Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +22 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Zvaigzne ABC: Respektēsim rakstnieku vēlmi netikt publicētiem īsprozas krājumā

Atsaucoties uz vairāku latviešu rakstnieku nevēlēšanos tikt publicētiem topošajā Apgāda Zvaigzne ABC antoloģijā Jaunākā latviešu īsproza, izdevniecība Zvaigzne ABC portālam Kulturasdiena.lv norādīja, ka respektēs rakstnieku vēlmi netikt publicētiem šajā krājumā.Kā vēstīs iepriekš, pirmdien, 11.

jūnijā, izplatīja paziņojumā, kuru parakstījusi Inga Žolude, Andra Neiburga, Jānis Einfelds, Gundars Ignats, Nora Ikstena, Gundega Repše, Maira Asare, Inga Ābele, Pauls Bankovskis, Māris Bērziņš, Dace Rukšāne, Osvalds Zebris un Juris Zvirgzdiņš, literāti pauž neapmierinātību par izdevniecības Zvaigzne ABC divkosīgo attieksmi antoloģijas Jaunākā latviešu īsproza tapšanas procesā, kā arī nepiekrīt, ka viņu stāsti tiek publicēti. Rakstnieki arī pauž sašutumu, ka daļa no potenciālajiem krājumā iekļaujamajiem autoriem par savu stāstu iekļaušanu izlasē nemaz nav informētiKā skaidroja Zvaigzne ABC pārstāve Vineta Tropiņa, savlaicīgi uzrunāts tika literatūrkritiķis Guntis Berelis, kuram uzticēta krājuma sastādīšana un priekšvārda rakstīšana. Tika uzsākts darbs ar viņa izvēlētajiem autoriem, katru no viņiem par šo faktu informējot vēstulē vai telefoniski. Kā uzsver V. Tropiņa, līdz pagājušās piektdienas, 8. jūnija vakaram lielākā daļa autoru uz izdevniecības piedāvājumu esot atbildējuši pozitīvi. Viedoklis mainījies tikai pēc Ingas Žoludes bloga publicēšanas Kulturasdiena.lv, un dažiem pat vēl tikai pirmdien, 11. jūnijā.Kā stāsta Zvaigzne ABC pārstāve, konkrētajā Ingas Žoludes stāstā piedāvāts labot deviņas vietas – dažas interpunkcijas kļūdas, kā arī kursivēt vienkāršrunas vārdus un vulgārismus: "Piemēram, vārdu pizģec, ko apzināti šoreiz nekursivējam, kā autore vēlējās." Arī pārējiem autoriem piedāvātie labojumi bijuši šāda rakstura. "Jāpiezīmē, ka apzināti lietojam vārdus "tika piedāvāts", jo redaktore autorus aicināja uz dialogu par labākajiem iespējamajiem risinājumiem," uzsver V. Tropiņa. Tāpat viņa norāda, ka Apgādam Zvaigzne ABC ir ilggadēja sadarbība ar AKKA/LAA, no kuras izdevniecība pērk licenci, par to arī maksājot. Par honorāru atbilstošu tālaksadalījumu autoriem rūpējas AKKA/LAA.

Antoloģija Jaunākā latviešu īsproza tiek gatavota izdošanai jaunajā sērijā Skolas bibliotēka, kas turpina jau populārās sērijas Vajadzīga grāmata tradīcijas un paredzēta skolu jaunatnei. Sērijā Skolas bibliotēka līdz šim iznākuši trīs darbi – Regīnas Ezeras Zemdegas, Ilonas Leimanes Vilkaču mantiniece un Knuta Skujenieka dzejas antoloģija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja