Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

30 000 gadu ietverti 80 stundās

Nekad nav par vēlu paplašināt zināšanas par mākslas vēsturi

Mākslinieka Jaņa Rozentāla un viņa kādreizējā apakšīrnieka rakstnieka un dramaturga Rūdolfa Blaumaņa muzejs Rīgā, Alberta ielā 12 – 9, aicina doties ceļojumā cauri gadsimtiem, lai izzinātu pasaules mākslas vēsturi, sākot ar tās pirmsākumiem un beidzot ar postmodernismu. No 2. septembra līdz nākamā gada 12. maijam katru otro sestdienu no plkst. 11 līdz 16 būs iespējams apgūt izglītības programmu pieaugušajiem 30 000 gadu 80 stundās. Mākslas vēstures lekciju cikls. Programma notiek jau piekto gadu, lekcijas – arī jau piekto gadu pēc kārtas – pasniegs J. Rozentāla un R. Blaumaņa muzeja vadītāja, mākslas vēsturniece Dace Vosa.

Lielākā daļa izglītības programmu muzejos vērsta uz skolu audzēkņiem, tās papildina skolas solā apgūtās zināšanas. Tomēr darbs muzejā atklājis kādu aktuālu vajadzību pieaugušo auditorijā: "Strādājot ar apmeklētājiem, nācās pārliecināties, ka, runājot par Jani Rozentālu, ne vienmēr mūsu apmeklētājs ir zinošs mākslas vēstures jomā. Šīs programmas mērķis ir sniegt vispārēju pārskatu par mākslas vēsturi no vissenākajiem laikiem līdz XX gadsimta vidum. 51 lekcijā, kas iekļaujas 80 akadēmiskajās stundās, mēs apskatīsim svarīgākās lietas, parādības, stilus, virzienus, nozīmīgākos autorus, nozīmīgākos mākslas darbus, sākot no vissenākajiem laikiem un beidzot ar XX gadsimta vidus parādībām," stāsta D. Vosa. Izglītības programma paredzēta pieaugušajiem – sākot no studentiem līdz pat cilvēkiem gados, kam ir maz priekšzināšanu, bet ir interese par rietumu mākslu.

Nelielo muzeja telpu dēļ dalībnieku skaits ir ierobežots, un šobrīd visas vietas ir aizņemtas. Tomēr muzeja vadītāja iesaka painteresēties par iespējām pievienoties grupai oktobrī vai novembrī, jo parasti pēc pāris mēnešiem dažas vietas atbrīvojas. Vairāk izredžu uz brīvu vietu esot pēc Jaunā gada. Parasti izveidojoties neliels kursa kodols, kas strādā kopā un varonīgi iztur līdz pat pavasarim.

Kā skaidrojama lielā publikas interese par mākslas vēstures lekcijām laikmetā, kad visu var iegūglēt? "Māksla ir visapkārt – katrs no mums ikdienā sastopas ar mākslas darbiem. Ir saistoši konstatēt, ka saproti laikmetus, parādības, saproti, ko konkrētais mākslas darbs var pateikt par noteiktu vēstures posmu. Tas vienmēr un visos laikos bijis cilvēka dabā – izzināt. Ja interesē mākslas vēstures izzināšana – kāpēc gan to nedarīt?!" rosina D. Vosa.

Vienas lekcijas apmeklējums maksās divi eiro. Ir iespējams apmeklēt atsevišķas lekcijas, izvēloties interesējošu tēmu. Pieteikšanās e-pastā: [email protected], informācija pa tālruni 67331641.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja