Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

7. Rīgas Starptautiskās tekstilmākslas un šķiedras mākslas triennāles galveno balvu iegūst Loreta Švaikauskiene

7. Rīgas Starptautiskās tekstilmākslas un šķiedras mākslas triennāles QUO VADIS? atklāšanas vakarā 15. jūnijā tika apbalvoti starptautiskas žūrijas izvēlētie laureāti, informēja festivāla rīkotāji.

Galveno balvu ieguva Loreta Švaikauskiene (Loreta Švaikauskienė, Lietuva) par iespaidīgo darbu Dzelzs priekškars (2022, skatāms Mākslas muzejā Rīgas birža), kas veidots kā robeža starp kara agresiju un civilizēto pasauli. Otrā vieta piešķirta Kerstinai Lindstremai (Kerstin Lindström, Zviedrija) par darbu Lai spēks ir ar mums (2022, skatāms Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā), ko autore raksturojusi kā lūgšanu par to, lai turpinās cilvēku cīņa par dzīvās dabas saglabāšanu. Mākslinieks Jonatans E. Jurkovskis (Jonatan E. Jurkowski, Polija) ieguva trešo balvu par darbu Mandorla uz debesīm (2022, skatāms Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā) – veltījums mākslinieka tuviniekiem, kas zaudēja dzīvību Covid-19 pandēmijas laikā. Visi trīs laureāti saņēma mākslinieka Andra Silapētera veidotās sudraba godalgas.

Starptautiska žūrija no 237 pieteikumiem izvēlējās 79 māksliniekus no 30 valstīm, kas piedalās triennāles galvenajā izstādē Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā (DMDM) un Mākslas muzejā Rīgas birža (MMRB). Žūrijas sastāvā strādāja publiciste, Textile Forum Blog autore, ETN dibinātāja, eksprezidente un ģenerālsekretāre Beatrise Sterka (Beatrijs Sterk, Vācija), tekstilmākslinieks, Stšemiņska Mākslas akadēmijas Lodzā profesors Vlodzimežs Cigans (Włodzimierz Cygan, Polija), Bergenas Universitātes Laikmetīgās mākslas, mūzikas un dizaina departamenta Tekstilmākslas nodaļas profesors Tims Parijs-Viljamss (Tim Parry-Williams, Norvēģija), LNMM / Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja vadītāja, Latvijas Mākslas akadēmijas lektore Inese Baranovska (Latvija), LNMM / Mākslas muzeja Rīgas birža vadītājas vietniece Vita Birzaka (Latvija), DMDM krājuma darba vadītāja Velta Raudzepa (Latvija).

Savukārt Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) simpātiju balvas piešķirtas triennāles dalībniekiem Čenai Čun Tai (Chen Chun Tai, Taivāna) par darbu Pazudis (2022, skatāms MMRB), lietuviešu mākslinieku grupai Rokdarbi (sadarbībā ar ukraiņu dzejnieci Halinu Kruku) par darbu Dzejoli izšujot (2022, skatāms MMRB), Ilzei Godlevskis (Latvija / Kanāda / Itālija), kura triennālei izveidojusi mākslas darbu Venēra (2022, skatāms DMDM) un Josi Anaijai (Yosi Anaya, Meksika), kas izstādē piedalās ar darbu Tērps priesterienei (Šamanes apmetnis) (2021, skatāms DMDM).

Latvijas Nacionālā mākslas muzeja žūrijā darbojās LNMM direktores vietniece krājuma darbā Iveta Derkusova, Kolekciju un zinātniskās izpētes nodaļas Arsenāls vadītāja (20. gs. 2. puse–21. gs.) Dr. art. Elita Ansone, Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja izstāžu kurators, mākslas kritiķis Vilnis Vējš. Žūrija uzsvēra, ka vēlas izcelt mākslas darbus, kuros atspoguļotas spēcīgas idejas un pārliecinošas koncepcijas.

 

7. Rīgas Starptautiskā tekstilmākslas un šķiedras mākslas triennāle ir ievērojams kultūras notikums, kas klātienē pulcē dalībniekus ne tikai no Latvijas un citām Eiropas valstīm, bet arī Kanādas, ASV, Japānas, Brazīlijas, Kostarikas, Dienvidāfrikas, Taivānas u.c. Atsaucoties triennāles vadmotīvam QUO VADIS? (Kurp ejam?), autori savos darbos risina sarunas gan par mākslas un nozares evolūciju mūsdienās, gan globālām ģeopolitiskām un sociālām problēmām, kā arī pievēršas refleksijai par sevi konkrētajā laikā un telpā. Mākslinieki akcentējuši šodienas aktualitātes – nežēlīgo karu Ukrainā, pandēmiju un tās sekas, klimata pārmaiņas pasaulē – un citus sabiedrībai jūtīgus un sāpīgus jautājumus.

Triennāles galvenā izstāde skatāma divās norises vietās – Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā un Mākslas muzejā Rīgas birža – līdz 17. septembrim.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja