Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Saruna muzejā ar Ivaru Drulli un Andri Breži

Svētdien, 10. martā, plkst.15 Latvijas Nacionālais mākslas muzejs aicina uz Sarunu muzejā ar trešās Purvīša balvas 2013 kandidātiem Ivaru Drulli un Andri Breži. Tikšanās notiks LNMM izstāžu zālē Arsenāls.Izstāde Purvīša balva ir viens no nozīmīgākajiem notikumiem Latvijas mūsdienu mākslā. 2013.

gada ekspozīcija apvieno astoņus dažādus autorus, kuri strādā ar atšķirīgiem medijiem: klasiskajā eļļas glezniecības tehnikā, ogles zīmējumā, fotogrāfijā, tēlniecībā, ar telpiskām un videoinstalācijām. Harijs Brants, Andris Breže, Ivars Drulle, Andris Eglītis, Miķelis Fišers, Andrejs Grants, Gļebs Panteļejevs un Krišs Salmanis savos mākslas darbos dalās ar skatītājiem domās par dzīvi un pasauli, vērtībām un jauniem atklājumiem.

Andris Breže balvai tika nominēts par izstādi Miera dzīve galerijā Alma (05.10.2012–09.01.2013). "Pēc ilgākas nozušanas no aktīvās mākslas ainas Andris Breže atkal sevi apliecina kā izcils konceptuālās mākslas meistars, saglabājot uzticību saviem jaunības ideāliem. "Bez pagātnes nav nākotnes" – šis vadmotīvs vieno visas izstādes instalācijas. Pamestās, bet no jauna "atklātās" lietas mākslinieks pārvērš savā daudznozīmīgā stāstā. Lakoniski un bez liekvārdības – tādas lielas, baltas un visaptverošas skumjas," paskaidro neatkarīgo ekspertu darba grupas pārstāve mākslas zinātniece Inese Baranovska.

Ivars Drulle balvai tika nominēts par personālizstādi Balstīts uz patiesiem notikumiem galerijā Alma (28.04.–10.06.2011). Par sava projekta koncepciju tēlnieks stāsta: „Izstādes tapšanas procesā pētīju mūžveco tēmu, kas tad mēs patiesībā esam. Tādā plašākā kontekstā. Mēs – eiropieši, mēs – baltieši. Pats, pats grūtākais bija stāstu atlase. Vienā brīdī biju izvēlējies baigi drūmos stāstus, citreiz atkal tie šķita pārāk smieklīgi vai arī tikai par seksu, piemēram. Laika gaitā nonācu pie līdzsvara, atklājot visu emociju spektru. No nāves līdz piedzimšanas priekam vai ekstāzei. Mani interesē arī smagie vēstures pagriezieni – karš, slepkavības. Tādos laikos vistiešāk atklājas cilvēka būtība, patiesā seja."

Abi mākslinieki rada konceptuāli tīrus, formāli nevainojamus, atsaucēm bagātus un asprātīgus darbus. Abu autoru daiļradi raksturo spilgta iztēle, paradoksāla domu gaita, saturisks dziļums un nevainojama profesionalitāte. Taču katram no viņiem ir savs radošo paņēmienu un māksliniecisko izteiksmes līdzekļu arsenāls, kas kalpo oriģinālo ideju materializēšanai un neatkārtojama stāstījuma veidošanai.

10. martā Ivars Drulle un Andris Breže kļūs par programmas Sarunas muzejā īpašajiem viesiem un labprāt pastāstīs interesentiem par saviem darbiem, par to, kā dzimst idejas, kā jāskatās mūsdienu māksla, kādi ir lielākie izaicinājumi māksliniekam šodien, kas šobrīd mākslā ir aktuāls. Kopā mēģināsim atklāt laikmetīgās

Dalības maksa: ieejas biļete izstādē.

Izstāde skatāma līdz 14. aprīlim.

Plašāk par izstādi lasiet LNMM mājaslapā:

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja