Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Bārenes, kas beidzot atradušas mājas

Nikolaja Kormašova kolekcija Izglābtās ikonas Rīgas biržā

Pats vārds "ikona" tulkojumā nozīmē "attēls". Tiesa gan, mobilo sakaru ērā šis vārds ieguvis pavisam citu nozīmi nekā tā tradicionālā saikne ar baznīcu. Ir atšķirības starp ikonu jeb svētgleznu nozīmi dažādās konfesijās, bet pareizticīgajiem un katoļiem ikona ir dievišķu personu vai svēto attēls, caur kuru tie vēršas pie cilvēka.

Izstādē Izglābtās ikonas, kas līdz 15. septembrim skatāma Mākslas muzejā Rīgas birža, iespējams aplūkot 147 ikonas no Igaunijas mākslinieka un kolekcionāra Nikolaja Kormašova vērienīgās kolekcijas. Šī ir pirmā tik lielā izstāde ne tikai Latvijā, bet arī Baltijā, jo pēc pagājušajā gadā sarīkotās ekspozīcijas Tallinā kolekcionāra dēli, mākslinieki Andrejs un Orests Kormašovi, restaurējuši vēl vairākas ikonas. Viņi turpina tēva iesākto ikonu glābšanas darbu.

Nikolajam Kormašovam savas dzīves laikā izdevies savākt un restaurēt apjomīgu XV–XX gadsimta krievu ikonu kolekciju. Šis darbs sācies pagājušā gadsimta 60. gados, kad tāda veida kolekcijas veidošana bija saistīta ar risku. Toreiz baznīcu likteņi bija dramatiski. Tajās iekārtoja slidotavas, labības glabātavas un minerālmēslu noliktavas. Savās atmiņās Nikolajs Kormašovs raksta: "Baznīcā, norobežojot lielu telpas laukumu, bija ierīkota tīklu glabātava un žāvētava. "Atkritumi" no telpas bija izvākti ārpusē, ieskaitot Jāņa Zeltamutes ikonu, kura bija pārlauzta, nomelnējusi..."

Nikolajs Kormašovs toreiz bija jauns mākslinieks, kurš pārstāvēja "skarbo stilu". To var skatīt 1969. gadā uzņemtajā Tallinnfilm dokumentālajā filmā, kas Rīgas biržā tiek demonstrēta blakus ikonu izstādei. No 1965. gada N. Kormašovs devās garās ekspedīcijās uz nomaļiem laukiem Arhangeļskas novadā Ziemeļu Dvinas augštecē, Kokšengas novadā Vologdas apgabalā un Tailovas ciematā Pleskavas apgabalā. Papildus šīm trim vietām, protams, ir arī ikonas no Nikolaja Kormašova dzimtās Muromas. Kolekcionārs teicis: "Krievijas ziemeļi man likās kā zaudētais kontinents, kā Atlantīda. Šķita, ka viss, kas Krievijā labs, saglabājies tieši tur." Ikonu restaurācija bijusi viņa misija vairāk nekā piecdesmit gadu garumā. Gandrīz visas kolekcijas ikonas N. Kormašovs ir restaurējis pats, un tagad viņa darbu turpina dēls Orests. Restaurācija ir smalks darbs – ikonas bieži ir nomelnējušas un bojātas, jo glabājušās bēniņos, pažobelēs, mitrumā. Tās gleznojuši gan mākslinieki, gan arī amatieri. Viņu darbi varbūt nav tik akadēmiski precīzi, taču sirsnīgi, ar personīgā pārdzīvojuma klātbūtni.

Kolekcionāra dēls Andrejs, kurš ir viens no Rīgā skatāmās izstādes kuratoriem, tēlaini salīdzina ikonas ar bārenēm, kuras bija zaudējušas savas mājas un tagad ir tās atradušas – kolekcijā. 8. septembrī izstādes ietvaros Rīgas biržā notiks tikšanās ar Andreju Kormašovu, plānoti arī citi saistīti pasākumi. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja