Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +2 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Ceļojums pa Latvijas dizaina sasniegumu un nākotnes vīziju maršrutiem

Ar izstādi Reputācija Latvijas Nacionālajā bibliotēkā šīs nedēļas sākumā tika atklāts ekspozīciju un notikumu cikls Dizaina manifestācija, kas savstarpēji saistītu pasākumu ķēdē ļaus iepazīties ar pēdējos piecpadsmit gados Latvijā radīta dizaina daudzveidību un pieejamību.

Pirmais no tiem ir veltīts Latvijas dizaina nozīmīgākajiem starptautiskajiem sasniegumiem un koncentrējas uz deviņpadsmit izciliem objektiem. To vidū ir gan prestižās Red Dot Design Award ieguvēji: Arta Nīmaņa trauku kolekcija Deco (an&angel), Jāņa Kārkliņa un Georga Dvališvili pakaramais Cliq Premium (Flow Design), Alda Circeņa ķeblītis Bloom (Riga Chair) un Maijas Rozenfeldes Mighty nuts iepakojums, gan arī citi starptautiski novērtēti dizaina darbi (plašākai publikai ekspozīcija būs atvērta pēc Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē - no 6. jūlija).

Iesist vārtos

"Ja piespēles ir precīzas un rezultatīvas, jautājums tiek atrisināts ātri un efektīvi," ar vēl vienu Reputācijā reprezentēto sasniegumu jeb aplikāciju Futbols iepazīstina pazīstamā sporta pārraižu komentētāja Anatolija Kreipāna balss. Valsts kancelejas un aģentūras Cube izstrādātā mobilā lietotne aicina novērtēt valsts iestādē saņemto pakalpojumu, sniegt priekšlikumus un ziņot par novērotām nepilnībām. Cikla Dizaina manifestācija organizatori cer, ka viņu rīkotie pasākumi varētu lauzt iesīkstējušos priekšstatus par dizainu kā elitāru parādību un atklāt tā klātbūtni un potenciālu dažādās nozarēs.

No 5. februāra līdz 29. martam Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā būs skatāma ekspozīcija Humanizācija, kurā tiks demonstrēta Latvijas dizaina objektu klātbūtne, lietojamība un pievienotā vērtība dažādās jomās un indivīda sadzīves situācijās. No 5. līdz 29. martam Latvijas Mākslas akadēmijā notiks izstāde Informācija, kurā tiks atklāti Latvijas grafikas dizaina dažādie aspekti produktos, pakalpojumos un procesos. Savukārt no 1. līdz 31. oktobrim Latgales vēstniecībā Gors varēs apskatīt ekspozīciju Situācija, kas vēstīs par Latvijas laikmetīgā dizaina apstākļu kopumu un panākumiem.

Aizraujoša pastaiga

Ciklā Dizaina manifestācija līdzās četrām izstādēm ir iekļauti vēl vairāki pasākumi. No 13. februāra līdz 29. martam Rīgas pilsētvidē varēs doties Dizaina pastaigā, kas interesentiem ļaus tuvplānā ieraudzīt un izprast grafikas, interjera, produktu un ēdienu dizaina rašanās procesu un gala rezultātu. Piemēram, Elīna Dobele izrādīs, kā top Zofa apavi. No 19. līdz 20. martam Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā tiks sarīkota Modes manifestācija, kuras laikā notiks Latvijas labāko modes dizaina zīmolu skates. Šajās divās dienās ar savu daiļradi iepazīstinās Natālija Jansone, Keita, Aleksandrs Pavlovs, Reinis Ratnieks, kā arī Salt, Nina, Leny Tomy Factory, Hebe un citi. No 5. februāra līdz 29. martam dažādās vietās ir plānotas sarunas, diskusijas un darbnīcas dizaina izpratnes attīstīšanai.

Īpaši šim ekspozīciju un notikumu ciklam ir izveidota interneta vietne www.dizainamanifestacija.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja