Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

DMDM būs skatāma Ivetas Vaivodes un Artura Riņķa izstāde Ceļojums uz Nekurieni

No 24. februāra līdz 10. aprīlim Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā (DMDM) būs skatāma Ivetas Vaivodes un Artura Riņķa izstāde _Ceļojums uz Nekurieni, _informēja muzeja pārstāve Natālija Sujunšalijeva.

Divu paaudžu mākslinieki – dizainers, viens no kinētiskās mākslas pionieriem Latvijā Arturs Riņķis (1942) un starptautisku atzinību guvusi jaunākās plejādes fotogrāfe Iveta Vaivode (1979) – sastopas kopā un veido savu dialogu laikā un telpā, izmantojot dažādus medijus – sākot ar instalācijām un fotogrāfiju, beidzot ar video, animāciju un skaņu. Ideja par šādas sadarbības iespēju dzima 2013. gada rudenī, iedvesmojoties no Artura Riņķa Kinētiskās mākslas dārza Nekurienes vidū, kas atrodas Kurzemē, Sabiles apkaimē. Šī teiksmainā vieta vairāku gadu garumā kalpojusi gan kā reāla, gan arī iedomāta abu mākslinieku attiecību laboratorija, kas 2016. gadā sasniegusi materializāciju izstādes formātā.

Savās sajūtās par radošo procesu dalās Iveta Vaivode: "Ko īsti nozīmē atvērt otra cilvēka pasauli un kļūt par šīs pasaules daļu? Vai ir iespējams pārvarēt robežu starp sevi un citu, kļūstot par spoguli, kur vienīgā iespēja ieraudzīt otru ir lūkoties pašam savā atspulgā? Ir teju vai neiespējami novilkt striktu robežlīniju starp to, kas ir reāls vai iedomāts, patiess vai nepatiess. Īpaši mākslas darbā – tie vienlaikus var būt kā patiesi, tā nepatiesi, kā reāli, tā fiktīvi. Turklāt, patiesības un nepatiesības var būt vairākas. Mākslas darbā ir svarīgs ceļš, ne tik daudz gala rezultāts. Un šis ceļš uz otra mākslinieka pasauli caur kopdarbu un spēli ir mūsu izstādes centrālā tēma. Dzīvojot Mākslas dārzā Nekurienes vidū, mēs paši kļuvām par iedomātiem tēliem un savu darbu aktīvu sastāvdaļu, par tādām kā trešajām personām – mūsu iztēles augli. Šiem tēliem tika izdomāti vārdi, un lēnām tie sāka dzīvot savu neatkarīgu dzīvi. Līdzīgi kā Artura instalācijas iegūst tām nepieciešamo maģisko auru tikai nakts laikā, tā iedomāto tēlu dzīve Nekurienes vidū atdzīvojas fotogrāfijās, video darbos, fiktīvos stāstos un performancēs. Tomēr dažādās mākslas formas nav vienīgais, kas veido izstādi. Tikpat svarīgi ir mākslinieku risinātie dialogi, aprautās īsziņas, teksti vai notikumi, kas risinās turpat blakus, pavisam īstā, pavisam ikdienišķā dzīvē."

Skatītājiem tiek piedāvāta izstāde-izrāde, kura ļaus izkāpt no ikdienas rutīnas rāmjiem un paraudzīties uz dzīvi ar sapņotāju acīm, iesaistoties abu mākslinieku fantāziju spēlē, kas ir romantiski naiva, melanholiski smeldzīga un pārpasaulīgi vieda.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja