Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Evelīnas Deičmanes Melnās pasakas

Evelīnas Deičmanes personālizstāde Rīgas galerījā Melnās pasakas demonstrē viņas spējas balansēt uz realitātes un absurda robežas, līdzīgu starpstāvoklim starp miegu un pamošanos, kad baisais un komiskais ir saplūduši.

Šī fotogrāfiju sērija tapusi sadarbībā ar ievērojamo franču mākslinieku Theo Mercier (1984), pagājušā gada oktobrī ar panākumiem darbi tika eksponēti FIAC starptautiskajā izstādē Parīzē. Foto sērijā Melnās pasakas Evelīna Deičmane apstiprina savu eksperimentētājas slavu un spējas panāk vizuāli efektīgus tēlus, izmantojot dažādus tehniskos paņēmienus un trikus.

Darbs pie šī foto projekta ir noritējis Berlīnē un Rīgā. Abi mākslinieki satikās Berlīnē 2007. gadā un diskusijās pavadītais laiks rosināja šī projekta rašanos. Vide, kurā projekts tapis ir lielākoties pamestais nams Berlīnes Kreuzberg rajonā. Vērojot interesantus personāžus apkārtējā vidē Evelīna Deičmane ievēroja vietējā kafejnīcā ”baložu tantes” prototipu. Sekoja iepazīšanās un ilgstošas uzticības iekarošana līdz dāma iesaistījās foto projektā. Kolektīvā darbā bija iesaistīti arī Berlīnes baložu īpašnieki. Personāži projektam tika meklēti klubos, uz ielām, artistiskajā vidē.

Fotogrāfijas nav montētas vai apstrādātas datorā, visi uzņēmumi tapuši fiksējot reālus notikumus.

"Pasakās bieži vien tiek stāstīts par tumšiem mežiem, kuros dzīvojot brīnumainas radības. Un tikai dažiem izdodas tos satikt apmaldoties. Darbs sastāv no fotogrāfiju sērijas, kuras pamatā ir pasakas par cilvēka izturēšanos, kuru izraisa brīnumi un mistērijas vai slepenas norises, kas var notikt tikai privātā, personiskajā telpā un kuras nevar izskaidrot jebkurš. Šajos stāstos cilvēks pārvēršas par dzīvnieku un apkārtne – par mežu. Fotogrāfijās redzamas hibrīdās būtnes šajā mistiskajā norisē. Telpas ir meži, kur mums atklājas noslēpumu būtība. Mežs, kuru veido mēbeles, paklājs un zeme, krēsli un celmi, radio un zari. Liela balerīna lido putnu mākonī un ķeizars mirst viens pats savas istabas tumsā. Cilvēks ir dzīvnieks un viņa dabiskais stāvoklis ir intimitāte," stāsta Evelīna Deičmane

Evelīna Deičmane mākslas izglītību ieguvusi Latvijas Mākslas akadēmijas Vizuālās komunikācijas nodaļā un ir pabeigusi Berlīnes Mākslas universitātes Vizuālās komunikācijas nodaļu un Eksperimentālo mediju nodaļu.

Māksliniece dzīvo un strādā Berlīnē un Rīgā. Pazīstama kā izkopta un smalka stila fotogrāfe, Evelīna Deičmane ir vērienīga video un skaņas projektu autore.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja