Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

FOTO: Ar spilgtu personību parādi atklāts Cēsu mākslas festivāls

"Tas, ko jūs šogad redzat festivālā ir spožu personību parāde," 11. jūlija vakarā, atklājot jau astoto Cēsu mākslas festivālu, atzīmēja tā mākslas programmas vadītāja Daiga Rudzāte.

Centrālie festivāla atklāšanas notikumi nedēļas nogalē koncentrējās ap Amerikas eksperimentālā kino "krusttēvu" Jonu Meku. 91 gadu vecais kungs aktīvi piedalījās gan savas personālizstādes atklāšanā Cēsu Alus brūzī, gan filmas Ainas no Endija Vorhola dzīves: draudzības un krustpunkti izrādīšanā mākslas festivāla oficiālajā atklāšanas pasākumā Vidzemes koncertzālē.

"Es esmu lietuviešu mākslinieks," atklājot retrospektīvo izstādi uzsvēra Jons Meks. "Jūs nevarat izraut ar saknēm to, ko esat mantojis." Sestdien, 12. jūlijā, Meka filmas un personību tuvāk bija iespēja iepazīt Viktora Freiberga un režisora publiskajā sarunā, bet mākslinieka mūsdienīgo un brīvdomīgo garu jau piektdienas vakarā spilgti iezīmēja viņa aicinājums festivāla atklāšanas apmeklētājiem, izmantot iespēju un iemūžināt viņa Vorhola filmas izrādīšanas mirkli, jo aizliegums filmēt un fotografēt esot arhaisks šim laikmetam.

Režisora filmas, kuras Vidzemes koncertzālē tiek izrādītas uz 16 mm filmas un ar oriģinālo skaņu, vēl iespējams redzēt divās retrospekcijās 19. un 26. jūlijā.

Savukārt mūziklu cienītāji šogad festivāla laikā var iepazīties ar kino zinātnieces Valentīnas Freimanes veidoto kinomūziklu zelta izlasi.

Alus brūzī kopā ar Meka retrospektīvo izstādi apskatāma arī aizvadītās Venēcijas biennāles apmeklētāju iemīļotā, Kaspara Podnieka un Kriša Salmaņa veidotā ekspozīcija North by Northeast, kā arī Artūra Puntes instalāciju cikls Dzeja interjerā

Otrs spilgtākais un jau atklāšanas nedēļā apmeklētāju iecienīts festivāla vizuālās mākslas notikums ir gleznotājas Maijas Tabakas darbu izstāde Cēsu Izstāžu namā. Pati māksliniece izstādes sakarā teic: "Ļoti pateicos par iespēju redzēt savus darbus, kurus neesmu skatījusi gadiem. Vienu brīdi man likās, ka es nemaz pati tos neesmu gleznojusi." Gleznas, kuras redzamas izstādē nāk no dažādām kolekcijām, dāvinājumiem modeļiem.

Savukārt pretim Izstāžu namam esošajā Cēsu pils klētī tumsā slēpjas Kristapa Ģelža lielformāta darbs Mākslīgais miers IV, kurā iemūžināti latviešu tradicionālie raksti.

Festivāla izstādes, kā arī mūzikas un teātra programmas notikumi Cēsīs baudāmi līdz 9. augustam. Vairāk: www.cesufestivals.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja