Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

FOTO: Ar vērienu atklāta pirmā Rīgas Starptautiskā laikmetīgās mākslas biennāle

Aizvadītajā nedēļas nogalē norisinājās vairāki publiski pasākumi, atzīmējot Rīgas Starptautiskās laikmetīgās mākslas biennāles atklāšanu. Kuratores Katerinas Gregos izstādē Viss bija mūžīgs līdz pārstāja tāds būt piedalās 104 mākslinieki, tostarp 10 kolektīvi. Izstāde apskatāma no 2. jūnija līdz 28. oktobrim astoņās norises vietās Rīgā un Jūrmalā.

Biennāles atklāšanas pasākumi sākās ar mākslinieces Anne Duk Hee Jordan performances vakariņām fon Stricka villā 30. maijā. Nākamajā dienā, klātesot starptautiskajiem medijiem,  māksliniekiem, kuratoriem, mākslas kolekcionāriem, Baltijas un starptautisko mākslas institūciju pārstāvijiem, kinoteātrī Splendid palace, norisinājās Biennāles atklāšanas ceremonija, pēc kuras apskatei tika atvērtas durvis visās Biennāles norises vietās. Vakarā viesi tika uzņemti Benjamiņau villā, Jūrmalā, savukārt. 1. jūnijā vakarā ikviens tika aicināts nosvinēt Biennāles atklāšanu Latvijas Mākslas akadēmijā.

Pirmās Rīgas Starptautiskās laikmetīgās mākslas biennāles nosaukums Viss bija mūžīgs, līdz pārstāja tāds būt aizgūts no krievu rakstnieka Alekseja Jurčaka tāda paša nosaukuma grāmatas. Pieņemot Jurčaka grāmatas nosaukumu kā metaforu pašreizējām straujajām pārejām, izstāde rosina pārdomas par pārmaiņu procesu un to, kā tas tiek uztverts, gaidīts, piedzīvots, asimilēts un apgūts straujo transformāciju laikā.

Gandrīz trešdaļa Biennāles dalībnieku ir no Baltijas valstīm un gandrīz 70% - no Baltijas reģiona (Polijas, Zviedrijas, Dānijas, Somijas un Vācijas). Pārējie māklsinieki ir no Korejas, Argentīnas, Venecuēlas, Kolumbijas un Dienvidāfrikas, kā arī Krievijas, Beļģijas, Nīderlandes, Spānijas, Portugāles, Šveices, Grieķijas un Bulgārijas. Starp māksliniekiem

Biennāles ietvaros noris arī plaša publiskā un izglītība programma, kas ietver sarunas, lekcijas, darbnīcas, lasīšanas grupas un citas aktivitātes, aktuālie pasākumi tiek izziņoti Biennāles sociālajos tīklos un mājas lapā rigabiennial.com vai digital.rigabiennial.com

Rīgas Starptautiskā laikmetīgās mākslas biennāle (Riga International Biennial of Contemporary Art - RIBOCA) ir Rīgas Biennāles fonda nozīmīga iniciatīva. Rīgas Biennāles fonda dibinātāja Agnija Mirgorodska un Biennāles komanda veido RIBOCA kā jaunu globālu platformu Baltijas un ārzemju māksliniekiem laikmetīgās mākslas veicināšanai un izglītības atbalstam šajā reģionā, kā arī ciešākām mākslinieciskām saitēm starp Baltijas reģionu un pārējo pasauli. Katrā biennāles norises reizē nozīmīga daļa mākslinieku, kuriem pasūtīti darbi un kuri piedalās izstādē ir dzimuši vai dzīvo un strādā Igaunijā, Latvijā un Lietuvā. Būtisks RIBOCA uzstādījums ir radīt ilgtspējīgu biennāles modeli, kas prioritizē māksliniekus, viņu darbus un šo darbu pārdomātu prezentāciju un starpniecību. Liels daudzums biennālē izstādīto darbu ir jauni un speciāli tai pasūtīti.


RIBOCA1: Viss bija mūžīgs, līdz pārstāja tāds būt

2018. gada 2. jūnijs – 28. oktobris

Izstādes norises vietu karte apskatāma Biennāles mājas lapā.


Seko līdzi aktuālajam arī notikumam veltītajā Diena.lv sadaļā

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja