Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Sestdiena, 11. maijs
Milda, Karmena, Manfreds

Izvirzīti Purvīša balvas šī gada trešā ceturkšņa nominanti

Purvīša balvai mākslā 2011. gada trešajā ceturksnī nominēti Gļebs Panteļejevs, Andris Eglītis, Reinis Suhanovs un grupa Anna Varna (Aigars Bikše, Liene Mackus, Māris Bērziņš), portālam Diena.lv pavēstīja Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) pārstāvji.Purvīša balvas neatkarīgo ekspertu darba grupa izvērtējusi šī gada trešā ceturkšņa (jūlijs - septembris) notikumus Latvijas vizuālajā mākslā un nominējusi Purvīša balvas fināla atlasei, kas notiks 2012.

gada nogalē. Mākslinieks Gļebs Panteļejevs Purvīša balvai nominēts par personālizstādi Ornitoloģija, kas LNMM skatāma vēl līdz 23. oktobrim.

 

 VIDEO: Panteļejevs: Cilvēkam ir tieksme lidot, arī tēlniecībā


„Mākslinieks arī savā jaunākajā izstādē konsekventi turpināja izzināt akadēmiskās tēlniecības robežu netradicionālas pārvarēšanas iespējas, radot 15 stāstus - tēlniecības darbus par lidojuma tēmu. Izstāde apliecināja autora prasmi izmantot dažādu materiālu asprātīgus apvienojumus. Neraugoties uz izstādē pārstāvēto materiālu dabisko stabilitāti un smagnējību, tēlniekam, demonstrējot sev tik raksturīgo virsmu apstrādes daudzveidību, bija izdevies radīt viegli rotaļīgu, asociatīvi piesātinātu vēstījumu par lidojuma iespējamību,” stāsta LNMM izstāžu kuratore Irēna Bužinska.

„Ekspozīcijā vēstītais pārdzīvojums no gravitācijas pārvarēšanas līdz lidojumam kā garīgam stāvoklim pausts ar gaumīgu atraktivitāti un tēlniecībai neraksturīgu vieglumu. Izstāde ir jauns kvalitatīvs pienesums, atraisīts plastisko formu un materiālu lietojums, veiksmīgs dialogs ar telpu – LNMM Balto zāli,” papildina mākslas zinātniece Ginta Gerharde - Upeniece.

Andris Eglītis Purvīša balvai nominēts par personālizstādi Zemes darbi, kas bija skatāma Mūkusalas mākslas salonā no 2. septembra līdz 8. oktobrim. „Pārsteidzoša un cienījama ir gleznotāja Andra Eglīša spēja pastāvīgi būt radoša procesa virpulī, kas nodrošina viņam gan arvien jaunu tēmu piedāvājumu, gan izaicinājumus to piepildīšanai. Zemes darbi rāda atkal jaunu darba lauku glezniecības un telpiskās mākslas kopsakarību uztveršanai. Eglīša drosme būt neparedzamam un pat apšaubāmam ir arī panākumu garantija,” nominanta izvēli pamato mākslas zinātniece Laima Slava.

„Pārliecinoša kvalitāte. Virtuoza profesionalitāte, minimāls, bet reizē oriģināls dabas materiālu arsenāla izmantojums. Reālistiskā, pat nedaudz groteskā skulpturālā kompozīcija lieliski papildina askētisko gleznu faktūru un uzšķērž idillisko lauku romantiku ar ikdienas monotonitātes un neizbēgamības robustumu. Apsveicami, ka mākslinieks savos radošajos meklējumos dodas ārpus divdimensionālās plaknes un iesaista telpu kopējā kompozīcijā,” komentē Laikmetīgās mākslas centra direktore Solvita Krese.

Reinis Suhanovs nominēts par instalāciju Telpa telpā, kas bija aplūkojama izstādē Krustpunkts: Intimitāte un izrāde starptautiskā jaunā teātra festivālā Homo Novus. „Savdabīgs veids, kā mēģināt rekonstruēt latvisko mentalitāti, iesaistot plašu multimediālu līdzekļu komplektu - telpas scenogrāfiju, skaņu, gaismu. Māksliniekam izdevies izvairīties no banalitātes un radīt skatītājos patiesu saviļņojumu. Gluži kā prasmīgs režisors Suhanovs ir attīstījis pārsteidzošu telpas dramaturģiju, ierādot skaņai, gaismai un videi vienlīdz nozīmīgas lomas, kas precīzi iekļaujas un saskaņoti darbojas mākslinieka vadītajā izteiksmes līdzekļu orķestrī,” stāsta S. Krese.

Purvīša balvai grupa Anna Varna (Aigars Bikše, Liene Mackus, Māris Bērziņš) nominēta par objektu pilsētvidē Piemineklis gudrajai pensionārei vai Pamatelements Laikmetīgā mākslas centra organizētā festivālā Survival Kit 3 un instalāciju Kabulas lauva, kas vasarā bija aplūkojama Cēsu mākslas festivāla izstādē Starptelpa.

„Reti Latvijas publiskajā telpā parādās sociāli aktīvi darbi ar atsauci uz mūsu sabiedrības aktuālajām problēmām. Izmantojot tradicionālās pieminekļu kultūras semantiku, Aigars Bikše veido piemiņas zīmi iedomātai Annas kundzei, kas simbolizē visu aktīvo, inteliģento un domājošo pensionāru saimi, to sabiedrības daļu, par kuras eksistenci bieži vien aizmirst domāt mūsu politiķi. Piemineklis jau ir ieguvis Rīgas pilsētas iedzīvotāju un tūristi atsaucību. Varētu apgalvot, ka tas ir ļoti efektīgs un pārliecinošs pozitīvās „monumentālās propagandas” darbs,” stāsta mākslas zinātniece un kuratore Inese Baranovska.

Kabulas lauva ir multimediju projekts ar tēlniecisku objektu centrā, veidots kā reakcija uz šodienas sociālpolitiskās telpas agresivitāti. Pārbīdes laikā un baisa heroisma klātbūtne šo sajūtu jo vairāk transformē šodienas kategorijās. Pārliecinošs vēstījums,” papildina LNMM pārstāve Ginta Gerharde - Upeniece.

Purvīša balvas neatkarīgo ekspertu darba grupā no šī gada 1. janvāra līdz 2012. gada 15. decembrim darbojas Latvijas Nacionālā mākslas muzeja Latvijas Vizuālās mākslas departamenta vadītāja Ginta Gerharde - Upeniece, LNMM izstāžu kuratore Irēna Bužinska, LNMM Latvijas dekoratīvās mākslas un dizaina departamenta vadītāja Inese Baranovska, mākslas kritiķis un kurators Vilnis Vējš, mākslas kritiķis Jānis Borgs, Laikmetīgā mākslas centra direktore Solvita Krese un mākslas zinātniece, izdevniecības Neputns galvenā redaktore Laima Slava. Ekspertu darba grupa nominantus balvai izvirza reizi ceturksnī.

Purvīša balva dibināta 2008. gada sākumā, un to paredzēts pasniegt reizi divos gados. Pirmo Purvīša balvu 2009. gadā saņēma Katrīna Neiburga par videodarbu Solitude. Par otrās Purvīša balvas laureātu 2011. gadā kļuva mākslinieks Kristaps Ģelzis par personālizstādi Varbūt.

Purvīša balvas konkursu vizuālajā mākslā organizē Latvijas Nacionālais mākslas muzejs sadarbībā ar muzeja patronu SIA Alfor. Purvīša balvas realizācijā līdzdarbojas kultūras projektu aģentūra Indie un aģentūra P.R.A.E. Sabiedriskās attiecības.



Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja