Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Laivās pa džungļu upēm kopā ar iezemiešiem

Līdz 17. aprīlim muzejā Rīgas birža ir skatāma aborigēnu un papuasu mākslas izstāde no Lietuvas Mākslas muzeja krājuma, kas piedāvā iepazīties ar Austrālijas un Jaungvinejas pamatiedzīvotāju radītajiem artefaktiem - gleznām, dievu figūriņām, sakrāliem objektiem, kuri saistās ar šo tautu garīgajām tradīcijām un tikuši izmantoti dažādos rituālos vai kalpojuši kā sargi pret ļaunajiem gariem.

"20. gadsimta sākumā Eiropas modernisti eksotisko tautu mākslā meklēja spontanitāti, patiesumu, vitalitāti - kvalitātes, kas pirmatnējo meistaru darinājumos bija pārpārēm. Šodien [tie] ne tikai apliecina mītisko pasaules redzējumu cilvēces bērnībā, bet uzrāda arī, ko esam zaudējuši civilizācijas procesā," par aborigēnu un papuasu mākslu raksta Lietuvas Mākslas muzeja pārstāve Jūlija Mušinskiene.

Šo pirmatnējo tautu mākslas priekšmetu kolekciju mūsu dienvidu kaimiņi uzskata par savu lepnumu. Tās pamatā ir Kauņā dzimušās un Austrālijā dzīvojušās zinātnieces un kultūras darbinieces Genovaites Budreikaite-Kazokienes (1924-2015) dāvinājums. "Pētniece savu papuasu darināto masku un skulptūru kolekciju vākusi, ilgstoši ceļojot laivās pa džungļu upēm kopā ar iezemiešiem, kas tajā laikā bija vienīgā pārvietošanās iespēja," atklāj Lietuvas Mākslas muzeja pārstāve.

Ekspozīciju Aborigēnu un papuasu māksla papildinās vairāki saistītie pasākumi - 18. februārī plkst. 17 par izstādes tapšanas procesu stāstīs tās kuratore Vita Birzaka, 17. martā plkst. 17 lekciju par aborigēnu mākslu un Austrālijas latviešu māksliniekiem lasīs mākslas zinātniece Gundega Cēbere, savukārt 16. aprīlī plkst. 16 ir ieplānota tikšanās ar pasaules apceļotāju astoņu grāmatu autoru un Latviešu klaidoņu brālības prezidentu Pēteri Strubergu.

Vairāk informācijas par visiem saistītajiem notikumiem var lasīt interneta vietnē www.lnmm.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja