Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Māksla un dzīve tiešajā runā

Līdz 12. janvārim Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenajā ēkā ir apskatāma izstāde Aleksandra Beļcova (1892-1981). Glezniecība. Grafika. Darbnīcas Baltars porcelāns, kas ir līdz šim lielākā mākslinieces darbu retrospekcija un visaptveroši parāda viņas daudzpusīgo radošo mantojumu.

Krievijas pilsētā Suražā dzimušās Aleksandras Beļcovas daiļrade ir kļuvusi par Latvijas mākslas vēstures neatņemamu sastāvdaļu, un viņa tiek dēvēta par vienu no pirmajām modernisma māksliniecēm Latvijā.

"Mūsu uzdevums bija ne tikai parādīt Aleksandras Beļcovas gleznas, grafikas un porcelānu, bet arī papildināt mākslinieces darbus ar viņas personiskajām lietām un fotogrāfijām un izveidot izstādes vēstījumu tā, lai apmeklētājiem rastos iespaids, it kā viņa pati stāstītu par sevi un savu darbu tapšanu," sarunā ar laikrakstu Diena atklāj ekspozīcijas kuratore, Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzeja vadītāja Nataļja Jevsejeva.

Šajā izstādē ir izmantoti Aleksandras Beļcovas citāti no viņas sarakstēm un dienasgrāmatām un skices, kas gan papildina eksponētos darbus, gan rada iespaidu par iekšējo dialogu starp mākslinieci un apkārtējo realitāti, gan arī uzrāda vairākus motīvus, kuri ir saistījuši Aleksandras Beļcovas interesi vairāku gadu garumā un pie kuriem viņa ir atgriezusies vairākkārtīgi.

"Ekspozīcija piedāvā apmeklētājiem nevis gatavas formulas, bet gan iespēju iedziļināties un domāt pašiem, iepazīties ar Aleksandras Beļcovas dzīvi un personību un caur to saprast viņas mākslu," akcentē izstādes kuratore un piebilst, ka doma par šādu vērienīgu ekspozīciju ir bijusi jau kopš Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzeja rašanās brīža. Izstādes scenogrāfiju ir veidojusi māksliniece Anna Heinrihsone, kura ir iekārtojusi arī Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzeja ekspozīciju un pirms pāris gadiem notikušo Romana Sutas daiļradei veltīto izstādi. 

Ekspozīciju Aleksandra Beļcova (1892-1981). Glezniecība. Grafika. Darbnīcas Baltars porcelāns papildina vairāki saistītie pasākumi. Tajā skaitā ir režisores Ināras Sluckas radītais iestudējums Meistars un Aleksandra (27. novembrī, 18. decembrī un 8. janvārī). "Manuprāt, šīs izrādes panākumu atslēga ir tā, ka visi teksti, ko runā Aleksandra Beļcova no skatuves aktrises Zanes Dombrovskas izpildījumā, ir tiešā runa – tie ir viņas pašas rakstīti vārdi, tāpēc tas izklausās tik dzīvi!» raksturo Nataļja Jevsejeva, kuras veidotā izstāde arī ir sava veida Aleksandras Beļcovas tiešā runa.

Aktuālajai informācijai var sekot līdzi interneta vietnē www.lnmm.lv.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja