Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Mākslas muzejā Rīgas birža būs skatāma Daigas Grantiņas personālizstāde Lauka telpa

No 7. maija līdz 31. jūlijam Mākslas muzejā Rīgas birža (Doma laukumā 6, Rīgā) būs skatāma Daigas Grantiņas personālizstāde Lauka telpa, kas būs līdz šim lielākā starptautiski atzītās latviešu mākslinieces izstāde Latvijā, informēja Latvijas Nacionālā mākslas muzeja pārstāve Nataļja Sujunšalijeva.

Īpaši Rīgai Daiga Grantiņa ir apkopojusi savā praksē izkopto skulpturālo leksiku un tai radnieciskos elementus, prezentējot vietai piesaistītus pārradītus un jaunradītus darbus. Lauka telpa piesaka virzību uz vairāk simbolisku autores daiļrades lasījumu, nomainot akcentus no procesā balstīta radošā darba uz tādu, kas sakņojas prāta fiksējumos jeb "redzēšanā".

Šajā ekspozīcijā mākslinieces iztēles vīzijas izkārtojušās iedomātā diagonālā līnijā, kas apņem visu plašās telpas perimetru. Deviņu skulptūru-tipoloģiju turpinājumā tiek zīmēti, izzīmēti un ieklāti laukumi, iekustinot ritmu, izceļot objektu rakstus un to formu ornamentalitāti. Ar zāles centrā integrētu augšupvērstu tēlniecisko elementu – "torni" no ekspozīcijas Saules suns, kas tika prezentēta Latvijas paviljonā Venēcijas 58. starptautiskās mākslas izstādē 2019. gadā, – Daiga Grantiņa nododas telpiskā un tēlainā paplašinājuma iespējām.

Kā bezgalīgas kustības pinums Lauka telpa uzsūc radīšanas garu un savērpjas ar pieredzēto. Daudzveidīgo materiālu izmantojums un to kombinācijas uzrāda interesi saskarties un būvēt attiecības ar citādi neredzamo un neskaidro. Izstādes materialitāte izriet no formas un necaurredzamības apvienošanās metaforiskā un materiālā līmenī. Atsedzot lietu stāvokli, nevis to lietišķību, Lauka telpa ir strukturāla un caurlaidīga, telpa jūtu sfērā, telpa kā brīva forma.

Turpinot apcerēt nemateriālo, sadarbībā ar komponistu Rafaelu Roginski radīta izstādi pavadoša neredzama skaņas struktūra. Vadoties pēc Daigas Grantiņas skulpturālajiem pierakstiem, Rafaels Roginskis tos pārvērš skaniskās vibrācijās, kas turpina Lauka telpas kompozicionālo līniju, vienlaikus ļaujot attālināties no pieķeršanās redzamajai sfērai un atverot jaunu dimensiju kopīgai saspēlei. Rafaela Roginska skaņu celiņam ir neatkarīgs formāts, tas dzīvo pats savā vidē – kā koncerts, kā performance, kā priekšnesums radio.

Daiga Grantiņa dzimusi 1985. gadā Saldū (Latvija), ieguvusi izglītību Hamburgā (Vācija), strādā un dzīvo Parīzē (Francija). Nozīmīgāko personālizstāžu vidū: Atem, Lehm galerijā GAMeC (Bergamo, Itālija, 2021), What Eats Around Itself Jaunajā muzejā (New Museum, Ņujorka, ASV, 2020), Saules suns 58. Venēcijas biennālē (Latvijas paviljons, Venēcija, Itālija, 2019), TOLL Tokijas pilī (Palais de Tokyo, Parīze, Francija, 2018).

Izstādes kuratore – Zane Onckule.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja