Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Mākslas telpā Pilot būs skatāma BDO jauno mākslinieku balvas izstāde

Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) Eksperimentālajā mākslas telpā Pilot no 9. novembra līdz nākamā gada 25. janvārim būs skatāma BDO jauno mākslinieku balvas izstāde, informēja LMA pārstāve Laura Ozola.

Latvijas Mākslas akadēmija (LMA) sadarbībā ar BDO Latvia un Kim? Laikmetīgās mākslas centru aicina uz BDO jauno mākslinieku balvas finālistu darbu izstādes atklāšanu un konkursa uzvarētāja paziņošanu 9. novembrī plkst. 18.00 LMA Eksperimentālajā mākslas telpā Pilot.

Šī būs ceturtā BDO jauno mākslinieku balvas izstāde, un tās mērķis ir atbalstīt jaunos māksliniekus pēc LMA maģistra studiju absolvēšanas kādā no vizuālās, vizuāli plastiskās vai audio-vizuālās mediju mākslas nodaļu apakšnozarēm, lai sekmētu mākslinieka atpazīstamību un profesionālo karjeras attīstību pēc studiju noslēguma. Konkursa laureāts balvā saņems 2000 eiro.

Šogad izstādes finālistu grupu veido piecas mākslinieces: Marta Viktorija Agruma, Katrīna Ieva, Dzelde Mierkalne, Annemarija Gulbe un Agate Tūna.

BDO Latvia valdes priekšsēdētāja un viena no konkursa žūrijas pārstāvēm Vita Liberte, kā vienu no šī konkursa mērķiem izvirza dialoga veidošanu ar sabiedrību par laikmetīgo mākslu, kas atspoguļo sabiedrībā aktuālas problēmas caur inovatīviem mākslas rīkiem, tādējādi mudinot domāt gan skatītāju, gan mākslinieku. "Ar piešķirto naudas balvu un iespēju izstādīt darbus mākslas telpā, konkurss sniedz iespēju Latvijas Mākslas akadēmijas maģistra programmu absolventiem iegūt atpazīstamību, redzamību un dažiem – arī pirmo izstāžu pieredzi publiskā telpā. Vēlamies būt kā atspēriena punkts šiem māksliniekiem ceļā uz vēl lielākiem sasniegumiem," norāda konkursa balvas organizētāja Vita Liberte.

Izstādes ekspozīcijā visi pārstāvētie mākslas darbi būs instalācijas:

  • Martas Viktorijas Agrumas veidotā instalācija Neziņas mākonis 101–112 sastāv no vairākām objektu grupām, lielākoties dekonstruētiem un arī rekonstruētiem darbiem, kas radīti pētot abstrakcijas procesu.
  • Katrīnas Ievas instalācija Augstās modes un zemās pašapziņas nams veidota no vairākiem objektiem, kas runā par augstās modes redzamo, glamūrīgo pusi un neredzamo, ekspluatatīvo pusi.
  • Dzeldes Mierkalnes veidotā instalācija Lowkey Katastrofy Funride ir daudznozīmīgs mākslas darbs, kurā māksliniece izpēta paradoksālo saikni starp mirstības apzināšanos un izklaidi.
  • Annemarijas Gulbes instalācija ækt (act. – akts (no angļu val.); darba mērķis ir pētīt vizuālās mākslas un tās autoru pozīcijas Latvijas kultūras vidē, izraugoties aktu zāli, kā reģiona kultūru raksturojošo norišu telpu, tās saturu pakļaut analīzei un dekonstrukcijai.
  • Agates Tūnas veidotā instalācija Tehno-rēgs pievēršas digitālajiem nospiedumiem, kurus cilvēki atstāj virtuālajā vidē.

Konkursa žūrija: LMA rektors, profesors Kristaps Zariņš, LMA prorektore, mākslas zinātniece Antra Priede, BDO Latvia valdes priekšsēdētāja Vita Liberte, BDO Latvia vadošais partneris Jānis Zelmenis, Kim? Laikmetīgās mākslas centra izpilddirektore Evita Goze un Eksperimentālās mākslas telpas Pilot vadītāja Sabīne Vernere.

Pirmo BDO jauno mākslinieku balvu 2020. gadā saņēma Amanda Ziemele ar monotipiju no darbu sērijas personālizstādē Neunauge, 2019, (Ekernforde, Vācija). Par otrās BDO jauno mākslinieku balvas laureātu 2021. gadā kļuva Reinis Bērziņš ar darbu ///(((!. Trešo BDO jauno mākslinieku balvu 2022. gadā piešķīra Lienei Rumpei ar mākslas darbu Gleznotāja Nindzjas vingrinājumi.

 

Izstādes darba laiks:
O., T., C., P., Se. 12.00–18.00
Riharda Vāgnera iela 3, Rīga

Ieeja bez maksas

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja