Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Mākslinieku grupas T.E.H.D.A.S performanču darbnīca

Piektdien un sestdien, 12. un 13. aprīlī, no plkst. 14 līdz 17, Laikmetīgā mākslas centra izstādes Berlīne-Rīga. Partitūras nenoteiktām vietām ietvaros Kaņepes Kultūras centrā norisināsies performanču mākslas darbnīca, ko vadīs somu performanču apvienība T.E.H.D.A.S.

Darbnīca pievērsīsies kolektīvās performances praksei un dažādiem aspektiem saistībā ar Fluxus, 20. gs. neoavangarda mākslā nozīmīgo praksi. Tā sapludinās digitāli veidojamas akcijas ar dzīvo pieredzi, radot "totālo mākslas darbu"(Gesamkunstwerk), kas izplūst laikā. Darbnīcas laikā dalībnieki veidos multimediālu instalāciju – eksperimentālas un interaktīvas performances, kuras tiks kombinētas ar video tiešraidi un iepriekš dokumentētiem materiāliem. Caur dažādajām projekcijām tā darbosies gan kā skatuve, gan kā ekrāns, rezultātā radot darbu, kas turpmāk būs skatāms izstādē.

Somu performanču mākslinieku apvienība T.E.H.D.A.S savā radošajā darbībā tiecas radīt vidi un situācijas, kurās skatītāji kļūst par mākslas darba dalībniekiem. Viņi veido kolektīvas un noteiktās vietas aktualizētas akcijas, starpdisciplinārus projektus, mediju instalācijas un vides skulptūras, to radīšanu balstot uz sadarbību starp cilvēkiem ar atšķirīgākām pieredzēm un darbības laukiem. Apvienības nosaukums atšifrējas kā: T – Taide (māksla), E – Eheyttää (disfragmentācija), H – Harmonisoi (harmonizācija), D – Dada (dada), A – Anarkiaa (anarhija), S – Suomeen (Somija). Tajā īpaši nozīmīgs jēdziens ir "dada", kas sasaucas ar Fluxus mākslas principiem un īstenojas gan apvienības ideoloģijā, gan tās mākslinieciskajā praksē.

Pieteikšanās darbnīcai, nosūtot pieteikumu (īsu radošo biogrāfiju, interešu aprakstu un kontaktinformāciju) ar norādi Performanču darbnīca līdz 10. aprīlim uz e-pastu [email protected]. Dalība darbnīcā – bezmaksas, noteikums dalībniekiem – klātbūtne visu darbnīcas laiku.

Izstāde Berlīne–Rīga. Partitūras nenoteiktām vietām būs apskatāma Kaņepes Kultūras centrā no 11. aprīļa līdz 8. maijam. Izstāde apvienos sevī dažādus laika nogriežņus un pārkāps gan telpiskās, gan teritoriālās robežas. Tajā piedalīsies tādi mākslinieki kā Valdis Āboliņš, Kristīne Alksne, Evelīna Deičmane sadarbībā ar Paulīni Reki, Ulrihs Fogls, Ivars Grāvlejs, Benjamins Grēbers, Inga Ģibiete, Romans Korovins, Maija Kurševa sadarbībā ar Edgaru Jurjānu, kā arī somu performanču mākslas grupa T.E.H.D.A.S.

Izstādē laikā un telpā satiekas atšķirīgas ģeogrāfiskas un kultūras vietas, un mākslinieciskās stratēģijas, kas turpina paplašināt un pētīt mākslas robežas, un izspēlēt "partitūras nenoteiktām vietām", kas eksistē gan fiziskā telpā, gan iztēlē. Tajā šodienas interpretācijās tiek apspēlēti tādi 20. gs. avangardisko Fluxus mākslu raksturojoši elementi kā starptautiskums, starpdisciplinaritāte, spēle, eksperimenti, vienkāršība, saikne ar ikdienas dzīvi, tās lietām un vidi, robežu pārvarēšana.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pa Latviju turpina kursēt Ziedoņa vilciens

Vilciena sastāvs, kura vagonu logus iepriekšējā gadā rotāja ziedoši ķirši, šogad ieguvis zaļumu un aicina ceļot pa Latviju, turpinot projektu Ieraugi, Sajūti, Noķer Ziedoni. Elektrovilcien...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja