Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Marka Rotko centrā - piecas jaunas izstādes

"Varbūt es gleznoju slikti, bet tas ir labākais, ko varu izdarīt visgodīgāk," saka gleznotājs Juris Utāns, viens no spilgtākajiem un ekstravagantākajiem latviešu laikmetīgās glezniecības pārstāvjiem. Trāpīgi akcentējot iracionalitāti apkārt esošajā ikdienā un liekot uzsvaru uz agresīviem sižetiem un biedējošiem tipāžiem. Mākslinieks, reizē kaitinot un uzbudinot skatītāju, aicina kritiski lūkoties apkārt. Viņa izstāde Flai - Ļetalka - Fly ir viena no piecām jaunajām Marka Rotko centra izstādēm, kuras visas atklās 16. novembrī.

Viens no lielākajiem magnētiem šajā izstāžu blokā droši vien būs Salvadora Dalī izstāde Sirreālā materializācija. Augustā to jau varēja skatīt Liepājas muzejā, kur lielās skatītāju intereses dēļ izstādi nācās pagarināt. Dalī ekspresīvie zemapziņas tēli un brīvo asociāciju montāža atklājas viņa grafikas darbos, medaļās, skulptūrās un keramikā. Izstāde būs apskatāma līdz 18. janvārim.

Par Dalī sekotāju un turpinātāju tiek saukts Eduards Pustovoitovs, kurš 90. gadu sākumā nejauši apmeklēja Modernās mākslas muzeju Amsterdamā un kļuva par spilgtu sirreālisma pārstāvi. Viņam raksturīgo stilu amerikāņi dēvē par "ekspresīvo sintētismu". Pustovoitova misticisma pārpilnie, hipnotiskie darbi apvienoti izstādē Sapņi. Turpinājums, kas skatāma līdz 20. janvārim.

Savukārt līdz 16. decembrim varēs iepazīties ar pazīstamā daugavpilieša Pjotra Hudobčonoka izstādi Daugavpils XX gadsimta sākumā. Māksliniekam raksturīga spilgta tēlniecības un glezniecības sintēze, viņu saista emociju un cilvēciskuma attēlošana.

Piektā jaunā izstāde, kas skatāma Marka Rotko centrā Daugavpilī, ir Dziesma Daugavai. Tas ir Latvijas Republikas neatkarības proklamēšanas 95. gadadienai veltīts projekts, tekstilmākslas miniatūru izstāde, kurā piedalās vairāk nekā 30 latviešu mākslinieku, no kuriem katrs radījis darbus, iedvesmojoties un veltot tos latviešu likteņupei Daugavai. Izstādi iespējams apskatīt līdz 20. janvārim.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pa Latviju turpina kursēt Ziedoņa vilciens

Vilciena sastāvs, kura vagonu logus iepriekšējā gadā rotāja ziedoši ķirši, šogad ieguvis zaļumu un aicina ceļot pa Latviju, turpinot projektu Ieraugi, Sajūti, Noķer Ziedoni. Elektrovilcien...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja