Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

No Lapzemes līdz Kuldīgai. Latvijas Mākslas akadēmijas jaunā studiju programma un citas sadarbības

Latvijas Mākslas akadēmija kopā ar Lapzemes Universitāti Somijā, kā arī asociētajiem sadarbības partneriem Rīgas Ekonomikas augstskolu, Igaunijas Mākslas akadēmiju, Kuldīgas novada pašvaldību un biedrību Kuldīgas mākslinieku rezidence, ir parakstījusi līgumu par starptautiskas maģistra līmeņa studiju programmas Pakalpojumu dizaina stratēģijas un inovācijas īstenošanu. Tās saturs būs mērķēts uz tādu zināšanu, prasmju un kompetenču kopumu, lai absolventi varētu kļūt par pārmaiņu ieviesējiem publiskā un privātā sektora uzņēmumos un organizācijās.

Unikāla kombinācija

"Lapzemes Universitāte Somijā ir viena no tām mācību iestādēm, kas pakalpojuma dizaina jomā strādā ilggadēji un kurā ir īpaša šīs jomas prototipu veidošanas laboratorija Sinco," sarunā ar laikrakstu Diena stāsta Latvijas Mākslas akadēmijas Dizaina nodaļas asociētā profesore, jaunās studiju programmas direktore Ilze Kundziņa un piebilst, ka absolventi saņems dubulto diplomu – Latvijas Mākslas akadēmijas un Lapzemes Universitātes. Šī programma tikusi būvēta uz četriem zināšanu domēniem: dizains, sociālās zinātnes, uzņēmējspēja un tehnoloģijas, kas ir unikāls salikums visas Baltijas kontekstā.

Uzņemšana jaunajā studiju programmā plānota jau šā gada vasarā, programmas sākšanās – rudenī (to var ietekmēt studiju programmas licencēšanas un kvalitātes pārbaudes procesa virzība Latvijas Augstākās izglītības kvalitātes aģentūrā). Tajā tiks aicināti pieteikties studētgribētāji no Latvijas un citām valstīm. "Attiecībā uz potenciālajiem studentiem mēs raugāmies Baltijas un arī Āzijas valstu virzienā," atklāj Latvijas Mākslas akadēmijas Dizaina nodaļas asociētā profesore. Šī programma būs maksas un tiks īstenota angļu valodā Rīgā un Kuldīgā. No sākuma studijas notiks Kuldīgas Mākslas namā, bet pēc tam – topošajā Kuldīgas mākslas un radošajā klasterī, kura projekta autore ir arhitekte Zaiga Gaile.

 

Mainīgā seja

Savukārt ikviens mākslas cienītājs tiešsaistes platformā Zoom var skatīties sarunu sēriju Publiskās mākslas mainīgā seja, ko rīko Centrālā Svētā Mārtina Mākslas un dizaina koledža kopā ar Latvijas Mākslas akadēmiju. Katrā no tām uzstājas lektori un maģistrantūras studenti no Lielbritānijas un Latvijas, pievēršoties abu valstu atšķirību un paralēļu meklējumiem publiskās mākslas tradīcijās. 11. februārī plkst. 16 notiks saruna par tēmu Destrukcija: publisko pieminekļu iznīcināšana, pētot piemērus no nesenās pagātnes Lielbritānijā un Latvijā. Sarunu sērija turpināsies ar vēl diviem pasākumiem – Aktīvisms: politiskās mākslas spēks 25. februārī un Lokācija: publiskās mākslas jaunas vietas meklējumi 11. martā.

Šī sarunu sērija ir daļa no abu mācību iestāžu sadarbības projekta. "Tās iniciators ir mākslinieks Centrālās Svētā Mārtina Mākslas un dizaina koledžas absolvents un Latvijas Mākslas akadēmijas pasniedzējs Kristaps Ancāns," saka Latvijas Mākslas akadēmijas Maģistra programmas vadītāja Antra Priede un piebilst, ka šobrīd šis sadarbības projekts sazarojies trīs virzienos. Viens no tiem ir Centrālās Svētā Mārtina Mākslas un dizaina koledžas pasniedzēju meistardarbnīcas Latvijas Mākslas akadēmijas studentiem.

Otrs ir publiskās mākslas apakšprojekts, kurā publisko sarunu sērija Covid-19 pandēmijas ierobežojumu dēļ radusies kā alternatīva iepriekš iecerētajai idejai par abu mācību iestāžu studentu viesošanos Londonā un Rīgā, lai kopā radītu izstādi, kas būtu redzama Mākslas stacijā Dubulti. Maģistra programmas vadītāja pauž cerību, ka nākotnē tiks realizēta arī sākotnējā ideja. "Trešais virziens ir atbalsta programma Latvijas Mākslas akadēmijas maģistrantūras absolventiem, nodrošinot viņiem profesionālu pilnveides gadu Londonā un atspērienu punktu tālākajai karjerai," uzsver Antra Priede.

Eiropas grāds Starptautisko sadarbību kontekstā jāatzīmē arī tas, ka pagājušā gada izskaņā Latvijas Mākslas akadēmija kopā ar trim Eiropas mākslas augstskolām – Romas, Drēzdenes un Budapeštas mākslas akadēmijām – uzsāka īstenot pilotprojektu EU4ART Alianse, kas noritēs trīs gadus (līdz 2022. gada 31. oktobrim). Tās mērķis ir harmonizēt starptautiski vienotu praktisko un teorētisko studiju priekšmetu mācību programmu glezniecības, tēlniecības un grafiskās mākslas specialitātēs visos trīs studiju līmeņos. Vienotas tēlotājmākslas izglītības programmas izveide ļaus studentam individualizēt un brīvi izvēlēties, ko, kad un kurā augstskolā studēt un veikt pētījumus, lai iegūtu Eiropas grādu.

Vairāk informācijas par Latvijas Mākslas akadēmijas aktivitātēm var lasīt interneta vietnē www.lma.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja