Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Rīgā ar lekciju viesosies amerikāņu mākslinieks Trevors Peglens

Rīgas Starptautiskā laikmetīgās mākslas biennāle trešdien, 29. augustā, plkst.18 aicina uz amerikāņu mākslinieka Trevora Peglena (Paglen) lekciju Planēta ir sensors.

Trevors Peglens ir pirmais mākslinieks, kurš sadarbībā ar Masačūsetas Tehnoloģiju institūtu (MIT) savu mākslas darbu palaidis Zemes orbītā, kā arī radījis radioaktīvo skulptūru aizliegtajā Fukušimas zonā, Japānā. Britu medijs The Guardian mākslinieku ir nodēvējuši par "šī brīža konceptuāli aizraujošāko politisko mākslinieku".

Trevors Paglens savos mākslas darbos pievēršas mūsdienu  neredzamajai politiskajai ģeogrāfijai - viņu interesē kabeļi, spiegu satelīti un digitālās pasaules radītie mākslīgie intelekti, slepenās gaisa bāzes un ofšora cietumi, kuros norisinās cīņa pret terorismu. Peglens ir vairāku grāmatu un neskaitāmu rakstu autors - viņš ir rakstījis gan par eksperimentālo ģeogrāfiju, gan par valsts slepenību, militārajiem simboliem, fotogrāfiju un vizualitāti. Mākslinieks ir saņēmis vairākus zīmīgus apbalvojumus par saviem pētījumiem un ieguldīto darbu, viņa filmētais materiāls izmantots Lauras Poitresas ar Kinoakadēmijas balvu novērtētajā filmā Pilsonis četri (Citizenfour), kas stāsta par Edvardu Snoudenu.

Savā lekcijā Rīgā Trevors Peglens prezentēs vairākus projektus, kuru ietvaros  viņš ir pētījis planētu mēroga uztveres sistēmas - no šķiedru optikas kabeļiem zem okeāniem un izlūksatelītiem Zemes orbītā līdz autonomām sistēmām un mākslīgā intelekta tīkliem, kas tagad aizpilda mūsu dzīves visintīmākās daļas.

Lekcija notiks angļu valodā, bijušajā Latvijas Universitātes Bioloģijas fakultātes ēkā (Kronvalda bulvāris 4) un ir bez ieejas maksas.

Rīgas Starptautiskās laikmetīgās mākslas biennāles ietvaros Sporta2 kvartālā ir aplūkojama viena no Peglena veidotajām fotogrāfiju sērijām, kas attēlo fizisko infrastruktūru, uz kuras balstās mūsu šķietami neredzamais globālais tīmeklis, un kura nozīmīgākā sastāvdaļa ir zemūdens kabeļi. Šie kabeļi ir interneta fiziskā struktūra, un vairāk nekā 99% pasaules datu ceļo pa optiskās šķiedras kabeļiem, kuri krustu škērsu, līdz pat 6000m dziļumam, klāj okeāna gultni. Līdzīgi kā citi Peglena darbu, arī šī fotogrāfiju sērija padara redzamu to, kas parasti tiek apslēpts.

Trevors Peglens (1974) dzimis Kampspringsā, Kanādā, bet dzīvo un strādā Berlīnē, Ņujorkā un Sanfrancisko. Pēc bakalaura studijām Kalifornijas universitātē Bērklijā, Peglens ieguvis maģistra grādu tēlotājmākslā Čikāgas Mākslas institūtā un doktora grādu ģeogrāfijā Kalifornijas Universitātē Bērklijā. Viņa darbi iekļauti sekojošās kolekcijās: Metropoles Mākslas muzejā Ņujorkā, Sanfrancisko Modernās mākslas muzejā, Smitsona Amerikāņu mākslas muzejā Vašingtonā; Vitnijas Amerikāņu mākslas muzejā, Viktorijas un Alberta muzejā Londonā un citur.

Trevora Peglena lekciju Rīgā atbalsta ASV vēstniecība Latvijā. Lekcijā paustie uzskati vai ierosinājumi var neatspoguļot ASV valdības oficiālo nostāju.

 

 


Seko līdzi aktuālajam arī notikumam veltītajā Diena.lv sadaļā

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja