Laika ziņas
Šodien
Migla
Rīgā 0 °C
Migla
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Rīgas biennāle guvusi plašu starptautisko mediju uzmanību

Pirmā Rīgas Starptautiskā laikmetīgās mākslas biennāle (RIBOCA1) pulcējusi jau vairāk nekā 30 000 apmeklētāju, kā arī par to vēstīts neskaitāmās publikācijās un apskatos tādos vadošos pasaules medijos kā Financial Times, BBC, Art-Review, Le Figaro, Culturetrip, Artnet, Vogue un Harper's Bazaar, informē RIBOCA1 pārstāve Inese Dābola.

Gūtā publicitāte apliecina, ka Rīgas Starptautiskā laikmetīgās mākslas biennāle nav tikai šauras profesionāļu vai interesentu grupas uzmanības lokā un tās norise ir unikāls ieguvums ne tikai rīdzieniekiem un tiem, kas to apmeklē, bet arī Latvijai un Baltijas reģionam kopumā, pauž biennāles veidotāji.

Vasara un rudens ir laiks, kad Eiropas mākslas notikumu plānojums ir piesātināts ar vēsturiski un jau tradicionāli ierastajiem mākslas tirgiem, biennālēm un festivāliem. Tāpēc vadošo mediju žurnālistu, mākslas kritiķu un prominentu mākslas pasaules pārstāvju viesošanās Rīgas biennāles atklāšanā nav bijusi nejaušība, bet gan cītīgs komandas darbs. Tā piemēram, viena no zināmākajām laikmetīgās mākslas personībām - mākslas kurators un kritiķis Hanss Ulrihs Obrists (Hans-Ulrich Obrist) vai arī itāļu izcelsmes krievu mākslas eksperts un kurators Viktors Miziano (Виктор Мизиано), kurš mūsdienu mākslas pasaulē zināms kā viens no laikmetīgās mākslas biennāles Manifesta pirmajiem kuratoriem,- ir bijuši atsaucīgi un ieinteresēti biennāles apmeklētāji. Arī pirmās biennāles kuratore Katerina Gregos, mākslas pasaulē pazīstama grieķu izcelsmes izstāžu veidotāja, autore un lektore, neprasa liekus skaidrojumus, un tas ir tikai likumsakarīgi, ka viņas plaši novērtētā, starptautiskā kuratoriālā pieredze ir pievienotā vērtība arī mediju un profesionāļu vērībai.

Lai arī publiska izvērtējuma veikšana joprojām tiek veikta, jau tagad biennāli ir novērtējuši starptautiskie mediji. Mākslas mediju portālos RIBOCA ir iekļuvusi vairrākkārt šī gada top mākslas notikumu izlasēs. Franču vadošais laikraksts Le Figaro biennāli ir salīdzinājuši ar dārgumu medībām, savukārt amerikāņu izdevums Vogue RIBOCA piemin kā notikumu, kura dēļ kā Eiropas nedēļas nogales galamērķi ir jāplāno tieši Rīga, uzsverot: "jau no paša sākuma RIBOCA1 šķērso daudzas jaunas teritorijas un piedāvā netipisku un svaigu ģeopolitisko un vēsturisko kontekstu". Arī The Calvert Journal - mākslas medijis, kas pievēršas Austrumeiropas un Centrālāzijas mākslai secina: "Nekad nav bijis labāks laiks, lai dotos uz Latviju - Rīgā ir sastopams tāds pasaules vadošo mākslinieku tandēms!". Savukārt britu BBC radio žurnālistu uzmanības lokā ir bijuši konkrētu RIBOCA mākslinieku klātienes intervijas par traģēdijas triumfu mākslā.

"Neskatoties uz sarežģīto izstāžu producēšanu un apjomīgo darbu skaitu, kā arī skaisti izstrādāto ceļvedi, RIBOCA vislabāk pārsteidz ar jutekliskām, visaptverošām, ar formu mainīgām ekspozīcijām, kas paredzētas personīgākām aktuālām tēmām zinātnē, tehnoloģijā, ekoloģijā un ekonomikā," vēsta portāla Artnet recenzenti. Biennāles apskatu Keita Brauna (Kate Brown) noslēdz ar secinājumu, "kuratore Gregos kopā ar savu komandu ir uzlikusi augstu latiņu turpmākajai biennāles norisei. Visi mākslinieki, ar kuriem runājām, neatkarīgi no tā, vai viņi būtu latvieši, baltieši, sievietes vai starptautiskie mākslinieki - ikviens bija priecīgs būt biennālē. Viņi pieminēja komandas augsto profesionālismu, rūpes un viesmīlīgo uzņemšanu, arī par atalgojumu, kas māksliniekiem nav mazsvarīgi."

"Vārdu virknējums RIBOCA izskan arvien biežāk un arī kļūst saprotams un atpazīstams. Esam patiesi gandarīti, ka jau tagad biennāle ir izraisījusi ievērību un popularitāti ne tikai profesionāļu, bet arī plašākā sabiedrībā. Vienlaikus šis ir arī vēsturisks notikums Latvijai, jo līdz šim šāda vēriena mākslas izstāde nav piedzīvota, un ir neizsakāms prieks, ka varam atstāt savu nospiedumu Latvijas un Baltijas kultūras vēsturē. Lai arī biennāles norise ir pusē, mēs ļoti ceram uz tikpat aktīvu izstāžu apmeklējumu septembrī un oktobrī, un aicinām ikvienu iepazīt laikmetīgās mākslas daudzvalodību izstādēs, lekcijās, koncertos un dažādajās meistardarbnīcās," uzsver Agnija Mirgoroska, RIBOCA dibinātāja un komisāre.


Seko līdzi aktuālajam arī notikumam veltītajā Diena.lv sadaļā

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja