Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Rīgas biennāles dalībniece Diāna Tamane. Autsaidera lomā

Diāna Tamane biennālei ir radījusi mākslas darbu par pastāvīgo nepiederības sajūtu

Mākslas centrā Zuzeum ir aplūkojama latviešu mākslinieces Diānas Tamanes veidotā multimediju instalācija You Can’t Have Me For Real/Pa īstam es tev nevaru piederēt, kuras uzmanības centrā ir stāvoklis, kad esi atrauts no kādas vietas. Pirms divpadsmit gadiem Diāna Tamane aizbrauca no Rīgas un dzīvoja tādās pilsētās kā Tartu, Portu, Barselonā, Briselē, Gentē un tagad ir atgriezusies atpakaļ Tartu.

Pie šī projekta māksliniece ir sākusi strādāt pirms četriem gadiem, kad skolojusies Mākslas augstskolā LUCA Briselē, kur ieguvusi maģistra grādu. "Briselē pavadītais laiks bija kā kulminācija pastāvīgajai nepiederības sajūtai, kaut gan beigu beigās tieši autsaidera, svešinieka lomā es esmu atradusi komfortu," stāsta Diāna Tamane, kura šo darbu ir adaptējusi Rīgas Starptautiskās laikmetīgās mākslas biennāles RIBOCA kontekstam.

Tekstā ierakstītas emocijas

Instalācija Can’t Have Me For Real sastāv no video, skaņas un fotogrāfijām. "Es gāju cauri savam arhīvam un atlasīju fotogrāfijas no dažādām vietām, bieži nevietām, kur esmu ceļojusi vai dzīvojusi. Tās nebija domātas izstādei, tās tika uzņemtas tāpat vien, savam priekam," uzsver māksliniece. Šie motīvi ir tikuši apvienoti ar īpašuma fotogrāfijām, kuras viņa ir uzņēmusi, lai izīrētu dzīvokli nākamajiem iemītniekiem – Briselē vai citur, kur kādu laiku ir uzturējusies. Šis ir kļuvis par Diānas Tamanes pirmo projektu, kurā viņa izmantojusi tekstu.

"Toreiz mani pārpildīja daudzas emocijas, dažreiz pretrunīgas, un šķita, ka ar fotogrāfiju šoreiz nepietiks," paskaidro māksliniece. Viņa atklāj, ka rakstot nejūtas ērti un pārliecināti, bet toreiz teksts ir radies pats par sevi vienā vakarā, jo viņa ir skaidri zinājusi, par kādu stāvokli vēlas runāt un kādu sajūtu radīt. "Stāsts izrietēja no bildēm, un bildes izrietēja no teksta, tie mijiedarbojās savā starpā," atminas Diāna Tamane. Darbā viņa ir skārusi vairākas tēmas – piederību un pārvietošanos, valodu un attēlu, svešo un pazīstamo, atmiņu un fotogrāfiju kā tādu. "Es gribētu domāt, ka šis darbs ir par daudzu mūsdienu cilvēku stāvokli, kur mums kaut kas pieder, bet vai pa īstam?"

Jaunais Beļģijas talants

Māksliniece akcentē, ka šis ir viens no svarīgākajiem un laikietilpīgākajiem projektiem, kuros viņa līdz šim ir iesaistījusies. Viņa ir guvusi lielisku pieredzi sadarbībā ar Rīgas Starptautiskās laikmetīgās mākslas biennāles galveno kuratori Katerinu Gregu un viņas komandu, attīstot savu darbu, ko jau sen ir gribējusi parādīt dzimtajā pilsētā. Šī ir viņu "atkalredzēšanās".

Kad pirms dažiem gadiem Antverpenes fotomuzejs FoMu izraudzījās Diānu Tamani kā Jauno Beļģijas talantu, Grieķijā dzimusī un Briselē dzīvojošā mākslas zinātniece Katerina Grega veltīja rakstu latviešu mākslinieces daiļradei un atzīmēja viņas spēju reflektēt par plašiem, makrokosmiskiem jautājumiem "caur neapšaubāmi antropocentrisku un ļoti personisku stāstījumu" (izdevums .tiff, 2016).

"Parasti notiek tā, ka no viena pasākuma izriet citi," saka Diāna Tamane, kura Rīgas biennāli uzskata par brīnišķīgu platformu, kur dalīties ar idejām un satikt cilvēkus. Viņa uzsver, ka mums ir daudz labu mākslinieku, kuri varētu kļūt plašāk pazīstami, un cer, ka šis notikums spēs ieinteresēt ne tikai mākslas profesionāļus, bet arī kuplāku auditoriju. "Man šķiet, ka tā varētu atsvaidzināt vietējo mākslas ainu, padarīt to daudzveidīgāku, draudzīgāku, atvērtāku – un varbūt arī sabiedrību kopumā," domā Diāna Tamane.

Viņa gaida šo pasākumu ne tikai kā māksliniece, bet arī kā skatītāja (saruna notiek pirms biennāles atklāšanas – I. A.). "Es neesmu sīki un smalki izpētījusi tā programmu, vēlos, lai būtu daudz pārsteigumu un atklājumu, taču jāatzīst, ka Jons Meks ir mans varonis." Avangarda kino meistara Jona Meka četru ekrānu instalācija Lithuania and the Collapse of the USSR/Lietuva un PSRS sabrukums ir aplūkojama Kristapa Molberga rezidencē.


Seko līdzi aktuālajam arī notikumam veltītajā Diena.lv sadaļā

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja