Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Rīgas Porcelāna muzejā būs skatāma Ievas Bertašiūtes-Grosbahas personālizstāde Pirkstu nospiedumi

Rīgas Porcelāna muzejā no 20. oktobra līdz 10. decembrim būs skatāma lietuviešu mākslinieces Ievas Bertašiūtes-Grosbahas pirmā personālizstāde, informēja muzeja pārstāvji.

Māksliniece Ieva Bertašiūte-Grosbaha ir lietuviešu izcelsmes autore, profesionāla keramiķe,  kuras iecienīto materiālu centrā ir porcelāns. Ir bijusi cieši saistīta ar Latvijas laikmetīgās mākslas vidi, šobrīd dzīvo un strādā Kauņā, Lietuvā. Mākslinieces personālizstādē būs skatāma viņas jaunāko darbu izlase. No porcelāna, māla un citiem keramikas materiāliem viņa rada funkcionālus un tēlnieciskus objektus, kā arī veido no tiem konceptuālas instalācijas. 

“Lai gan pamatā strādāju ar keramiku, mani darbi ir starpdisciplināri. Es meklēju saskares punktus, kur satiekas dažādas mākslas un zinātnes disciplīnas. Mani darbi ietver divas būtiskas puses - joku un nopietnu vēstījumu,” stāsta māksliniece.

Autore savos pētījumos doktora studiju ietvaros ir pievērsusies keramikas materiālu taktilās pieredzes nozīmei radošajā darba procesā un uzdevusi jautājumu: ko zina mākslinieka rokas? Tieši ar rokām veidots lielāks vai mazāks objekts ir mākslinieces daiļrades centrā. Tāpēc izstādes nosaukumā ietverta atsauce uz rokas pieskāriena nozīmi. Ikviens darbs ir kā pirkstu nospiedums, tā noņemšana, un ietver ne vien fizisku darbību, bet arī emocionālu iesaisti, idejas virzīšanu un identitātes zīmogu. 

Ieva Bertašiūte-Grosbaha (1983) absolvējusi Viļņas mākslas akadēmijas keramikas nodaļu (Kauņā) un ieguvusi doktora grādu (Viļņa, 2021. gadā). Māksliniece aktīvi piedalās starptautiskās mākslas rezidencēs, simpozijos, konferencēs un festivālos, noorganizējusi vairākas personālizstādes un kopš 2008. gada piedalījusies grupu izstādēs, Lietuvā, Latvijā, Igaunijā, Dānijā, Šveicē, Portugālē, Zviedrijā, D. Korejā, Nīderlandē un ASV. Šī ir autores pirmā personālizstāde Rīgas Porcelāna muzejā.

Paralēli izstādei Pirkstu nospiedumi Rīgas Porcelāna muzeja izstāžu zālē, pirmā stāva skatlogos skatāma 17. starptautiskā mazo formu porcelāna izstāde Tīra krāsa.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja