Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Rīgas Porcelāna muzejs noslēdzis Levona Agadžanjana dizaina mantojuma izpētes projekta pirmo posmu

Ar Valsts Kultūrkapitāla fonda finansiālu atbalstu Rīgas pašvaldības kultūras iestāžu apvienības Rīgas Porcelāna muzejs 2020. gada nogalē realizēja Rīgas porcelāna rūpnīcas dizainera Levona Agadžanjana (1940, Armēnija – 1999, Latvija) radošā mantojuma izpētes pirmo posmu – rūpnieciski tiražēto un radošo autordarbu apzināšanu un to fotofiksēšanu, informēja Rīgas Porcelāna muzeja pārstāvji.

2020. gadā Valsts Kultūrkapitāla fonds (VKKF) izstrādāja un īstenoja mērķprogrammu Nākotnes kultūras piedāvājuma veidošana visās kultūras nozarēs, ar nolūku stimulēt kultūras nozares radošo aktivitāti, darbības attīstības iespējas un kompensētu Covid-19 krīzes laikā akumulētos zaudējumus. Rīgas Porcelāna muzejs turpina stiprināt zinātniski pētniecisko kapacitāti un intensificēt muzejā pieejamo kultūrvēsturisko bagātību nonākšanu apritē, sabiedrībai pieejamās formās. Ar mērķi turpināt attīstīt zināšanas un izpratni par Latvijas dizaina mantojumu, Rīgas Porcelāna muzejs piedalījās konkursā un saņēma atbalstu.

Projekts Pētījums par Rīgas Porcelāna rūpnīcas dizaineru Levonu Agadžanjanu – pirmais posms: priekšmetu fotografēšana ir pirmais solis apjomīgākā pētījumā par Armēnijā dzimušā un Latvijā visu mūžu nodzīvojušā Rīgas Porcelāna rūpnīcas štata mākslinieka Levona Agadžanjana daiļradi.

Rūpnīcā L. Agadžanjans strādājis no 1961. gada līdz uzņēmuma likvidēšanai 1998. gadā. Viņš ir viens no nedaudzajiem autoriem, kuram izdevās veiksmīgi izpausties ne tikai rūpnieciskajā dizainā, bet arī lietišķajā mākslā. 20. gs. 70. gados viņš kļuva par Latvijas PSR Mākslinieku savienības (šobrīd – Latvijas Mākslinieku savienība) biedru un radošās keramikas apvienības Logs aktīvu dalībnieku.

Apzināti fotografēti un tehniski pētīti ir priekšmeti no Rīgas pašvaldības kultūras iestāžu apvienības Rīgas Porcelāna muzeja, Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja, Latvijas Nacionālā mākslas muzeja Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja un Latvijas Mākslinieku savienības muzeja krājuma, kā arī no vairākām privātām kolekcijām, galeriju un privātpersonu īpašumā esošā un ģimenei piederošā mantojuma. Kopumā apgūti 245 priekšmeti – individuālas vienības un priekšmetu kopas, sākot no ražošanai apstiprinātiem plaša patēriņa priekšmetiem fajansā un porcelānā, kas tika tiražēti Rīgas Porcelāna rūpnīcā, līdz pat unikāliem autordarbiem vienā eksemplārā, izpildītiem arī citos keramiskajos materiālos – mālā, akmensmasā, šamotā. Līdzās mākslas darbiem fiksēts arī šo priekšmetu tehnoloģiskais tapšanas process – priekšmetu ģipša modeļi, lejformas u.c. ražošanas inventārs.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja