Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

RIXC mākslas un zinātnes festivāls Ekodati izziņo programmu

No 8. līdz 10. oktobrim Rīgā un tiešsaistē no Latvijas Nacionālās bibliotēkas norisināsies RIXC festivāls Ekodati, kurā māksla un zinātne sastopas, lai vairotu izpratni par ekoloģisko. RIXC Mākslas un zinātnes festivālā šogad notiks mākslinieciskas intervences un kritiskas diskusijas par ekoloģiju, datiem un mākslas katalizējošo lomu pasaulē, kurā par ikdienu ir kļuvusi saskarsme ar tādiem mūsdienu izaicinājumiem kā klimata izmaiņas, pandēmijas izraisītie pārrāvumi un ietekmes, un tiešsaistes tehnoloģiju neizbēgamā klātesamība.

Festivāla programmā galvenie pasākumi būs starptautiskas laikmetīgo mediju mākslas izstādes Ekodati un Atmosfēriskais mežs, kas no 9. oktobra līdz 17. novembrim būs apskatāmas Latvijas Nacionālajā bibliotēkā un RIXC galerijā. Starptautiskā konference Open Fields 2020, kas ik gadu Rīgā pulcē ap 100 starptautisko dalībnieku no vairāk kā 30 pasaules valstīm, lai diskutētu par mākslu un zinātni, šogad norisināsies tiešsaistē. Arī visi pārējie festivāla pasākumi šogad norisināsies tiešsaistē no Latvijas Nacionālās bibliotēkas, kur līdzās izstādei Ekodati būs iekārtota tiešraides studija. Festivāla tiešraides kanālā tiks pārraidītas izstāžu atklāšanas, kuratoru vadītas tūres pa izstādēm, konference un mākslinieku prezentācijas, videoprogramma un performances, kurās piedalīsies jaunie mākslinieki no Liepājas, Bostonas, Bāzeles un Karlsrūes. 

Šī gada festivāla tēma Ekodati ir tapusi sadarbībā ar RIXC partneriem no Šveices – pētniecības projekta Ekodati-Ekomediji-Ekoestētika māksliniekiem, zinātniekiem un pētniekiem no Estētiskās prakses un teorijas institūtu Bāzeles Mākslas un dizaina akadēmijā un WSL – Šveices federālo meža, sniega un ainavu pētniecības institūtu. Ekodati-Ekomediji-Ekoestētika ir Šveices Nacionālā Zinātnes fonda finansēts trīsgadīgs pētījums, kura mērķis ir atklāt kā jaunie mediji, digitālās tehnoloģijas, zinātniskās metodes un dati var tikt izmantoti mākslā, lai paplašinātu un mainītu uztveri un izpratni par ekoloģisko.

Festivāla norises pirmajā dienā – ceturtdien, 8. oktobrī – notiks Ekodati tiešsaistes diskusija par mākslu un zinātni, kurā projekta Ekodati-Ekomediji-Ekoestētika pētnieki – mākslas zinātniece Ivonne Volkārta (Yvonne Volkart, Bāzele, Šveice) un mākslinieki Markuss Mēders (Marcus Maeder) un Rasa Šmite iepazīstinās ar savu pētījumu rezultātiem Finvaldes mežos, kas atrodas Šveices Alpos. Finvaldes mežs jau pēdējos divdesmit piecus gadus Šveices zinātniekiem no WSL institūta ir bijis unikāls pētījuma objekts gan ar tā kritisko ekoloģisko situāciju, ko ir izraisījusi vietējā alumīnija industrija, gan ar klimata pārmaiņu ietekmē pieaugošo sausumu. Nav zināms, vai priežu populācija iznīks vai arī tā tiks aizstāta ar sausuma izturīgiem kokiem, piemēram, pūkaino ozolu, kas ir ienācis no dienvidiem. Nākotne ir neskaidra. Bet ir zināms tas, ka Finvaldes meži ir globāli unikāla dabas laboratorija, kas ļauj prognozēt iespējamos scenārijus klimata pārmaiņu laikā.

Izvirzot jaunu tehno-ekoloģisko teoriju, pētniece un projekta vadītāja Ivonne Volkārta, kas ir arī viena no festivāla izstādes Ekodati kuratorēm, kopā ar māksliniekiem un klimata zinātniekiem pēta "tehno-zinātniskās" metodes, kas ir balstītas uz datu apkopošanu, reģistrēšanu un interpretāciju mākslā. Pētnieki risina jautājumu – kā iegūtie dati no šāda meža ekosistēmas var mūs ietekmēt – vai tie veicina rūpes, līdzjūtību un solidaritāti pret daudzajām sugām, kas apdzīvo Zemi? Kāda veida pieredzi mēs varam gūt, ja izrādās, ka mežs, augsne un gaiss ir kaut nejaušs, tomēr tīklots un savstarpēji saistīts organisms, kas ir atkarīgs no dažādiem faktoriem? Un kā pietuvoties Bruno Latūra vīzijai par "Zemes (proti, visu sugu) līdzāspastāvēšanu", kurā nedominē vien cilvēki, bet dažādas sugas sadarbojas un pastāv līdzās?

Diskusijā par mākslas un zinātnes sadarbības potenciālu ekoloģiskās apziņas modināšanai un paplašināšanai iesaistīsies arī tie zinātnieki, ar kuriem projekta Ekodati-Ekomediji-Ekoestētika mākslinieki kopā ir strādājuši pie Ekodatu izstādē apskatāmo mākslas darbu tapšanas. Pēc diskusijas sekos sarunas arī ar citiem Ekodatu izstādes māksliniekiem. Tieši pirms izstādes atklāšanas, notiks unikāla tiešsaistes performance, kurā grupa starptautisku performanču mākslinieku no teju visiem pasaules kontinentiem apspēlēs "ekodatus" no mākslīgā intelekta skatupunkta, proti, kas notiek ja mākslīgais intelekts atpazīst ne tikai cilvēku, bet ari koku "sejas"...

Mākslas, zinātnes un tehno-ekoloģiju sadursme manifestēsies festivāla galvenajā  pasākumā – starptautiskās laikmetīgo mediju mākslas izstādes Ekodati atklāšanā. Izstāde Ekodati tiks atklāta 8. oktobrī plkst. 18 Latvijas Nacionālās bibliotēkas izstāžu zālē, kur tā būs apskatāma līdz 17. novembrim. Izstāde tiecas pārvarēt plaisu starp tehnoloģisko un ekoloģisko, dabisko un mākslīgo, zinātnisko un intuitīvo, datiem un estētiku, iekļaujot jautājumus par "tehno-zinātni" ekoloģiskajā mākslā.

Izstādē līdzās šveiciešu mākslinieka Markusa Mēdera skaņu instalācijai Finfvaldes perimetrs, kurā tiek sonificēti no Finvaldes meža iegūtie dati, lai atainotu klimata pārmaiņas mežā, tiks izstādīts arī citu šveiciešu mākslinieku darbi. Urzulas Bīmanes video Akustiskais okeāns ir stāsts par akvanauti, kas vēsta par mainīgā klimata nevienmērīgo ietekmi uz vietējo sāmu kopienu, un ziemeļbriežiem, uz kuriem balstās sāmu ekonomiskā un kultūras suverenitāte. Savukārt mākslinieks no Dienvidāfrikas Fransuā Knutse ir radījis video darbu sēriju par mistiskām atkritumu būtnēm kas ir iznirušas no patērētāju kultūras izgāztuves....

Mākslas darbā Pārbaudīts pret (Screened For) bailes no vīrusiem, mikrobiem un gaidāmajām pandēmijām estetizēs kanādiešu māksliniece Elēna Vitakere, fotogrāfijās attēlojot pašportretus ar medīciniskām maskām, kas ir noklātas ar mikrobu infekcijas slimību mākslinieciskiem zīmējumiem. Savukārt īpaša, ar izstādes vietu saistīta mākslas darba interpretācija, būs vācu un amerikāņu mākslinieku pārim – Tamiko Tīla un /p iegremdēs Latvijas Nacionālās bibliotēkas izstāžu zāli augmentētās realitātes mākslas darbā Negaidītā izaugsme, ļaujot caur mobilo aplikāciju vērot, kā izstāžu zāli pārklāj neparastas, sintētiskas struktūras. Izstādē Ekodati kopumā ir iekļauti divdesmit mākslas darbi, ko ir radījuši starptautiski atzīti mākslinieki, kas darbojas mediju mākslas, zinātnes un ekoloģijas jomās.

Līdzās izstādei Nacionālajā bibliotēkā festivālā Ekodati piektdien, 9. oktobrī, plkst. 19 RIXC galerijā, Lenču ielā 2, tiks atklāta vēl viena izstāde – mākslinieku Rasas Šmites un Raita Šmita jaunais imersīvais mākslas darbs Atmosfēriskais mežs. Šis mākslas darbs ir vēl viens rezultāts pētījumiem, kas norisinājās Finvaldē, pirmatnējos Šveices Alpu skujkoku mežos. Šmitu Atmosfēriskais mežs vizualizē komplicētās attiecības starp mežu, kas ilgstoši cieš no sausuma, klimata pārmaiņām un procesiem Zemes atmosfērā. Šajā imersīvajā instalācijā skatītājs var pārvietoties starp kokiem, kas izplata gaistošās emisijas, vērot mežu no apakšas un doties caur koka stumbram līdz pat mežu galotnēm, vērojot savstarpējo procesu mijiedarbību starp Zemes ekosistēmu un atmosfēru…

Izstāde Ekodati ir festivāla centrālā ass, ap kuru veidojas pārējā programma, tostarp ikgadējā Open Fields 2020 konference, kas sekos izstādes atklāšanai un norisināsies tiešsaistē 9. un 10. oktobrī. Open Fields ir ikgadēja konference, kas norisinās RIXC festivāla ietvaros un pulcē starptautiskus pētniekus un māksliniekus, kas diskutē par mākslas mainīgo lomu sabiedrībā, mākslas un zinātnes mijiedarbību. Šī gada konference turpinās risināt izstādē iesākto "ekodatu" tēmu, akcentējot ekosistemātisko pieeju, lai veicinātu izpratni par dzīvo organismu savstarpējo saistību vienam ar otru un apkārtējo vidi, tuvojoties Bruno Latūra ierosinātajai nākotnes vīzijai par Zemes – visu sugu un procesu – līdzpastāvēšanu.

Festivālā ar lekcijām un prezentācijām Zoom tiešsaistē piedalīsies 40 starptautiski atzīti mākslinieki, zinātnieki un pētnieki, kas pētī kā savijas bioloģiskās, sociālās un tehnozinātniskās sistēmas, bioloģiskie un digitālie dati, mākslinieciskā un zinātniskā pieeja.

Festivālu Ekodati organizē Jauno mediju kultūras centrs RIXC. Open Fields 2020 konferenci organizē RIXC sadarbībā ar Liepājas universitātes Mākslas pētījumu laboratorija (MPLab). Festivāla un izstādes kuratori Ivonne Volkārta, Rasa Šmite un Raitis Šmits. Izstādes producente Agnese Baranova un RIXC.

Šogad dalība visos festivāla pasākumos ir bez maksas. Lai tiešsaistē Zoom sekotu līdzi lekcijām konferencei, aicina iepriekš piereģistrēties. Visi pasākumi tiks straumēti arī tiešraidē. Reģistrācija ir atvērta līdz 7. oktobrim festivāla mājaslapā.

Sekojiet līdzi festivāla programmai un tiešraidei http://festival2020.rixc.org 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Līdzināties, mierā!

Kur viņi paliek? Lauzu galvu katru reizi, kad dzirdu uztrauktas balsis, kas atkārto vēl un vēlreiz: trūkst cilvēku

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja