Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Starp neskaitāmām krūzītēm

"Vai tēju vairāk nevēlies?" Marta Zaķis nopietni teica Alisei. "Pagaidām es to vispār neesmu dabūjusi," Alise aizvainota atteica, "tāpēc arī nevaru vēlēties vairāk." Līdz 16. februārim Latvijas Nacionālās bibliotēkas izstāžu zālē ir atvērta ekspozīcija Mūžīgais tējas laiks, kurā skatāmas 72 pasaules mākslinieku ilustrācijas angļu rakstnieka Lūisa Kerola grāmatai Alises piedzīvojumi Brīnumzemē.

Ceļojošās izstādes autore ir igauņu ilustratore Vīve Nora, kura pagājušajā gadā atzīmēja nozīmīgu jubileju un aicināja savus draugus māksliniekus no 19 valstīm radīt darbus par šo sirreālo pasauli ar Alisi, Marta Zaķi, Cepurnieku un Susuriņu; grāmatas vākos tā pirmo reizi izdota pirms 150 gadiem. Latviju ekspozīcijā pārstāv trīs autori - Anita Paegle, Aleksejs Naumovs un Gundega Muzikante.

Izstādes centrā ir uzklāts slīps galds, kas mudina izbaudīt tējas dzeršanu kopā ar Lūisa Kerola neparastajiem tēliem. Šis Lienes Pavlovskas radītais scenogrāfijas elements un Rūtas Briedes lelles uz Gaismas pili ir atceļojuši no Latvijas Leļļu teātra iestudējuma Alise Brīnumzemē, kura režisors ir Edgars Kaufelds (nākamās izrādes - 20.II un 18.III; bibliotēkā var saņemt izrādes atlaižu kuponu).

Skatītāju vērtējumam izstāde pirmo reizi tika nodota 2015. gada rudenī Igaunijas Bērnu literatūras centrā. "Tas atrodas vienīgajā jūgendstila ēkā Tallinas vecpilsētā," stāsta Latvijas Nacionālās bibliotēkas Bērnu literatūras centra vadītāja Silvija Tretjakova, kura mūs iepazīstina ar Gaismas pilī aplūkojamās ekspozīcijas darbiem. Pēc Rīgas šī izstāde dosies ceļā uz Helsinkiem, Gdaņsku, Berlīni, Maskavu u. c.

Marta Zaķis baksta tējas krūzē slīkstošo sarkanmati Alisi - šis ir spāņu gleznotājas Anas Huanas darbs. "Pirms tam viņa ienīda šo grāmatu, taču tagad ir to iemīlējusi," atklāj Silvija Tretjakova. Kopš 1995. gada māksliniece ir radījusi vairāk nekā 20 žurnāla The New Yorker vāka ilustrāciju. To vidū var izcelt numuru ar asinīs mirkstošo Eifeļa torni kā zīmuli pēc uzbrukuma Francijas satīras izdevuma Charlie Hebdo redakcijai.

Šajā ekspozīcijā ir redzami arī itāļu mākslinieka Stefano Besoni darbi ar skeletgalviņām, vienacainiem plīša lācīšiem un citiem groteskiem tēliem. No kāda zīmējuma uz skatītājiem noraugās leģendārais Češīras kaķis ar smaidā savilktu seju. "Alise nosprieda, ka izskats tam ir labsirdīgs, taču, ievērojusi ļoti garos nagus un krietno zobu skaitu, nolēma pret to izturēties godbijīgi," rakstīja Lūiss Kerols.

"Mani ļoti fascinē šīs ilustrācijas trauslums," Bērnu literatūras centra vadītāja vērš uzmanību uz Baltkrievijā dzimušās un Izraēlā dzīvojošās mākslinieces Ļenas Revenko darbu ar sarkanzilos diedziņos iekārto tējas krūzīti, kas - tūlīt, tūlīt! - sasvērsies pavisam un izlīs pār Alises sprogaino galvu. "Galvu viņai nost! Galvu nost..." Vai atceraties dramatisko ainu ar Karalieni, kura dusmās kliedz uz meiteni?

Ja vērīgi ielūkojas, katrā no vairāk nekā 90 darbiem var pamanīt neskaitāmas interesantas detaļas. "Apvienojot kopā tik daudz ilustrāciju, kas radītas par vienu un to pašu tekstu, mēs ieraugām aizraujošu viedokļu daudzveidību, kas lieliski izceļ dažādu mākslinieku personību," akcentē izstādes Mūžīgais tējas laiks organizatori, kas aicina iegriezties šajā Lūisa Kerola radīto un mākslinieku interpretēto tēlu pasaulē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja