Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Zelta rudzi un klasika

Mākslas muzeja Rīgas birža (MMRB) gaismās ir iecelta krievu mākslinieka Mihaila Klota fon Jurgensburga glezna Rudzi, kas vilktin ievelk labības laukā zem gubu mākoņu klātas debess. Līdz 29. oktobrim šeit aplūkojama izstāde Krievu mākslas zelta klasika. 19. gadsimts no Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) krājuma.

Ekspozīcija parāda ievērojamu meistaru labāko veikumu, mākslas virzienu attīstību un tematisko daudzveidību simts gadu garumā. Tajā ir redzami gan iepriekš izstādīti, gan arī neizstādīti darbi, «marginālākas, bet bezgala interesantas parādības», vērš uzmanību LNMM direktore Māra Lāce.

Krievu mākslas zelta klasika sadalīta divās daļās. "Ņemot vērā muzeja kolekcijas saturu, galvenie stilistiskie akcenti likti uz XIX gadsimta pirmās puses romantisma tendencēm un reālisma izpausmi gadsimta otrajā pusē," atklāj LNMM Ārzemju glezniecības kolekcijas glabātāja, projekta kuratore Ksenija Rudzīte.

Pirmajā daļā Zem romantisma zīmes pulcēti tādi izcili autori kā Orests Kiprenskis, Karls Brilovs, Silvestrs Ščedrins, Aleksandrs Orlovskis un Ivans Aivazovskis. Savukārt Reālisma laikmetā centrālo vietu ieņem tā saucamās Ceļojošo mākslas izstāžu biedrības pārstāvju Ivana Kramskoja, Vladimira Makovska un Vasilija Surikova daiļrade.

Kopumā šai vērienīgajai izstādei atlasīti vairāk nekā divsimt astoņdesmit eksponātu – līdzās glezniecības, grafikas un tēlniecības darbiem tajā apskatāmi arī porcelāna, stikla, lakas un sudraba izstrādājumi –, kas izvietoti divās Rīgas biržas zālēs (izstādes dizainu veidojis Latvijas Mākslas akadēmijas docents Anatolijs Šandurovs).

"Krievu porcelāna ražošana aizsākas XVIII gadsimta vidū un strauji attīstās tieši XIX gadsimtā, kad veidojas desmitiem jaunu fabriku, kuru izstrādājumu klāsts ir ļoti daudzveidīgs un laika gaitā iegūst sev raksturīgās iezīmes," stāsta MMRB Krājuma darba vadītāja, kuratore Baiba Uburģe, kura izstādē vēlējusies parādīt šo dažādību.

Krievu mākslas zelta klasika ir jau ceturtā ekspozīcija krievu mākslas ciklā, kas aizsākās 2012. gadā ar mērķi vispusīgi parādīt apjomīgo krievu mākslas kolekciju, kas glabājas Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā. Pagājušajā gadā Rīgas biržā bija aplūkojama ievērojamā krievu gleznotāja Nikolaja Bogdanova- Beļska darbu izstāde no Latvijas un Vācijas kolekcijām.

Tikko ir iznākusi šai ekspozīcijai veltīta grāmata – katalogs, kurš izdots latviešu, krievu un angļu valodā. Tajā publicēti teksti par divdesmit trīs gadus Latvijā pavadījušā mākslinieka dzīvi un daiļradi, Latvijas Nacionālā mākslas muzeja krājumā esošo viņa darbu katalogs un izstādē eksponēto gleznu saraksts (grāmatas dizainu veidojis grafiķis Guntars Sietiņš).

Krievu mākslas zelta klasikas laikā ieplānoti arī vairāki saistītie pasākumi. To vidū ir Sarunas muzejā un lekcijas ar mākslas vēsturnieces Edvardas Šmites, psihologa Andreja Minčenkova un izstādes kuratoru Baibas Uburģes un Ksenijas Rudzītes piedalīšanos. Vairāk informācijas par šiem notikumiem var lasīt interneta vietnē www.lnmm.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja