Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Grammy mīl Adeli un Andri Nelsonu

Pasaulē prestižākās mūzikas balvas Grammy 59. ikgadējai pasniegšanas ceremonijai, kura svētdien, 12. februārī, notika Losandželosā, bija jākļūst par divu popdīvu – amerikānietes Bejonsē un anglietes Adeles – kaujas lauku.

Kauja lielā mērā bija iedomāta – dziedātājas saista abpusējas simpātijas. Formāli par divcīņas uzvarētāju kļuva Adele: viņa ieguva visas piecas Grammy, uz kurām pretendēja, turklāt trijās nozīmīgākajās kategorijās – Gada albums (Adeles dižpārdoklis 25), Gada dziesma un Gada ieraksts (abas – par hitu Hello) – apsteidzot Bejonsē. Amerikāņu māksliniece bija izvirzīta deviņās kategorijās, taču uzvarēja tikai divās – Labākais urban contemporary albums (Lemonade) un Labākais videoklips (Formation).    

Adele, saņemot vakara galveno balvu par Gada albumu, paziņoja, ka pati par uzvarētāju šajā kategorijā uzskata Bejonsē. Lai pierādītu teikto, viņa nolauza tikko iegūtajai Grammy zelta gramofona statuetei tauri un pasniedza to Bejonsē. 2015. gada nogalē iznākušais Adeles albums 25 ir globāls bestsellers, kas pasaulē pārdots gandrīz 20 miljonos eksemplāru. Salīdzinājumam – Bejonsē diska Lemonade tirāža ir 2,8 miljoni eksemplāru. Šis albums tiek dēvēts par drosmīgu, eksperimentālu audiovizuālās mākslas šedevru (mūziku papildina filma). Sajaucot žanrus – R&B, hiphopu, soulmūziku, fankmūziku, blūzroku, kantrimūziku un džezu –, Bejonsē brīžiem maigi, brīžiem agresīvi izsakās par krīzi kopdzīvē ar hiphopa oligarhu Džeju Zī, savus pārdzīvojumus ievietojot aktuālajā sociālpolitiskajā kontekstā, kas ietver feminismu, tumšādaino tiesības utt. 

Bejonsē Lemonade ir mūsdienu tumšādainās sievietes spēka manifests, savukārt Adeles 25 ir klasisks, pat vecmodīgs emocionālu hitu piepildīts popmūzikas albums, kura uztveri neapgrūtina nekādas koncepcijas un virsuzdevumi. Adeles kolekcijā kopumā ir jau 15 Grammy, savukārt Bejonsē plauktu rotā 22 gramofoni. 

Piecas balvas svētdienas ceremonijā izpelnījās Deivida Bovija atvadu opuss Blackstar – pašam mūziķim, kurš nomira 2016. gada 10. janvārī, divas dienas pēc diska izdošanas, pienākas četras statuetes (to vidū – par Labāko alternatīvās mūzikas albumu), vēl viena Grammy piešķirta par albuma Blackstar noformējumu māksliniekam Džonatanam Bārnbrukam. 

Latvija otro gadu pēc kārtas svin Andra Nelsona panākumus Grammy ceremonijā – balva latviešu diriģentam un viņa vadītajam Bostonas simfoniskajam orķestrim kategorijā Labākais orķestra sniegums piešķirta par Dmitrija Šostakoviča Piektās, Astotās un Devītās simfonijas ierakstu.

 

Top komentāri

ja
j
Ja būtu, ko mīlēt? Manuuprāt, nelsons nav ne profesionālis, ne mākslinieks. Tikai varenas grupas atbalsts....
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja