Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Portas skats uz Austrumiem

Pasaules mūzikas festivāls Porta piedāvās pārsteidzošus muzikālus projektus, filmas un daudz ko citu

Ne ar ko citu neaizstājamais Balkānu kolorīts un ritmi, klezmeru muzicēšanas emocionālais šarms, latviešu dainas, savītas ar azerbaidžāņu mugamu. Viesi – spilgti mūziķi no Izraēlas, Krievijas, Azerbaidžānas. Mūsu pašu postfolkloras aizsācēji un līderi. Starptautiskā sadarbībā atrastas jaunas muzikālās atklāsmes. Vēl arī filmas… Tas viss – 13. pasaules mūzikas festivālā Porta, kas šogad veltīts Austrumu zemju kultūrai un mūzikai.

Ceļš uz mājām

Nē, to tik ne, tam nav nekāda sakara ar zināmā sabiedrības daļā populāro Fēliksa Ķiģeļa dziesmu, kas popmūzikas apraidē parādījās 2011. gada beigās. Stāsts ir par pašu mājās, filmu studijā Tanka, tapušo koncertfilmu Ceļš uz mājām, kuras pirmizrāde notiks festivāla Porta atklāšanā 7. novembrī plkst. 18 kino K Suns. Režisora Mārtiņa Grauda, scenāristes Noras Ikstenas, operatora Ulda Janča un viņa kolēģu komandas – montāžas režisora Andra Granta un skaņu operatoru Kaspara Cirša un Ilvara Veģa – filma, kurā piedalās mūsu publikai jau labi pazīstamā gruzīnu etnodžeza grupa The Shin, moldāvu Trigon un Pūces etnogrāfiskais orķestris kopā ar Intaru Busuli, veidota kā aizraujošs un sirsnīgs stāsts par to, kā satikās latviešu, gruzīnu un moldāvu mūziķi, lai kopīgi meklētu ceļu uz mājām. Šis kopīgais ceļš ir dzīvespriecīgs radošais process, kas iemūžināts visās trīs valstīs, mūziku papildinot ar dabas ainavām un dokumentālām dzīves liecībām no Gruzijas, Moldovas un Latvijas. Skatoties varēsim atcerēties tepat Latvijā piedzīvotās mūziķu radošās satikšanās Noasā, Kongresu namā, Tiguļkalnā, Ventspils pilsētas svētkos un citviet. Pēc tam varēs paspēt uz dokumentālo kinoprogrammu Kaņepes Kultūras centrā, ko turpat plkst. 22 vainagos DJ Monsta ar pasaules mūzikas programmu. Šā gada janvārī Kabulā, Pešāvarā un kopā ar Kabulas mūziķu ansambli arī Ženēvā uzņemtajā filmā Breaking the Silence – Music in Afganistan būs iespēja pārliecināties par sūfiju mūzikas īpašo nozīmi Afganistānas vēsturē: par tās pilnīgo aizliegumu talibu režīma laikā un atgriešanos pēc režīma gāšanas. Savukārt Indijas Laya Project ir veltījums 2004. gadā cunami izdzīvojošo cilvēku dvēseles sīkstumam, iemūžinot izzūdošo tautas mūziku Šrilankā, Taizemē, Indonēzijā, Maldīvu salās, Indijā un Mjanmā.

Iļģu atgriešanās

Pirmoreiz kopš uzstāšanās 2000. gada pašā pirmajā festivālā Porta uz šī festivāla skatuves atkal kāps mūsu postfolkloras pionieri un joprojām starptautiski atzītākā pasaules mūzikas grupa Latvijā – Iļģi. Festivāla atklāšanas koncertam Palladium zālē 8. novembrī plkst. 19 Iļģi gatavo gan pilnīgi jaunus skaņdarbus, kurus tuvākajā nākotnē apkopos topošajā grupas mūzikas ierakstu albumā, gan arī atsvaidzina savus agrāko gadu ierakstu hitus. Iļģus var uzskatīt par vakara saimniekiem, jo viņi koncerta sākumā sagaidīs viesus – The Shuk no Izraēlas un Dobranotch no Krievijas – un virsvadīs īpašu muzikālu sadarbību, visi apvienosies arī kopīgā latviešu tautasdziesmas Kas tur nāca pār jūriņu muzikālajā lasījumā.

Tagad jābučojas!

Tagad jābučojas! Te nu nav ko lieki kautrēties un kavēties. Jaunība paiet ātri. Taču līgavainis sēž kā idiots – šādi savā muzikāli nerātnajā pastāstā par ebreju kāzām Odesā dzied orientālā klezmeru Balkānu "orķestra" Dobranotch puiši no Sanktpēterburgas. "Nakts nenozīmē tikai cilvēku atrašanos miera stāvoklī, un it īpaši to nevar attiecināt uz Sanktpēterburgas mākslinieku pasaules mūzikas ansambli, kura nosaukums latviski tulkojams kā "arlabunakti!"," stāsta festivāla producente Ilze Apsiņa. Patiešām – atliek tikai ielūkoties grupas jautri dauzonīgajos ierakstos YouTube, lai saprastu, ka žāvāties viņu priekšnesuma laikā nevajadzēs, pat ja koncertā jau tuvotos pusnakts stunda. Interesanti arī tas, ka sākotnēji šī Krievijas mūziķu grupa sapulcējās Francijā, Nantē (1997), no kurienes tikai pēc četriem gadiem pārcēlās uz dzimto Krieviju. Jāpiebilst, ka šī profesionālā pasaules mūzikas grupa repertuāru balsta uz Balkānu ritma savienību ar klezmermūzikas šarmu, smeldzi un noslēpumainību un ka to, līdzīgi kā Gorana Bregoviča Kāzu un bēru orķestri, var dzirdēt arī vairāku filmu skaņu celiņos.

Festivāla pirmajā mūzikas vakarā uzstāsies arī viesi no Izraēlas – starptautiski atzītā grupa The Shuk, kura par savu misiju izvirzījusi mērķi iepazīstināt pasauli ar savas zemes kultūru, to darot ar ļoti daudzveidīga repertuāra un demokrātisku koncertpriekšnesumu palīdzību. Šo misiju grupa vienlīdz labi pilda gan koncertzālēs, gan pilsētu laukumos vai pat klases telpā, nereti iesaistot publiku dejās un rotaļās. Jāgatavojas plaša spektra tradicionālās, mūsdienu, senebreju, Tālo Austrumu un pasaules mūzikas baudīšanai kopā ar negaidītiem pārsteigumiem, ko sniedz prasme un vēlmeuzrunāt un komunicēt.

Psihodēliskais ebreju roks

Festivālā Porta ir pieredzēta pārsteidzoša, aizraujoša sadarbība, piemēram, latviešu un gruzīnu kopprojekts Neparastā izstāde (Es arī). Šā gada festivāla noslēgumkoncertā Palladium 9. novembrī plkst. 18 kopīgā stīga tiks meklēta latviešu un azerbaidžāņu mūzikā. Kas kopīgs latviešu dainām un azerbaidžāņu tradicionālajiem mugama dziedājumiem? Kā šie dziedājumi, tautas garamantas, var bagātināt un padziļināt cits citu? Uz to atbildi sniegs projekts Baltās skaņas. Tā ideja un sakņu sistēma radīta jau pērn, kad latviešu un azerbaidžāņu izcelsmes dziedātāja Leila Alijeva izveidoja savu muzikālo domubiedru grupu. Jaunā dziedātāja sākotnēji studēja džeza vokālu, taču pēc tam tēva dzimtenē apguva mugama dziedāšanas manieri. Tagad viņa tajā skanīgi dzied latviešu tautasdziesmas: rotā, rotā-ā-ā! Šajā projektā iesaistījies arī pasaulē atzītais nacionālā stīgu instrumenta kamančas spēles meistars Raufs Islamovs no Azerbaidžānas. Programmai top arī īpašs vizuālais noformējums – interaktīvs video, kura idejas autors ir interaktīvās mākslas laboratorijas Savienojums vadītājs Mārtiņš Dāboliņš. Izmantojot tehnoloģijas, kas lasa skaņas vibrācijas, smadzeņu aktivitātes un Leilas Alijevas (vokālistes) kustību telpā, video reaģēs uz ikvienu impulsu, sajūtu, skaņas vibrāciju vai rokas žestu – mainīsies krāsas un līnijas uz ekrāna un visā skatuves telpā.

Sadarbība ir atslēgas vārds visam, kas notiks šajā vakarā. Latvijas klezmermūzikas grupa Forshpil, kas šogad atzīmē radošās darbības desmitgadi, to nosvinēs īpašā enerģijas un improvizāciju pilnā programmā kopā ar saviem viesiem no grupām Dobranotch, Dzelzs vilks, Pulsa efekts. Savā pašreizējā muzicēšanas žanrā, ko Forshpil dēvē par ebreju tradicionālo psihodēlisko roku, iesaistījušies arī grupas bijušie dalībnieki.

13. Pasaules mūzikas festivāls Porta

Dokumentālās filmas Ceļš uz mājām pirmizrāde, filmu programma 7.XI plkst. 18 kinoteātrī K Suns

DJ ar pasaules mūzikas programmu Kaņepes Kultūras centrā plkst. 22: DJ Monsta 7.XI, DJ Šahs 8.XI, Artūrs Mednis 9.XI

Koncerti Palladium koncertzālē 8.XI plkst. 19, 9.XI plkst. 18

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja