Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Arvo Perta kultūru tilts

Labākie Igaunijas un Latvijas mākslinieki sestdien Rīgas Domā apvienosies Arvo Perta mūzikas koncertā

Pagājušā gada 2. septembrī pasaulslavenajam igauņu komponistam Arvo Pertam veltītajā festivālā ilgas publikas stāvovācijas piedzīvoja koncerts Tallinas Sv. Jāņa baznīcā, kurā izcilākie Latvijas un Igaunijas mūziķu kolektīvi pasaulē atzītā igauņu diriģenta Tenu Kaljustes vadībā atskaņoja darbus no kopīgā, turpat Nigulistes baznīcā ierakstītā Perta mūzikas albuma Adam’s Lament. Šis nebūt nav pirmais igauņu un latviešu kopīgais veikums. Īpašu to dara 2014. gada sākumā iegūtais pasaules līmenī visaugstākais novērtējums – prestižā balva Grammy.

Tagad, Arvo Perta 80. jubilejas gadā, šādu koncertu varēs piedzīvot mūzikas mīļotāji Latvijā – Rīgas Domā 26. septembra vakarā. Tāpat kā ar Grammy cildinātajā ierakstu kompānijas ECM Records izdotajā albumā Tenu Kaljustes vadībā muzicēs Latvijas Radio koris, Valsts kamerorķestris Sinfonietta Rīga, Igaunijas vokālais ansamblis Vox Clamantis, Igaunijas filharmonijas kamerkoris, Tallinas kamerorķestris un solisti – soprāns Tui Hirva un baritons Rainers Vilu.

Zīmīgi, ka albuma titulskaņdarbu korim un stīgu instrumentiem Arvo Perts sacerējis pēc Eiropas kultūras galvaspilsētu Stambulas (2010) un Tallinas (2011) pasūtījuma un tas ir Rietumu un Austrumu kultūras tilts. Pirmatskaņojums notika 2010. gadā Stambulā.

2011. gadā veiktais Adam’s Lament ieraksts tika izdots 2012. gadā, Grammy tas tika izvirzīts trijās kategorijās un uzvarēja kategorijā Labākais kora sniegums. Diriģentam Tenu Kaljustem tas bija triumfāls vainagojums, jo Grammy viņš bijis nominēts jau vairākas reizes. Ceļā uz šo virsotni diriģenta darbs tika novērtēts ar balvu Diapason d’Or (2000), Kannu foruma Midem klasiskās mūzikas balvu un Edisona balvu. Viņš ir daudzu Arvo Perta opusu pirmatskaņotājs un ierakstītājs. Tenu Kaljustem iespaidīgi, ar starptautisku vērienu izdodas arī citu igauņu komponistu mūzikas popularizēšana – izvēlīgajā kompānijā ECM Records viņš ierakstījis gan savu laikabiedru Erki Svena Tīra un Tenu Kervitsa, gan XX gs. vecmeistara Veljo Tormisa, gan igauņu klasiķa Heino Ellera mūziku. Tā vien šķiet, ka Kaljustes un ar viņu saistītā menedžmenta rokās vajadzētu nodot arī Jāzepu Vītolu…

Šovasar jau desmito reizi norisinājās Tenu Kaljustes izveidotais Nargenas festivāls uz salas Baltijas jūrā. Savulaik, 1981. gadā, viņš izveidoja Igaunijas filharmonijas kamerkori – kuru jau otro sezonu vada Kaspars Putniņš – un Tallinas kamerorķestri (1993). Viņš vadījis Zviedrijas Radio kori un Nīderlandes kamerkori, jau vairākus gadus ir Igaunijas Mūzikas un teātra akadēmijas profesors un Diriģēšanas nodaļas vadītājs. Jau daudzkārt diriģents sadarbojies ar Latvijas Radio kori, Valsts akadēmisko kori Latvija un komponistu Pēteri Vasku.

Koncerts
Arvo Perts. Adam’s Lament
Rīgas Domā 26.IX plkst. 19
Biļetes pārdotas 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja