Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Atklās festivālu Vīnes klasika

_Latvijas Koncerti festivāla Vīnes klasika_ atklāšanas koncertā 7. februārī Lielajā ģildē piedāvā klausītājiem baudīt Vīnes dižgaru - Ludviga van Bēthovena, Franča Šūberta un Riharda Štrausa - kompozīcijas.Koncertā spēlēs izcili, starptautisku atzinību guvuši solisti - vijoles spēles virtuozs Sergejs Dogadins no Sanktpēterburgas, čellu spēlēs temperamentīgā daiļskaņas īpašniece Kristīne Blaumane un pie klavierēm būs ievērojamais Izraēlas mūziķis Gils Šohats.

Vīnes klasikas atklāšanas koncertā būs iespēja dzirdēt Liepājas Simfonisko orķestri Modesta Pitrena vadībā, portālam Kulturasdiena.lv stāsta Latvijas Koncertu sabiedrisko attiecību vadītāja Rinta Bružēvica.Koncerta programmā būs klausāma L. van Bēthovena uvertīra Koriolans un Trīskāršais koncerts, F. Šūberta Nepabeigtā simfonija un R. Štrausa _Rožu kavalieris._L. van Bēthovena Koriolans ir ievadmūzika Austrijas imperatora sekretāra Heinriha Jozefa fon Kollina lugai. Stāsta galvenais varonis ir lepnais un skarbais romiešu karavadonis Koriolans, savas dzimtenes patriots un vēlāk pretinieks, kura liktenis ir lauzties pret straumi, kas galu galā sabradā varoni. L. van Bēthovena Trīskāršais koncerts jeb Koncerts vijolei, čellam un klavierēm Do mažorā op. 56 (1803) ir izvērsts un ļoti simpātisks divertismenta nozīmes skaņdarbs. Šis koncerts ir ļoti glīta un nepretencioza mūzika, kuru klausoties var labi izklaidēties, sekojot līdzi solistu partiju autonomajiem vijumiem un saskaņu mezgliem.F. Šūberta tā sauktajai Nepabeigtajai simfonijai tiek piešķirts gan Septītās, gan Astotās simfonijas gods, jo Septītā palikusi tikai skiču veidā. Darbu pie Nepabeigtās simfonijas F. Šūberts sāka 1822. gada 30. oktobrī. Dažus mēnešus vēlāk komponists tika aicināts par goda biedru Štīrijas Mūzikas biedrībā Grācā. Kā pateicību F. Šūberts apsola simfoniju, taču neuzraksta to. Stāsta, ka komponista drauga Anselma Hitenbrennera brālis Jozefs, kas bija līdzdalīgs pie F. Šūberta uzņemšanas iepriekš nosauktajā biedrībā, kopš tā laika glabājis pie sevis Nepabeigtās simfonijas abas pabeigtās daļas, ko uz Grācu atgādājis Anselms. Neviena no F. Šūberta simfonijām komponista dzīves laikā netika atskaņota. Par vistuvākie draugi kvēli mīlēja F. Šūbertu kā dziesmu un kamermūzikas autoru, taču viņa simfoniķa tieksmēm īpašu uzmanību nepievērsa.

Par R. Štrausa operu Rožu kavalieris amerikāņu mūzikas aprakstnieks Alekss Ross saka: "Tā ir komēdija, kas ataino astoņpadsmitā gadsimta Vīni, pilna apzinātas, pārsmalcinātas melanholijas, veidota pēc Mocarta Figaro kāzu un Così fan tutte parauga." (citāts no A. Rosa grāmatas Pārējais ir troksnis, ko patlaban gatavo izdošanai Jāņa Rozes apgāds). Valšu svīta ir šīs operas vīniskā gara kvintesence.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja