Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Atskaņos Komitasa Liturģiju

Armēņu Apustuliskās baznīcas leģendārā priestera un izcilā komponista Komitasa Vardapeta (1869–1935) Liturģiju, kas oriģinālā rakstīta vīru korim, pilnā apjomā speciāli veidotā versijā jauktajam korim atskaņos Latvijas Radio koris Sigvarda Kļavas vadībā Rīgas Sv. Jāņa baznīcā piektdien, 20. septembrī, plkst. 19.

Vērienīgā mūzikas projekta galvenais iniciators un sadarbības partneris ir Armēnijas vēstniecība Latvijā, to atbalsta Armēņu Apustuliskā baznīca, un koncerts ir veltījums Komitasa 150. dzimšanas dienas atcerei. Atsaucoties Armēnijas vēstnieka Latvijā Tigrana Mkrtčjana aicinājumam, Komitasa Liturģijas  aranžējumu jauktajam korim veicis mūsdienu armēņu komponists Vače Šarafjans. Izpildījumā piedalīsies arī Armēnijas operas solisti – tenors Armens Badaljans un bass Hovaness Nersesjans. 

Armēņu Apustuliskās baznīcas priesteris Komitass Vardapets (īstajā vārdā Sogomons Sogomonjans) ir arī viens no visizcilākajiem komponistiem visā Armēnijas mūzikas vēsturē. Komitass lieliski spēlējis flautu, bija izcils pianists un diriģents, spožs muzikologs – folkloras vācējs un pētnieks, kurš pierakstīja un pētīja armēņu tautas melodijas. Viņa muzikālā ģēnija priekšā galvu nolieca pat ievērojamais franču komponists Klods Debisī. Komitasa studiju gadi aizritēja garīgajā seminārā, tādēļ garīgā mūzika līdztekus armēņu folklorai atstāja viņā dziļu nospiedumu. Šo pieredzi vainago apjomīgā Polifoniskā liturģija vīru korim. Tā bija ne vien Komitasa daiļrades virsotne, bet arī gluži jauna pakāpe armēņu garīgās mūzikas attīstībā. 

Komitasa Liturģiju 1933. gadā publicēja Parīzē, kad tās rokrakstu bija pārrakstījis un rediģējis viņa skolnieks, komponists un diriģents Vardans Sargisjans. Savukārt versiju jauktajam korim pēc Armēnijas vēstnieka Baltijas valstīs Tigrana Mkrtčjana ierosinājuma un ar viņa atbalstu šogad izveidoja mūsdienu armēņu komponists Vače Šarafjans. Liturģijas iestudēšanai diriģents Sigvards Kļava sevi gatavojis, dodoties uz Armēniju, kur kādu laiku pavadījis Ečmiadžinas klosterī. Viņš saka: "Man ir sajūta, ka mēs dodamies ārkārtīgi būtiskā ceļā, kas mums parādīs jaunu radošu un garīgu pieredzi. Šīs mūzikas valodas identitāte un savdabība slēpjas divos aspektos: senajos armēņu zīmju dziedājumos un armēņu tautas mūzikā. Komitass ir savienojis šīs divas pasaules ārkārtīgi jaudīgā mākslinieciskā brīnumā."

"Vēlamies iepazīstināt ar vienu no izcilākajām kristiešu liturģijām, kas jelkad komponēta. Šis ir viens no retajiem gadījumiem, kad šis darbs tiek izpildīts pilnā apjomā, un pati pirmā reize, kad ārzemju jauktais koris izpildīs visu Komitasa liturģiju 70 minūšu garumā armēņu valodā. Priecājamies arī, ka divi solisti no Armēnijas operas piedalīsies Komitasa Vardapeta meistardarba izpildījumā," uzsver Tigrans Mkrtčjans. Vēstnieks atklāj, ka pie lēmuma nozīmīgo atskaņojumu uzticēt Latvijas Radio korim nonācis divos gados. Jau 2017. gadā Narekas Grigora dienās viņu līdz sirds dziļumiem saviļņojis divu Komitasa Liturģijas fragmentu ideālais izpildījums, bet, kad pērn komponista Tigrana Mansurjana koncertā latvieši nodziedājuši arī trīs Komitasa skaņdarbus, jau bijusi pilnīga pārliecība, ka tieši Latvijas Radio korim jāatskaņo Liturģija Komitasa 150. jubilejā, kuru šogad atzīmē arī UNESCO. Pēc koncerta Liturģiju ierakstīs un izdos Armēnijas uzņēmums Delos. Komponists Arturs Maskats saka: "Komitasa mūzika ir pazīstama visā pasaulē, taču maz zināma un reti atskaņota pie mums. Latvijas Radio koris ļaus mums plašāk un dziļāk iepazīt Armēnijas zemes un ticības elpu, sajust lielas un neuzvaramas gara pasaules milzīgo spēku."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja