Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Čellistes Guntas Ābeles kamermūzikas programma Rīgā un Siguldā

Orķestra Kremerata Baltica soliste, Šveicē dzīvojošā čelliste Gunta Ābele koncertos Rīgā un Siguldā piedāvās klausītājiem savu jauno kamermūzikas programmu, kopā ar pianisti Elīnu Bērtiņu atskaņot Bendžamina Britena, Bohuslava Martina, Semjuela Bārbera un Jāzepa Vītola skaņdarbus čellam un klavierēm. Vispirms šo programmu būs iespēja dzirdēt Rīgas Latviešu biedrības Zelta zālē piektdien, 18. oktobrī plkst. 19, savukārt sestdien, 19. oktobrī  - koncertzālē Baltais flīģelis (šis koncerts sāksies plkst.18).

Čelliste Gunta Ābele un pianiste Elīna Bērtiņa vienmēr mērķtiecīgi bagātinājušas koncertu repertuāru, īpašu uzmanību pievēršot 20. gadsimta spilgtākajiem kamermūzikas opusiem. Arī šajā koncertā jaunās mūziķes izvēlējušās repertuāru, kurš daudziem var kļūt par jaunu, vēl nedzirdētu muzikālu partitūru atklājumu, stāsta koncertzāles Baltais flīģelis direktore Inese Zagorska.

"Šogad, uz pasaules mūzikas skatuvēm, tiek vērienīgi atzīmēta izcilā angļu komponista Bendžamina Britena simtgade. Tieši kamermūzikas žanrā jūtams īpašs muzikālais rokraksts, kas nelielo šī žanra mantojumu ierindojis 20. gadsimta izcilāko skaņdarbu vidū. Sonāte čellam un klavierēm ir vienīgais sonātes cikla skaņdarbs komponista daiļradē," G.Ābele komentē programmas izvēli. Kopā ar Frenka Bridža Melodiju čellam un klavierēm sonāte sniegs lielisku iespēju iepazīt angļu kamermūziku, kura Latvijas koncertzālēs ir retums. Savukārt atzīmējot Jāzepa Vītola 150. gadskārtu radošais duets koncertprogrammā iekļāvis latviešu komponista romantisko miniatūrskaņdarbu Skice. Programmā iekļauts arī 20. gadsimta kamermūzikas šedevrs, amerikāņu komponista Semjuela Bārbera Sonāte čellam un klavierēm, programmu noslēgs čehu komponista Bohuslava Martinu Variācijas par Rosīni tēmu.

Čelliste Gunta Ābele nāk no mūziķu ģimenes un jau agrīnā vecumā kļuva par daudzu valsts un starptautisku konkursu laureāti. Viņa beigusi Bāzeles Mūzikas akadēmiju, kur studēja pie profesora Ivana Monigeti un Sol Gabetas. Studiju laikā Šveicē Gunta Ābele ieguva 1. vietu Eiropas Jauno solistu konkursā Luksemburgā un Concours National de Jura, kā arī kļuva par Rāna Mūzikas balvas laureāti un divkārtēju Hablitcela balvas stipendiāti. Gunta Ābele uzstājusies daudzos nozīmīgos Eiropas mūzikas festivālos: Šlesvigas-Holšteinas festivālā, Menuhina festivālā Šveicē, Zalcburgas mūzikas festivālā, mūsdienu mūzikas festivālā Madridē, Bāzeles Viva Cello, Baireitas kamermūzikas un Santanderas akadēmijas festivālos. Jaunās latviešu čellistes repertuārā ietilpst plašs mūzikas stilu loks no klasikas līdz mūsdienu komponistu jaundarbiem. Viņa labprāt spēlē arī dažādos kamermūzikas ansambļos, tostarp arī čellu oktetā Celli Monighetti ar kuru kopā ierakstīts kompaktdisks – Metamorphoses.

Pianiste Elīna Bērtiņa pēc studijām Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas maģistrantūrā (profesora Sergeja Osokina klasē), ieguva Šveices valdības stipendiju studijām Ženēvas Mūzikas augstskolā, kur ieguva mūzikas maģistra grādu izcilā franču pianista, profesora Paskala Devojona vadībā. Pianiste ir vairāku starptautisko konkursu laureāte,kā arī 2005. gada Jāz.Vītola Latvijas Mūzikas Akadēmijas un Swedbank Gada balvas laureāte, kā soliste uzstājusies ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri, Liepājas Simfonisko orķestri, Olštinas Filharmonijas orķestri.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja