Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Dienas un nakts izjūtas vienā vakarā

Jauna latviešu mūzika Latvijas Radio kora koncertprogrammā.

Muzikālā ceļojumā cauri nakts intimitātei un dienas straujumam vedīs Latvijas Radio kora jaunā latviešu mūzikas koncertprogramma Diena un nakts kora mākslinieciskā vadītāja Sigvarda Kļavas vadībā Rīgas Sv. Pētera baznīcā piektdien, 27. oktobrī, plkst. 19. Pirmatskaņojumu piedzīvos Maijas Einfeldes, Santas Ratnieces, Alekseja Peguševa un Jura Karlsona skaņdarbi. Programmu kuplinās arī Anetes Ašmanes, Andreja Selicka, Ērika Ešenvalda jau agrāk atskaņoti opusi, kā arī sitaminstrumentālista Ivo Krūskopa improvizācijas.

"Diennakts cikls jau no laika gala manī ir radījis divējādas sajūtas, jo gan cilvēku, gan arī mākslas pasaule pārsvarā sajūsminās par dabas cikliskumu – kā saule spēlējas ar mēnesi, kā gaisma ar tumsu, bet patiesībā dabas cikliskums spēcīgi un emocionāli ietekmē cilvēka psiholoģisko pasauli, viņa personisko dzīvi. Es vēlējos šo programmu izveidot kā saspēli starp cilvēka iekšējo, brīžam ļoti personisko un emocionālo pasauli un laika nomaiņas procesiem, kas mūs visus tik ļoti iespaido," stāsta idejas autors un Latvijas Radio kora galvenais diriģents Sigvards Kļava. Koncerts veidots kā stāsts, kurš aizsākas ar trauslu un klusu nakts elpu, bet diena kulminē ar saulrietu, tādējādi caur diennakts ritumu tiek parādīta šī brīža latviskās mūzikas izjūta.

"Kā jau vairumam cilvēku, man bijušas gan svētlaimīgas, miera pilnas, gan šausmīgu murgu naktis," atzīstas S. Kļava, piebilstot, ka tas atkarīgs no tā, vai var pagulēt. Viņam bijis interesanti uzzināt, kā diennakts ciklu sevī sajūt autori, kurus uzrunājis, un kādus teksta pirmavotus viņi izvēlējās. "Pieņemu, ka eksistē personiskā un objektīvā izjūta. Nakts un tumsas sajūta vairāk asociējas ar iekšēju smalkumu, jutekliskumu atšķirībā no dienas, kuru es personiski redzu kā urbānu vidi, steigu un gaismas svētkus. Pusdienas gaisma nav tā, kas mani uzlādē. Man pašam patīk pavisam agrs rīts, tas brīdis mazliet pirms saullēkta. Pirmā stara dzimšana. Patīk visus darbus sākt darīt agri no rīta."

Daudzkrāsainas diennakts krāsas iezaigosies Maijas Einfeldes veltījumā Vakara impresija Latvijas Radio korim ar mūsu dzejas klasiķa Raiņa vārdiem, savukārt Dantes Aligjēri Zudušās paradīzes noskaņa valdīs Santas Ratnieces opusā korim un arfai ar solisti Jekaterinu Suvorovu. Nakts izskaņā iedziedāsies arī Jura Karlsona Selēnes zilie putni, iedvesmojoties no grieķu leģendas, bet Alekseja Peguševa Šodiendiena ar Filipa Žakotē vārdiem būs īsteni franciska skaņu glezna. Kā stāsta S. Kļava, "koncerts būs īsta laika zīme, jo autori šobrīd tā arī jūtas. Visi jaundarbi un arī šim koncertam pielāgotie darbi tapuši pēdējos gados."

 

Top komentāri

dizains
d
Neveiksmīgi tērpi. Melnās zeķes.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja