Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +12 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Dzintaros – pasaules vārdi

Par vasaras sezonas piedāvājumu Dzintaru koncertzālē mūs var apskaust.

Izvēlēties nudien nebija viegli, jo tur bija astoņi vienlīdz izcili instrumenti. Mēs zinām, ka Steinway & Sons ir firma, kas ļoti augstu tur savu kvalitātes latiņu, tomēr biju pat nedaudz pārsteigts par to, cik augstas kvalitātes instrumentus šī firma ražo tieši šobrīd. Mani personiski uzrunāja tieši šis jaunais instruments, jo tam bija izteikti dvēseliska, gara, dziedoša skaņa. Šis ir izcils instruments, kurš  dzied, – Vestards Šimkus stāsta, kā Steinway & Sons klavieru fabrikā Hamburgā izvēlējies koncertklavieres Dzintaru koncertzālei. Ar Borisa un Ināras Teterevu fonda un Jūrmalas domes atbalstu iegādātais flīģelis tiks ieskandināts Dzintaru koncertzāles vasaras sezonas atklāšanas koncertā 2. jūnijā plkst. 20.   

 

Divi Steinway, trīs pianisti  

Vasaras sezona tiks atklāta vērienīgi. Izmantojot to, ka koncertzālei tagad ir divi Steinway & Sons koncertinstrumenti, maestro Raimonds Pauls muzicēs duetā ar Hariju Bašu. Vestards Šimkus jaunās klavieres ieskandinās gan ar solopriekšnesumu, gan arī kopā ar diriģentu Mārtiņu Ozoliņu un Jūrmalas festivāla orķestri, atskaņojot Džordža Gēršvina 2. Rapsodiju klavierēm un orķestrim – spožu, krāšņu mūziku vasarīgās noskaņās, ko Gēršvins sākotnēji komponējis romantiskai Holivudas kinokomēdijai Delishes (1930). Klavieres iemēģinās arī jaunais pianists Andrejs Feldmans, piedalīsies mūsu brīnišķīgais koloratūrsoprāns Dināra Rudāne, kā arī Latvijas Radio bigbends. "Klavieres ir visas koncertdzīves pamats. No tām nāk dzīvība, tā nav elektronika. Klavierdueti ne tik bieži ir iespējami. Kaut Latvijā būtu vairāk šādu iespēju," uzsver Raimonds Pauls.  

Aizvadītajā gadā Dzintaru koncertzāle svinēja 80. jubileju. Lielajai zālei iegādāti jauni krēsli, pie koncertzāles tagad ir skulptūra – godinājums maestro Arvīdam Jansonam. Anša Cīruļa galerijā ir papildu apgaismojums, kas ļauj labāk redzēt viņa sienu gleznojumus. Pirms dažām dienām iegādāts jauns mikroautobuss, ar kuru vadāt māksliniekus. Tālākajos plānos ir Lielās zāles skatuves padziļināšana un skatītāju vietu palielināšana. "Pagājušajā sezonā Dzintaru koncertzālē bija ap 700 notikumiem, un arī šovasar no 2. jūnija līdz 10. septembrim dažāda veida koncerti un citi pasākumi gaidāmi teju katru dienu. "Spektrs ir ārkārtīgi plašs – no vieglā žanra līdz klasikai un avangardiskām programmām. Mūs var apskaust daudzas pasaules labākās koncertzāles, jo šādu mākslinieku buķeti  pasaulē reti kur var redzēt," lepojas koncertzāles direktors Guntars Ķirsis.

 

Muti, Garanča, Repins

Daļu no vasaras piedāvājuma Dzintaru koncertzāle veido pati, labāko koncentrējot ikgadējā Jūrmalas festivālā (17.–19. jūlijā), kuru atklās Raimonds Pauls ar Latvijas Radio bigbendu un Sinfonietta Rīga stīgu grupu (instrumentālā programma Opera), ar jaunu programmu viesosies akordeoniste Ksenija Sidorova (viņa atgriezīsies arī 14. augustā kopā ar Igaunijas orķestri un diriģentu Pāvo Jervi), atbrauks Londonas gospeļkoris un savu jauno Riharda Štrausa solodziesmu programmu cels priekšā tenors Aleksandrs Antoņenko un pianists Daniels Pavļuts. Līdzās jau labi zināmiem spēlētājiem neatkarīgo producentu vidū, kādi, piemēram ir, Ineses Galantes fonds ar savu festivālu Summertime – aicina Inese Galante, Hermaņa Brauna fonds ar festivālu Artissimo, producentu grupas Macro Concert, Art Forte, Jūrmala Randevu, MicRec u. c., sevi ambiciozi piesaka jaunizveidotais fonds Baltijas muzikālās sezonas. Šī fonda ražu sāksim iepazīt ar pasaulslavenā itāļu maestro, Čikāgas Simfoniskā orķestra galvenā diriģenta Rikardo Muti un viņa lolojuma Luidži Kerubīni orķestra vieskoncertu 3. jūnijā. Programmā Franča Šūberta 4. simfonija, Pētera Čaikovska 5. simfonija un Džuzepes Verdi skaņdarbi. Minētais fonds sarūpējis arī bel canto operas slavenību Lorensa Braunlija un Sāras Kobernas vieskoncertu 16. jūlijā, Kristīnes Opolais un Pāvela Černoha uzstāšanos 5. augustā, kā arī leģendārā vijolnieka Džošua Bella viesošanos 18. augustā un trompetista Krisa Boti koncertu 3. septembrī. Ar šī fonda atbalstu notiks arī mūsu pasaules operzvaigznes Elīnas Garančas koncerts 11. jūlijā, kurā viņa pirmoreiz sadziedās ar vēl vienu primadonnu – Hiblu Gerzmavu. Pie diriģenta pults – mūsu publikai labi pazīstamais Karels Marks Šišons.

Īpašu, ļoti gaidītu notikumu – leģendārā vijolnieka, kādreizējā brīnumbērna Vadima Repina viesošanos sava festivāla Artissimo atklāšanā 3. jūlijā sola Hermaņa Brauna fonds. Ineses Galantes fonda festivāla īpaša viešņa savukārt būs jaunās svinga ēras zvaigzne, ekstravagantā Alise Frensisa. Summertime uzstāsies arī Londonā dzīvojošais pianists, aizraujošu un dziļu interpretāciju meistars Reinis Zariņš. Arī šovasar kopīgu koncertu (30. jūlijā) gatavo trīs Osokini – pianisti divās paaudzēs.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja