Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Elpojiet dziļi! jeb Hloroplasta ikdiena

Kā skan zaļā krāsa – jautā šīgada Dabas koncertzāle

Daugavas muzejā Doles salā 22. jūnijā un Rēzeknes novada Zosnā 14. jūlijā norisināsies ikgadējā Dabas koncertzāle, kuras šīgada pasākumu uzmanības centrā būs hloroplasts, kas ražo skābekli.

"Domājot par Latvijas simtgadi, mēs izvēlējāmies hloroplastu, kas ir ļoti sīks, bet izšķiroši nozīmīgs ikviena cilvēka dzīvē," paskaidro Dabas koncertzāles direktore Silvija Nora Kalniņš, vides pārvaldības lektore Rīgas Tehniskajā universitātē. Viņa piebilst, ka hloroplasts ļauj vilkt paralēles ar mums pašiem, jo mēs kā indivīdi esam ļoti mazi, bet katrs no mums var daudz ko izdarīt un dot savu pienesumu gan Latvijas, gan arī visas pasaules ekosistēmai.

Pirms koncerta sākuma no plkst. 19 līdz 22.30 būs pieejamas aptuveni divdesmit darbnīcu, kas piedāvās iespēju ieskatīties hloroplasta darbībā un fotosintēzes procesā, bet jau pēc saulrieta tiks atvēlēts laiks mūzikas un gaismas saspēlēm. Tāpat kā iepriekšējos gados, arī šogad Dabas koncertzāles apmeklētāji dzirdēs jaunas kompozīcijas, kas tapušas, iedvesmojoties no galvenā varoņa. "Tā kā hloroplasts ir visur, bet neviens to nedzird, mūzika būs pieklusināta, taču tēlaina, mēģinot tajā uzzīmēt krāsas, it īpaši zaļo," stāsta Silvija Nora Kalniņš. Otrajā daļā tiks izpildīti spilgtākie skaņdarbi no citu gadu pasākumiem, tie 2018. gadā izskanēs jaunā aranžējumā. Koncertā piedalīsies mūziķi Ingus Ulmanis, Andris Sējāns, Kaspars Tobis, Reinis Sējāns un Aigars Voitišķis.

Par neatņemamu Dabas koncertzāles sastāvdaļu ir kļuvušas arhitekta Didža Jaunzema un viņa komandas, kā arī Arņa Vataša un SIA IXI veidotās skatuves. Pērn radītā apļveida platforma bija kā portāls, caur kuru izzināt pazemes pasauli un dižslieku, 2016. gada instalācija sastāvēja no 10 000 papīra sikspārņu, kas palīdzēja ielūkoties galvenā varoņa Plecotus auritus ikdienā, 2014. gada skatuves struktūra bija veidota tā, lai samazinātu pieskares punktu daudzumu zemei un saudzētu aizsargājamo biotopu pļavu. Par šo darbu Didzis Jaunzems un Klinta Pickaine ieguva Latvijas Arhitektūras gada balvas 2015 Sudraba ananasu. Par šīgada instalāciju Silvija Nora Kalniņš saka – tas būs pārsteigums –, tomēr nedaudz paver šī noslēpuma priekškaru – tas būs nebijis risinājums, kas centīsies atklāt hloroplasta struktūru un dzīvi.

Kā katru gadu, galvenā varoņa izvēle nosaka ne tikai mūziku un scenogrāfiju, bet arī pasākuma norises vietu. Šogad Dabas koncertzāles organizatoriem bijusi nepieredzēta izvēles brīvība: rīko kaut vai dārzā! Vienīgie nosacījumi – gaiss, ūdens tuvums un atsaucīga pašvaldība, kas palīdzētu noorganizēt šo notikumu.

Vairāk informācijas – www. dabaskoncertzale.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja