Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +2 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Gan jubilejas, gan piemiņa

"Esmu ļoti laimīgs, ka Kremerata Baltica atradusi savu vasaras mājvietu Dzintaros, kur pats sāku mūziķa karjeru," atzīst pasaulslavenais vijolnieks Gidons Krēmers, kurš šogad svin 70., bet viņa izveidotais kamerorķestris Kremerata Baltica – 20 gadu jubileju.

Dubultjubilejas svinības turpina XIV Kremerata Baltica festivāls, kas no 14. līdz 17. septembrim norisināsies Dzintaru mazajā koncertzālē. 

"Festivāla programmu veidojam kopā ar Baltijas mūziķiem un komponistiem, kuri bijuši ar mums kopš Kremerata Baltica sākuma pirms 20 gadiem," Gidons Krēmers komentē četru šonedēļ gaidāmo koncertu saturu. Tajos līdzās izcilajiem kamerorķestra Kremerata Baltica mūziķiem uzstāsies pasaulslavenais mandolīnas virtuozs Avi Avitāls, operdziedātāja Elīna Šimkus, pianists Georgijs Osokins, Rīgas Doma meiteņu koris Tiara, igauņu klavesīna spēles meistars Reinuts Teps, jaunais lietuviešu talants, diriģents Martīns Staķonis un citi mākslinieki.

Festivāla atklāšanas koncertā Viva Mozart!, ko jaunais lietuviešu talants Martīns Staķonis diriģēs 14. septembrī Volfganga Amadeja Mocarta mūzikas Sinfonia concertante atskaņojumā, solistes būs Kremerata ilggadējā pirmā vijole Eva Bindere un altiste Santa Vižine. Programmā arī barokāli dramatiskais diptihs Adagio un fūgā do minorā. Mazās mesas solopartijas izpildīs soprāni Kristīne Gailīte, Viktorija Pakalniece un mecosoprāns Sabīne Krilova, muzicēs arī ērģelnieks Jāni Pelšs. Programmu kuplinās rietumu un austrumu kultūru krustpunkti igauņu klusuma alķīmiķa Arvo Perta skaņdarbā Orient&Occident.

15. septembra koncerts Oņegina kontrapunkti būs veltījums izcilajam komponistam un polifonijas profesoram Georgam Pelēcim, ar kuru Gidonu Krēmeru un viņa orķestri saista ilga, radoši piepildīta draudzība. Komponists, kura daiļrade valdzina ar gaišu, bērnišķīgu prieku un vienlaikus ar nobrieduša gara viedumu, gluži tāpat kā viņa kādreizējais klasesbiedrs Gidons Krēmers šogad atzīmē 70. jubileju. Starp īpaši Krēmeram rakstītiem darbiem koncertā skanēs arī jaundarbs Oņegina kontrapunkti ar Puškina dzeju, kurā savītas Tatjanas un Oņegina vēstules. Šķīstums, vaļsirdība un romantisms te savijies ar mīlas mokām, lūgšanām un izmisumu.

16. septembra koncerts Kremerata Kamerata. In memoriam Pēteris Plakidis godinās šovasar augustā mūžībā aizgājušā latviešu komponista Pētera Plakida piemiņu. "Plakidim piemīt ne ar ko nesajaucama mūzikas valodas vārdnīca, kas reizē ir vienreizēji latviska un ģeniāli universāla. Viņš bija īpašs skaņradis, kurš mīlēja kamermūziku – pats spēlēja klavieres un komponēja tuvākajiem cilvēkiem," atminas muzikoloģe, Kremerata Baltica direktore Ingrīda Zemzare. Koncertā, kurā bija plānota paša Plakida piedalīšanās Romantiskās mūzikas atskaņojumā pie klavierēm, skanēs komponista instrumentālās kamermūzikas šedevri – Mazs koncerts divām vijolēm un invencija Kvintas divām klavierēm. Līdzās arī laikabiedru Leonīda Desjatņikova un mūsdienu klaviermūzikas meistara Nikolaja Kapustina pirmatskaņojumi Latvijā. Gruzīna Sulhana Cincadzes Sešas minatūras spēlēs pasaulslavenais mandolīnists, ECHO balvas ieguvējs Avi Avitals (Izraēla).

Festivāla galā koncerts Viva the keyboard! 17. septembrī būs slavas dziesma taustiņinstrumentu mūzikai un tās virtuoziem – igauņu klavesīna spēles meistaram Reinutam Tepam, mūsu Georgijam Osokinam un lietuviešu pianisma zvaigznei Andrum Žlabim. Īpašā uzmanības fokusā būs Pētera Plakida jaunības meistardarbs – Mūzika sitaminstrumentiem, stīgām un klavierēm, kas joprojām pārsteidz ar spilgtumu, daudzveidīgo tēlu galeriju un laikmetīgo dramatismu. Vakaru piepildīs arī ievērojamā poļu komponista Henrika Mikolaja Gurecka, Jēkaba Jančevska opusi un britu simfoniķes Annas Klainas koncerts mandolīnai ar orķestri. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja