Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +12 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Globālistes maršs

Novembrī ar solokoncertiem Rīgā un Siguldā uzstājās Ksenija Sidorova – Latvijas mūziķe ar spožu karjeru Eiropā. Visas biļetes, kā parasti, ir pārdotas. Akordeonistes faniem drīz būs jāsāk medīt biļetes uz viņas koncertizrādi Tango abrazo, kas 2013. gada martā notiks Latvijas Nacionālās operas Jaunajā zālē Mēs ar Kseniju tiekamies sestdienas vakarā stundu pirms Allas Sigalovas baleta Otello, ko viņa vēlas noskatīties, jo slavenā krievu horeogrāfe piedalīsies topošajā uzvedumā Tango abrazo.

"Mēs iepazināmies vasarā, kad viņa Rīgā iestudēja Otello. Es pastāstīju Allai Mihailovnai par savu projektu, un viņa uzreiz izrādīja interesi tajā piedalīties – es gribu! Man tas ir liels gods, turklāt Alla Sigalova pati dejos," uzsver Ksenija.Tango ar Allu SigalovuKoncertuzvedums būs veltīts tango mūzikai, un tajā kopā ar akordeonisti uzstāsies viņas draugi no Londonas – serbu pianists Stefans Čiričs un krievu vijolnieks Aleksandrs Sitkoveckis. Programmā paredzēts Artura Maskata opusa pirmatskaņojums – tas būs darbs akordeonam un vijolei. "Es to ļoti gaidu, tas ir būtisks mana repertuāra papildinājums. Akordeona attīstībai ir svarīgi oriģinālrepertuāra jaundarbi," viņa skaidro. Balss šajā izrādē neskanēs – tās vietā būs deja. "Mēs to esam iecerējuši kā ļoti intīmu uzvedumu, un Operas Jaunā zāle ir ideāla vieta šādai programmai. Mēs ar Allu Sigalovu tagad aktīvi kontaktējamies skaipā, visu apspriežam. Man ir interesanti strādāt, kad projekts top dažādās pasaules malās. Mēs ļoti labi saprotamies, un man ir pārliecība, ka viss sanāks skaisti un organiski," piebilst mūziķe. Starptautiski projekti un sadarbība ar pasaules līmeņa māksliniekiem nu jau ir 24 gadus vecās Latvijas akordeonistes ikdiena. Valsts svētku nedēļu Ksenija, kura jau septiņus gadus dzīvo Londonā, pavadīja Rīgā – viņa uzstājās Ministru kabineta balvu pasniegšanas ceremonijā un 18. novembra svinīgajā koncertā Nacionālajā teātrī.Karalisks vēriensIepriekšējo reizi Izklaide plaši rakstīja par Kseniju Sidorovu maija beigās. Kas nozīmīgs ir noticis viņas karjerā šajā pusgadā?Ksenija piedalījusies slavenās skotu vijolnieces Nikolas Benedeti XX gadsimta filmu mūzikai veltītā albumā The Silver Violin ierakstā – meitenes ieskaņoja Karlosa Gardela tango Por una cabeza. Šī melodija savulaik tika izmantota drāmā Sievietes smarža ar Alu Pačīno galvenajā lomā. Disks The Silver Violin iznāca augusta beigās ierakstu kompānijas Decca paspārnē. Nikola Benedeti un Ksenija Sidorova ir redzamas Por una cabeza videoklipā, ko var noskatīties YouTube.   

Oktobra sākumā Ksenija kopā ar savu labu draugu un koncertu partneri Melnkalnes ģitāristu Milošu Karadagliču uzstājās klasiskās mūzikas balvu Classic Brit Awards pasniegšanas ceremonijā Karaliskajā Alberta zālē Londonā. Orķestra pavadījumā viņi spēlēja Astora Pjacollas Libertango (priekšnesuma ieraksts ir pieejams YouTube). Milošs ceremonijā uzvarēja nominācijā Labākā debija, savukārt vijolniece Nikola Benedeti tika atzīta par gada labāko mūziķi. Ksenija cer, ka nākamā gada jūnijā viņai izdosies atvest Milošu Karadagliču uz Rīgu, taču jau pavisam drīz – janvārī – viņiem būs kopīga Vācijas koncertturneja. Viņi iepazinušies, studējot Londonas Karaliskajā mūzikas akadēmijā.   

Otrais albums ierakstīts

Nesen Ksenija pabeidza sava otrā albuma ierakstu, kuru 2013. gada sākumā izdos britu kompānija Champs Hill Records. Diska centrālais skaņdarbs būs čehu komponista Vāclava Trojana Koncerts akordeonam ar orķestri Pasakas (albumā būs dzirdams BBC Velsas nacionālais orķestris), ko papildinās divi Pjacollas opusi – kopā ar vijolnieku Tomasu Gūldu ierakstītais Oblivion un solopriekšnesums Libertango.

Pēc divām nedēļām akordeoniste piedalīsies velsiešu komponista Karla Dženkinsa albuma ierakstā. To laidis klajā Deutsche Grammophon. "Es esmu priecīga, ka tik ievērojams mūsdienu komponists ir izvēlējies akordeonu. Šī ir izcila iespēja instrumentam parādīt savas spējas, turklāt Karla Dženkinsa skaņdarbu izlasi izdos tik prestiža ierakstu kompānija kā Deutsche Grammophon. Man liekas, tā būs ļoti patīkama sadarbība. Mēs ar komponistu vēl neesam tikušies, tikai sarakstāmies e-pastā. Viņš man raksta: "Sveika, Ksenija! Es arī esmu Karaliskās mūzikas akadēmijas absolvents. Starp citu, manā vārdā tur nosaukta viena no telpām." Viņam ir laba humora izjūta."

Mazuļi ieņem filharmoniju

Ksenijas solokoncertos Rīgā un Siguldā skanja Ārnes Nūrheima, Volfganga Amadeja Mocarta, Edvarda Grīga un Alfrēda Šnitkes mūzika. Tie bija gan skaņdarbi, kas komponēti akordeonam, gan transkripcijas. Ksenija neslēpj prieku par to, ka biļetes uz viņas koncertiem dzimtenē allaž ir pārdotas: "Klausītājiem ir interese par šo instrumentu. Daudzi joprojām šaubās, uz ko akordeons ir spējīgs. Tāpēc katru reizi, kad akordeonists uznāk uz skatuves, viņam ir jāpierāda sava instrumenta spējas. Ir jāpierāda, jāparāda, jāpastāsta. Man patīk sarunāties ar publiku, un es esmu laimīga, ka šīs nedēļas koncerti notiks Spīķeru koncertzālē un Siguldas Baltajā flīģelī, kur es varēšu komunicēt ar klausītājiem." Jau divas vasaras pēc kārtas Ksenija spēlēja Cēsu Mākslas festivālā, izņēmums nebūs arī 2013. gada festivāls.

"Šāgada decembris man būs samērā brīvs, taču janvārī sāksies traka ceļošana," saka Ksenija. No 10. līdz 14. janvārim Luksemburgas filharmonijā viņa piedalīsies izglītības projektā Loopino: visi klausītāji būs trīs līdz piecus gadus veci. "Tas ir koncertizrāžu cikls mazuļiem. Pagājušajā gadā ar bērniem strādāja slavenais angļu tenors Īans Bostridžs. Man patīk darbs ar bērniem, es bieži viesojos skolās – gan parastās, gan tajās, kurās mācās bērni ar īpašām vajadzībām. Luksemburgas filharmonijas projekts iepazīstina mazos klausītājus ar mūzikas pasaules daudzveidību: vispirms viņi klausīsies mūziku un pēc tam paši varēs izpausties dzejas rindiņās un zīmējumos."

Atpūta ar Džeimsu Bondu

Februārī Ksenija sniegs divus koncertus starptautiskajā festivālā Belgradā. Aprīlī kopā ar vijolnieku Tomasu Gūldu uzstāsies Londonas klubā 1901 Arts Club. Jūnijā būs koncerts Vīnes koncertzālē – Ksenija kopā ar Vīnes kamerorķestri spēlēs Astora Pjacollas koncertu Aconcagua. Augustā viņa debitēs Austrālijā. Tie ir tikai daži Ksenijas Sidorovas nākamā gada koncertgrafika pieturpunkti. "Pirms vairākiem gadiem pieņemot lēmumu, ka es gribu studēt akordeona spēli, es nezināju, kas mani dzīvē gaida ar šo instrumentu. Es esmu laimīga, ka man ir daudz koncertu un es piedalos ierakstos. Honorāri pamazām pieaug, un es pati varu sevi nodrošināt. Agrāk Londonā es pasniedzu mūzikas stundas, taču vairs nevarēju to darīt regulāri, un man no tā bija jāatsakās," viņa stāsta.  

Labākā atpūta Ksenijai ir teātra, kino un koncertu apmeklējums. Nesen Londonas teātrī Donmar Warehouse viņa noskatījās Žana Rasina lugu Berenīke ar Annu Mariju Dafu galvenajā lomā un apmeklēja jaunākās bondiānas sērijas Operācija Skyfall skati un tikšanos ar filmas režisoru Semu Mendesu. "Viņš šķita tik vienkāršs: es uz viņu skatījos un domāju – vai tiešām tu to visu esi radījis? Ļoti patiess cilvēks. Kāds no publikas gribēja viņu apēst, jo Sems Mendess ir nogalinājis Džūdijas Denčas varoni – kā jūs varējāt atļauties ko tādu?! Filma man patika, tāda ļoti angliska. Daniela Kreiga tēlotais Džeimss Bonds ir pietiekami auksts, viņā nav palicis tik daudz romantikas, taču ir jūtama sentimentalitāte," Ksenija raksturo aģentu 007.

Ksenija Sidorova

Koncertizrāde Tango abrazo

LNO Jaunajā zālē 22., 23.III plkst. 18.30

Biļešu pārdošana sāksies vēlāk


Foto – P. Aleksandrs

Ksenija Sidorova un Melnkalnes ģitārists Milošs Karadagličs ierodas klasiskās mūzikas balvu Classic Brit Awards pasniegšanas ceremonijā Karaliskajā Alberta zālē Londonā šā gada 2. oktobrī. Milošs ceremonijā tika atzīts par Labāko debitantu. Ksenija cer, ka nākamā gada jūnijā viņai izdosies atvest Milošu uz Rīgu, taču jau pavisam drīz – janvārī – viņiem būs kopīga Vācijas koncertturneja

Publicitātes foto

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja