Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Grupas Carnival Youth panākumu formula

Grupa Carnival Youth ir izraisījusi gana lielu ekstāzes vilni, lai mums būtu jānoskaidro tās panākumu formula

Tā gadās ikkatram – it kā seko līdzi notikumiem pasaulē, bet kaut kā palaid garām to, kas notiek mūzikā. Es parasti nepalaižu garām grupu nosaukumus un mūziķu vārdus, taču ne vienmēr zinu, kas tie tādi ir. Piemēram, šogad cilvēki daudz rakstījuši par Nikiju Mināžu, bet es ilgi nezināju, vai tas ir vīrietis vai sieviete, jo bija slinkums painteresēties. Rīgas Laikā uzzināju, ka tā ir sieviete ar ievērojamu pakaļu. Beidzot varu piedalīties inteliģentu cilvēku diskusijās. Urrā! Tagad tiem mūziķu vārdiem, kas būtu jāzina, pievienojušies Carnival Youth. To vien dzird kā "Carnival Youth to, Carnival Youth šito, Carnival Youth slapji". Tas nozīmē, ka man pienācis laiks noskaidrot, vai Carnival Youth ir vīrietis vai sieviete.

Astoņi iemesli

Carnival Youth ir četri džeki, kuri visiem ļoti patīk. Ar "visiem patīk" vēlos pateikt, ka grupa ir izraisījusi gana lielu ekstāzes vilni, lai man būtu jānoskaidro, kas ir tās noslēpums.

Pirmkārt, šie zēni pēc izskata ir diezgan smuki, taču ne pārāk švītīgi – tas nozīmē, ka ir patīkami uz viņiem skatīties. Otrkārt, Carnival Youth dziesmiņas ir gaišas – latviešiem patīk gruzīgs kino, kas atspoguļo skaudro realitāti (Cilvēki tur, Kolka Cool, Modris), bet mūzika gan mums patīk viegla un labsirdīga (Prāta vētra, Instrumenti, Carnival Youth). Treškārt, dziesmiņas nav sarežģītas, tāpēc tām viegli dziedāt līdzi, bet – gods godam – tās arī netiek reducētas līdz kaut kādam "vapadūba, vapadūba" mēslam. Carnival Youth kompozīcijām var dungot līdzi jebkurš un nejusties slikti par to, ka nevar izdziedāt kaut kādu sarežģīto melodiju.

Ceturtkārt, solista balss ir tāda šķietami vienkārša, tāpēc viegli ir iztēloties, ka pats esi grupas dalībnieks un piedalies kādā jautrā koncertā vai klipā soļo pa zāli. Es zinu, ka to cilvēkiem ļoti patīk iztēloties. Ja solists dziedātu kā, piemēram, Sergejs Jēgers, šāda iztēlošanās būtu grūta, jo gandrīz neviens nevar būt Sergejs Jēgers.

Latvijas auditorijai ārkārtīgi svarīgi ir tas, lai mūziķi, režisoru vai rakstnieku atzītu starptautiski. Kamēr tas nav noticis, nevar saprast, vai drīkstam ļauties patikai. Tiklīdz ārzemēs pasaka, ka Carnival Youth džeki ir labi, tam drīkstam noticēt arī mēs. Un ir dzirdēts, ka viņi šur tur uzstājas un cilvēkiem patīk. Nav pat svarīgi, kur tas notiek un cik cilvēku viņus klausās. Pietiek, ja Panevēžas radio top 20 Carnival Youth iegūst pirmo vietu trīs nedēļas pēc kārtas. Starptautiski panākumi vai vismaz teikas par tiem ir piektais šī ansambļa panākumu iemesls Latvijā.

Es varēju atrast vienu Carnival Youth dziesmu latviešu valodā. Tas, ka teksta autors ir Imants Ziedonis, ir sestais panākumu iemesls. Imants Ziedonis patīk ikvienam; pateikt inteliģentā sabiedrībā, ka tev Ziedoņa dzeja tā ne pārāk, – tas būtu harakiri. Tāpēc dziesma Akmentiņi ir jāmīl ikvienam.

Septītkārt, ne tikai Akmentiņos, bet arī citās dziesmās ir izmantoti tādi mūzikas instrumenti kā metalofons un pūšamās klavierītes. Tie ir labi instrumenti, ar kuriem spēlēt uz jūtām – tie mēdz izraisīt atmiņas par bērnību, un metalofonu bērnības parasti ir ļoti gaišas. Klausītājs izdzird šīs skaņas un sāk justies labāk.

Astotkārt, Carnival Youth dalībnieki nav iedomīgi un iet uz TV raidījumu gan pie stilīgā Renāra Zeltiņa, gan pie pārstilīgā Andra Kiviča.

Gribas vēl un vēl

Paklausījos vairāk un apstiprināju savu hipotēzi par to, ka dziesmiņas lielākoties ir gaišas un mīļas. Vislabāk man patīk Octopus, jo man ir jūras dzīvnieku fetišs, savukārt opusu Brown Eyes And All the Rest jaunieši varēja aprakt un nekad nevienam nespēlēt.

Grupas līdz šim populārākajā dziesmā Never Have Enough vispār ir viss. Klipā ir mīlīgs pensionāru pārītis un Latvijas daba – tas ielīksmo ikvienu. Dziesma ir lipīga. Divreiz noklausījos un netiku vaļā. Turklāt frāzes "Never have enough"/"Nekad nepietiek" atkārtošana vienā laidā ir tuva ikvienam, jo katram no mums ir kaut kas, ko gribas vēl un vēl. Vēl nodomāju, ka tas būtu skaists un romantizēts veids, kā bārā paprasīt vēl vienu aliņu. Pēc tam uzzināju, ka šī dziesma tiešām iekļauta kaut kāda joku aliņa reklāmā.

Ir skaidrs, ka šie zēni nav pajolīši un labi zina, kā iegūt cilvēku mīlestību. Vai tas nozīmē, ka Carnival Youth drīzāk ir matemātisks projekts? Jā. Es iesaku par šādu secinājumu neapvainoties, jo matemātika – tas ir labi. Turklāt pilsētā runā, ka Latvijā jau sen trūkstot eksaktu prātu.

Carnival Youth
Latvijas koncertturneja
Klubā Palladium Rīga 22.XI, Fontaine Palace Liepājā 28.XI, Jelgavas kreklos Jelgavā 

Top komentāri

Ralfs B
R
Teksta autorei - ieteiktu pastudēt mūziku nedaudz vairāk kā tikai klausoties radio, pirms "vapadūba, vapadūba" sauc par vienkāršotu mēslu. Raksts kopumā ir kaitinošs. Neko sliktu par grupu nesaku, čaļi ir malači un arī es ik pa laikam uzslēdzu kādu viņu dziesmu. Bet nu teksts ir vienkārši drausmīgs...
Eva
E
Haha, Brown eyes and all the rest man taisni vislabāk patīk :)
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja