Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Ievelc dūmu, mūzas sadzelts

Stings, grupas Muse un Cigarettes After Sex – triju svarīgu koncertu maratons Rīgā paver šīs vasaras izklaides iespēju priekškaru arī iekštelpās. Varbūt tas būs patvērums no lietus vai karstuma brīdī, kad tas visvairāk vajadzīgs?

Tiek ziņots, ka pasaulslavenās pirotehnisko paraugdemonstrējumu pirmrindnieces – vācu rokgrupas Rammstein – augusta šovs Lucavsalā Rīgā ir izpārdots, tomēr klāt jau trīs citi sen izsludināti un fanu gaidīti koncerti, uz kuriem biļetes nopirkt vēl ir izredzes. Visi šie koncerti būs ļoti dažādi: Stings jeb Gordons Samners jau kuro desmitgadi ir populārās mūzikas klasiķis – ikona, kura dziesmas vai vismaz to fragmentus zina gandrīz katrs – no vecmāmiņām, kuru atvases astoņdesmitajos gados viņas kaitinājušas, šaurajos blokmāju dzīvokļos pārāk lielā skaļumā klausoties trio The Police ierakstus, kas tagad tīri labi iet pie sirds arī pašām vecmāmiņām, jo arī kādreizējie miera traucētāji (tāpat kā pats Stings) tagad ir gana cienījami ļaudis, līdz pat hiphopa kultūras apreibinātajiem mūsdienu jauniešiem, kuri, paši to nemaz nezinot, dzirdējuši The Police fragmentus, samplētus Džeja Zī, 2Pac, Black Eyed Peas un daudzu citu dziesmās.

Apvienību Cigarettes After Sex par vienu no savām mīļākajām mūsdienu grupām, no kuras ļoti iedvesmojoties, labprāt piesauc savas paaudzes popdīva Linda Leen. Savukārt par Muse pirmajiem faniem gadu tūkstošu mijā kļuvušie devās šo eksplozīvo angļu rokgrupu – tolaik vēl trio, kas uzstājās uz nelielām skatuvēm, – skatīt uz citām zemēm, jo uz tās ierašanos Latvijā tolaik neviens vēl necerēja. Tas kļuva iespējams tikai tad, kad mūziķi bija kļuvušī par vienām no pasaules spožākajām megazvaigznēm, kuru darbībā nu jau vairāk piesaista nevis mūzika, bet ar katru turneju arvien grandiozākie multimediālie koncertšovi ar visu iespējamo, kas garantē piedzīvojuma sajūtu, – lāzeru tīkliem, droniem, no visām pusēm skatāmai skatuvei utt.

 

Katrā elpas vilcienā

Mūsdienu mūziķiem, kuri grib ātri iekarot klausītājus, Stinga un viņa grupas The Police biedru stāstam jābūt kā pozitīvam piemēram. Ar iepriekšējo progroka un džezroka pieredzi un septiņdesmito gadu beigās aktuālajiem pankiem raksturīgo degsmi un niknumu sākot spēlēt, trio sastapās ar nelabvēlīgu attieksmi no tiem, kuri mūziku uzskata tikai par tūliņ pārdodamu preci, ņemot vērā konkrētā brīža pieprasījumu, un šāda tendence mūzikas biznesā diemžēl valda joprojām. The Police savā busiņā izbraukāja visu Lielbritāniju, reizēm uzstājoties saujiņai klausītāju un neko nenopelnot, pirmo singlu Roxanne izbrāķēja britu radiostacijas, un tikai pēc tā panākumiem aiz okeāna šī pati dziesma kļuva par hitu arī dzimtenē.

The Police ir kļuvusi par vienu no visu laiku izcilākajām britu grupām, kas savā mūzikā sakausējusi jauno vilni, pankroku, ārtroku, džezu un regeju. Grupa pastāvēja tikai līdz 1984. gadam, bet šajā laikā paspēja saņemt sešas Grammy balvas, kurām jau pēc grupas izjukšanas Stings savas ļoti veiksmīgās solokarjeras laikā pievienojis vēl veselu lērumu to pašu un citu balvu, bet arī savās turpmākajās turnejās viņš, protams, spēlē The Police hitus Roxanne, Message in a Bottle, un jo īpaši gaidīto Every Breath You Take, kas tik daudz drillēta, ka sen jau var krist uz nerviem, bet tā tik un tā ir un paliks Stinga visu laiku veiksmīgākā dziesma. Grūti iedomāties banālāku turnejas nosaukumu par Sting: My Songs, bet ir gadījumi, kad tas precīzi raksturo to, kas tas ir un ko cilvēki no tevis gaida. Veco labo Stingu ar viņa dziesmām un neko citu.

 

Lindas Leen favorīti

Tas mirklis, kad jūties tik labi, ka neko vairs negribas. Ir pilnīgs miers, bet tajā pašā laikā tu lido eiforijā, turklāt bez tabletēm, šļircēm vai stiprajiem dzērieniem. Arī dakteris Jānis Zālītis savā slavenajā, padomju laikos par deficītu kļuvušajā un karikatūrista Edgara Ozoliņa zīmēto seksa pozu attēlu dēļ pat aizliegtajā, par seksa ābeci dēvētajā kulta grāmatā Mīlestības vārdā rakstīja par šo mirkļu sajūtām, kā vienu no veidiem, kā to izbaudīšanu padarīt vēl romantiskāku, minot iespēju "kopā uzkūpināt smēķi". Arī tas tolaik likās pārdroši, bet padomju puritāniskajā sistēmā par izlaidību tika uzskatīts arī sekss, tātad pie tās pašas vien kategorijas varēja piederēt arī smēķēšana.

Par šīm noskaņām mūzikas valodā stāsta amerikāņu ambientās popmūzikas grupa, kurai dots arī mūsdienu smēķēšanas genocīda laikā daudziem varbūt neērtais nosaukums – Cigarettes After Sex. Panākumus grupai atnesa dziesma Nothing’s Gonna Hurt You Baby, kas kanālā YouTube piesaistīja miljoniem klausītāju Eiropā, zijā un ASV . Vokālists un ģitārists Gregs Gonsaless kopā ar Rendiju Milleru (bass) un Džeikobu Tomski (bungas) savu debijas albumu ierakstīja neticami īsā laikā – trijos piegājienos, izīrējot necilu mēģinājumu telpu Bruklinā. Cigarettes After Sex iekarojusi pasaules popularitāti, pateicoties savam relaksējošajam, intīmajam skanējumam un atklātajiem, dažkārt provokatīvajiem, teju klausītāja ausī iečukstētajiem tekstiem, kas aizved pasaulē, kurā saplūst robežas starp sapni un īstenību.

Ja esi Lindas Leen fans, varbūt tev būs tas gods šoreiz ar viņu atrasties vienās – klausītāja un baudītāja – pozīcijās. Nepalaid garām šo iespēju!

 

Pagaisu bez sviedriem

Patiktu jau man kārtējo reizi atstāstīt to, ko pieredzēju savā pirmajā Muse koncertā Vācijas festivālā Bizarre, par kuru emocionāli iespaidīgāks vairs nebūs pat vislielākais un skaļākais šīs grupas koncerts, bet jebkura evolūcija prasa arī upurus. Šodien viņi no hiperaktīviem angļu džekiem, kuriem patīk spēlēt mūziku, kļuvuši par megagrupu, kas savus muskuļus lielajām skatuvēm uzaudzēja, sniedzot divus koncertus Londonas Vemblija stadionā un kļūstot par pirmo britu grupu pēc Queen, kurai ir izdevies šo stadionu piepildīt. Neilgi pirms šiem Vemblija stadiona koncertiem, braucot Muse klausīties kādā arēnā Berlīnē, šķita, ka šie mākslinieki ļoti grib būt, bet vēl nav īsti gatavi lielajām skatuvēm, bet pirmajā koncertā Rīgā, kas sekoja Vemblija stadiona triumfālajai iekarošanai, viss jau bija citādi, un turpmāk viņu biznesa lietas ir gājušas tikai uz priekšu, mūzikai kļūstot arvien popsīgākai.

Metjū Belemija aizgūtnēm un skaļi ievilktā elpa pirms katras izdziedātās frāzes kā grupas vizītkarte palikusi tikai to veco fanu atmiņās, kuriem par prieku Muse pirms dažiem gadiem no A līdz Z atkal spēlēja savu agrīno albumu Origin of Symmetry, bet nu ir atkal jauna bilde iekšā – Muse Latvijā atgriežas jaunākā albuma Simulation Theory pasaules turnejā. Iepriekš mūziķi daudz iedvesmas smēlušies no Sergeja Rahmaņinova un Filipa Glāsa, Radiohead un Rage Against the Machine, Queen un… jā, arī Modern Talking, starp citu – albuma Black Holes and Revelations lielākajos hitos, bet šodien par to vairs nav jākaunas, un jaunajā albumā viņi, kā paši apgalvo, brien vēl dziļāk astoņdesmito gadu sintētisko skaņu un vizuālās estētikas lauciņā.

Kā parasti, pati grupa apgalvo, ka šī esot vērienīgākā turneja tās vēsturē un šoreiz pa gaisu lidošot ne vien droni, bet arī viņi paši – ar magnētu palīdzību. Varbūt viņi ir roboti? Kaut kad reiz koncertā klubā Nosturi Helsinkos, kad neredzēju uz Metjū Belemija sejas ne sviedru lāsītes, par to jau bija aizdomas, bet kāda gan tam vairs nozīme? Lai met pirmo akmeni tas, kurš var pierādīt, ka pats ir simtprocentīgi īsts, izspļaujot īstas asinis!

 

Koncerti

Stings Arēnā Rīga 10.VI plkst. 20

Cigarettes After Sex koncertzālē Palladium Rīga 11.VI plkst. 19.30

Muse Arēnā Rīga 12.VI plkst. 20

Biļetes Biļešu servisa tīklā EUR 39–360,20

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Līdzināties, mierā!

Kur viņi paliek? Lauzu galvu katru reizi, kad dzirdu uztrauktas balsis, kas atkārto vēl un vēlreiz: trūkst cilvēku

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja