Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Krāšņākā nots būs saldi rūgta! Gora desmitās jubilejas kulminācijā – simfoniskais koncerts

Latgales vēstniecības Gors jubilejas pasākumu cikla 10 kā 1 krāšņākā nots būs koncertprogramma Saldi rūgti mūžīgais 13. maijā plkst. 18.00, kad Rēzeknes koncertnama Lielajā zālē uzstāsies Latgales vēstniecības Gors ilggadējie draugi – Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris, Valsts akadēmiskais koris Latvija, soliste Gunta Gelgote (soprāns) un diriģents Andris Poga.

Koncertprogramma Saldi rūgti mūžīgais iecerēta tradicionāla, taču arī ļoti neparasta, saldu un arī rūgtenu garšu piesātināta. Būs gan Edgara Mākena jaundarbs, gan mūžīgas klasiskās simfoniskās un vokāli simfoniskās mūzikas vērtības. Vispirms skanēs mūsu ievērojamākā simfoniķa un arī vislatgaliskākā latviešu komponista Jāņa Ivanova simfoniskais tēlojums Varavīksne. Pēc tam – viens no pazīstamākajiem franču komponista Fransisa Pulenka darbiem – vokāli instrumentālais opuss Gloria, kurā sakrālā nopietnība sadzīvo ar smalku humoru un rotaļīgumu. Koncerta otrajā daļā tiks atskaņots viens no pēdējiem Dmitrija Šostakoviča sacerējumiem – 15. simfonija. Te jāatgādina LNSO galvenā diriģenta Tarmo Peltokoski nesen par Šostakoviča mūziku teiktais, ka "šī komponista mūzika tagad ir svarīgāka nekā pirms gadu desmitiem. Šostakoviča mūzika ir liecība par to, kā bija dzīvot šausminošā režīmā, kā bija dzīvot diktatūras apspiestam māksliniekam un komponistam. Un Krievijā nekas daudz nav mainījies. Šostakoviča mūzika mums to ļauj labāk saprast. Un nekas nav spēcīgāks par to".

Edgars Mākens par sava jaundarba ieceri saka: "Gora dzīsmis ir vokāli instrumentāls cikls solistei, pūšaminstrumentu ansamblim un akordeonam, kurā centos izcelt latgaliešu tautasdziesmām raksturīgo dzīvesprieku, spēku un arī skaudrumu. Vēlējos šajā darbā iekļaut kaut ko latgaliski autentisku, ķēros pie tautasdziesmu izpētes. Un gadījās atrast īstus dārgakmeņus gan melodiskās izteiksmības, gan mainīgā ritma, gan īpatnējā mūzikas un tekstu saslēguma ziņā."

Jubilejas koncerta režiju veido Reinis Suhanovs, ievadvārdus, gluži kā Gora atklāšanas koncertā pirms 10 gadiem, teiks Orests Silabriedis.

Koncertzāles jubilejas svinības turpināsies līdz maija beigām. Koncertuzvedums Ziedonis 20. maijā atsauks atmiņā pirms desmit gadiem atskaņoto programmu Imants un Ziedonis. Šis Latvijas Radio kora un Sigvarda Kļavas veidotais koncertuzvedums ar Imanta Kalniņa mūziku un Imanta Ziedoņa dzeju šogad, dzejnieka jubilejas gadā, ieguvis jaunas krāsas. Savukārt režisores un dramaturģes Kristas Burānes veidotajā brīvdabas līdzdalības izrādē Visi putni skaisti dzied 27. maijā laukumā pie Gora profesionāli mākslinieki sadarbosies ar izrādes apmeklētājiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja