Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Lakstīgala mūsu virtuālajā pasaulē

Pirmoreiz Latvijā Imanta Ramiņa bērnu opera Lakstīgala

Operu Lakstīgala Kanādā dzīvojošais latviešu komponists Imants Ramiņš sarakstīja 2003. gadā pēc trīs amerikāņu koru pasūtījuma. Pēc pirmizrādēm 2005. gadā Vašingtonā, Čikāgā un Portlendā ASV, kuru cildinošajās recenzijās Imants Ramiņš salīdzināts ar izcilo bērnu operu komponistu Bendžaminu Britenu, autoram radās iecere Lakstīgalu izrādīt latviešu publikai dzimtajā valodā. Pirmuzvedums Latvijā nu top diriģentes Airas Birziņas un režisores Māras Ķimeles vadībā. Pirmizrāde notiks Lielajā ģildē 9. decembrī plkst. 16. Galveno lomu – Lakstīgalu – atveidos Rīgas Doma meiteņu koris Tiara

Operā Lakstīgala ir iedzīvināta pasaulslavenā dāņu rakstnieka Hansa Kristiana Andersena pasaka. Tā vēsta par Ķīnas ķeizaru, kurš, uzzinot, ka viņa ķeizarvalstī dzīvo brīnumskaisti dziedoša lakstīgala, uzdod padotajiem sameklēt šo mazo, pelēko putniņu. Nonākot pilī, lakstīgala apbur ķeizaru tik ļoti, ka viņš nolemj putniņu paturēt. Kādu dienu ķeizars saņem dāvanu no Japānas – dārgakmeņiem rotātu spožu mākslas darbu. Tas ir mehāniskais putns – mākslīgā lakstīgala, kas ikreiz dzied vienu un to pašu dziesmu. Drīz vien īstā, ārēji necilā lakstīgala pamet pili un tiek izraidīta no valsts. Pēc daudziem gadiem, ķeizaram esot uz nāves gultas, mehāniskais putns salūst. Mazā lakstīgala ierodas pilī, lai ar savu dziesmu atdotu valdniekam dzīvību. Libretu latviski atdzejojusi Amerikā dzīvojošā rakstniece un literatūrzinātniece Astrīda Stahnke.  

"Šai pasakai ir pārsteidzoša līdzība ar laiku, kurā dzīvojam," saka Imants Ramiņš. "Varbūt skanēs melodramatiski, bet mēs esam tik ļoti ieinteresēti virtuālajā pasaulē, ka esam uz robežas ar atsvešināšanos no reālās, dabiskās dzīves. Būdams neārstējams ludīts [vecās pasaules piekritējs], es izjūtu milzīgu gandarījumu, ka pasakas krīzes brīdī visam mākslīgajam pienāk beigas un ķeizaru dzīvē atkal atgriež īstā lakstīgala." 

Priecādamās, ka izrāde Latvijā top tās autora Imanta Ramiņa 75 gadu jubilejā, diriģente Aira Birziņa uzsver, ka "šis ir stāsts par patiesām vērtībām un īstām, dzīvām lietām. Un par mīlestību. Mūzika ir pilna krāsām un kontrastiem, brīžam tā viegli vijas, brīžam plaši plūst, brīžam komiski lēkā. Koris kopā ar balerīnu šajā operā ir galvenajā, Lakstīgalas lomā". Ar šo uzvedumu Rīgas Doma meiteņu koris turpina teatrālo iestudējumu tradīciju (Kartupeļu opera, Gribas drusku pablēņoties). Piedalīsies solisti Jānis Kurševs, Ance Purmale, Katrīna Paula Felsberga, Rūdolfs Bērtiņš, Rīgas Horeogrāfijas skolas audzēknes, kamerorķestris Agneses Kanniņas vadībā. Horeogrāfs ir Alberts Kivlenieks, scenogrāfiju un tērpus veido Inga Bermaka-Apiaha, gaismu – Māris Sējāns.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja