Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

LNSO atskaņos Latviešu mūzikas pērles

Piektdien, 20. aprīlī Lielajā ģildē Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNSO) pirmo reizi aicina uz koncertu programmu Latviešu mūzikas pērles. Latviešu simfoniskās mūzikas atskaņošana ir viena no būtiskākajām LNSO prioritātēm, tāpēc šosezon orķestris sāk jaunu koncertu ciklu Latviešu mūzikas pērles, vēsta LNSO komunikāciju vadītājs Mārtiņš Pučka.

Programmas trīs pērles būs Viļņa Šmīdberga Karuselis, kura pirmatskaņojumu 2007. gadā kritika novērtēja ar lielu atzinību, Artūra Maskata Kapričo, ko šoreiz interpretēs LNSO oboju grupas vadītājs Egils Upatnieks, kā arī viens no izcilākajiem latviešu klasikas skaņdarbiem - savulaik par avangardisko uzskatītā Jāņa Ivanova simfonija drāma Atlantīda.

Koncertā pie diriģenta pults būs jaunais un talantīgais Andris Poga, kura pirmais koncerts ar LNSO savulaik atnesa diriģentam Lielo Mūzikas balvu par labāko debiju. Koncertā piedalīsies Valsts Akadēmiskais koris Latvija. Solists - Egils Upatnieks (oboja).

Obojists Egils Upatnieks dzimis 1982. gadā Jelgavā, mācījies Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolā, Latvijas Mūzikas akadēmijā ieguvis bakalaura grādu Viļņa Pelnēna obojas klasē (2005) un maģistra grādu Normunda Šnē obojas klasē (2010). 2004. gadā mācījies Hamburgas Mūzikas un teātra augstskolā, prasmes papildinājis meistarklasēs. 2005. gadā Upatnieks ieguva pirmo vieta Jurjānu Andreja Starptautiskajā koka pūšaminstrumenti konkursā Rīgā. Egila Upatnieka mūziķa pieredze sākās 2000. gadā Latvijas Nacionālās operas orķestrī, vēlāk sekoja darbs LNSO, Rīgas Festivāla orķestra un kamerorķestra Rīgas kamermūziķi programmās. Upatnieks piedalījies arī kamerorķestra Kremerata Baltica projektos, tai skaitā turnejās Igaunijā, Vācijā, Austrijā un Turcijā. Kopš 2006. gada viņš ir kamerorķestra Sinfonietta Rīga pirmā oboja, bet kopš 2011. gada – LNSO oboju grupas koncertmeistara vietas izpildītājs.

Tikai trīsdesmit divus gadus jaunajam diriģentam Andrim Pogam jau ir žilbinoša karjera. Dažos gados viņš ir paspējis veiksmīgi koncertēt ar teju vai visiem Francijas orķestriem, arī Maltas filharmonisko orķestri. Kā diriģenta Minga Vun Čunga asistents Andris Poga ir diriģējis arī Francijas Radio filharmonisko orķestri, bet šajā koncertsezonā diriģentam ir plānotas debijas ar Orchestre de Paris, arī Lilles, Ruānas un Strasbūras orķestriem. 2000. gadā kā trompetists Andris Poga absolvējis Jāzepa Mediņa mūzikas vidusskolu, 2004. gadā Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā absolvējis pūtēju orķestra diriģēšanas klasi, bet 2007. gadā - simfoniskā orķestra diriģēšanas klasi. Andris Poga simfoniskā orķestra diriģēšanu ir studējis arī Vīnes Mūzikas augstskolā, kā arī regulāri papildinājis savas prasmes meistarklasēs. No 2007. līdz 2010. gadam bijis profesionālā pūtēju orķestra Rīga mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents. Diriģents Andris Poga ir otrā Starptautiskā Jevgēņija Svetlanova diriģentu konkursa uzvarētājs.

LNSO Latviešu mūzikas pērles koncerts notiks 20. aprīlī plkst. 19 Lielajā ģildē. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja