Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Mārtiņš Ozoliņš - Somijas diriģentu konkursa laureāts

Latviešu diriģents Mārtiņš Ozoliņš ir kļuvis par 4.Starptautiskā Jormas Panulas diriģentu konkursa laureātu, izcīnot otro vietu. Konkursa desmit gadus ilgajā vēsturē šis ir pirmais gadījums, kad tā uzvarētāju vidū ir mūziķis no Latvijas.

"Es zinu, ka neesmu konkursu cilvēks, taču tagad jūtos ļoti gandarīts. Sevišķi tāpēc, ka panākumus tajā esmu sasniedzis bez neviena palīdzības," stāsta tūlīt pēc konkursa fināla sacensības un apbalvošanas ceremonijas vēlā nakts stundā sazvanītais Mārtiņš Ozoliņš.  Atšķirībā no lielākā vairuma konkursa dalībnieku viņš nekad nav mācījies vai stažējies meistarklasēs pie ievērojamā somu diriģenta profesora Jormas Panulas, kurš ir šā konkursa izveidotājs un mākslinieciskais vadītājs.

M.Ozoliņš stāsta, ka, ierodoties uz konkursu, pirmajā dienā juties kā svešinieks viesībās, kurās visi ieradušies svinēt Jormas Panulas dzimšanas dienu un sirsnīgi apskaut jubilāru."Liels šoks mums visiem bija pirmā sastapšanās ar vietējo orķestri, jo izrādījās, ka tā mūziķi pat nav papūlējušies apgūt konkursa skaņdarbu nošu materiālu. Bet vēl lielāks pārsteigums bija redzēt, cik krasi orķestra spēles kvalitāte uzlabojās ar katru nākamo konkursa kārtu. Tas bija patiešām pārsteidzoši. Turklāt arī mūziķu attieksme kļuva arvien labvēlīgāka un sirsnīgāka. Tomēr stress bija tik liels, ka man šajās dienās izdevās iemigt labi ja uz pāris stundām" konkursa iespaidos dalās M.Ozoliņš.

Visspilgtākais brīdis vērtīgajā šo dienu pieredzē bijusi satikšanās un muzicēšana kopā ar pasaulslaveno amerikāņu soprānu Barbaru Hendriksu konkursa finālā. "Viņa ir vēl Leonarda Bernsteina skolas pārstāve, un vēl arvien lieliskā vokālajā formā. Turklāt viņa ir ļoti valdzinoša, atvērta personība. Mums izveidojās lielisks kontakts, starp citu viņa ļoti ieinteresējās par Rīgu," atklāja diriģents. Sacensības saspringtajā gaisotnē nemanot pagāja arī Mārtiņdiena - diriģenta vārda diena.

J.Panulas konkursā Somijā pēc iepriekšējas DVD atlases sacentās 20 pretendenti no 13 valstīm: Somijas, Norvēģijas, Polijas, Ungārijas, Rumānijas, Bulgārijas, Portugāles, Lielbritānijas, Vācijas, Austrijas, Itālijas, Francijas, Latvijas. Latvijas Nacionālās operas diriģents un jauniešu kora "Sonore" vadītājs Mārtiņš Ozoliņš un profesionālā pūtēju orķestra "Rīga" galvenais diriģents Andris Poga, kurš tika starp sešiem labākajiem pusfinālā, bija vienīgie pārstāvji no Baltijas valstīm. Konkursa noslēgumā, pēc fināla turpat Vāsas koncertzālē žūrija piektdien 13.novembrī  apbalvoja trīs laureātus, bet vienam diriģentam piešķīra speciālbalvu.

Pirmo vietu un 10 000 eiro naudas prēmiju piešķīra 29 gadus vecajam bulgāru diriģentam Jordanam Kamdžalovam (Yordan Kamdzhalov). Mārtiņš Ozoliņš līdz ar 2.vietu saņēma 6000 eiro lielu prēmiju. 3.vietā, saņemot 4000 eiro naudas balvu izcīnījis korejiešu izcelsmes diriģents no Austrijas Adriels Donghauks Kims (Adriel Donghyuk Kim). Speciālbalvu - 2000 eiro saņem Džeimss Louve (James Lowe) no Lielbritānijas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja