Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Modests Pitrens būs LNO galvenais diriģents

Jaunais lietuviešu diriģēšanas spīdeklis 35 gadus vecais Modests Pitrens, kurš šogad Rīgas Operas festivālā izcili, pārsteidzot publiku un starptautisko kritiķu sabiedrību, nodiriģēja R.Vāgnera operu Klīstošais holandietis, 1.oktobrī sāks galvenā diriģenta darbu Latvijas Nacionālajā operā. Darba līgums noslēgts uz vienu sezonu.

"Centīšos no visas sirds, lai mums visiem grūtajos laikos šī sezona Latvijas Nacionālajai operai paietu ar pēc iespējas mazākiem zaudējumiem. Pats galvenais uzdevums tagad ir noturēt, saglabāt kvalitatīvu teātra trupu, kas jums ir tik lieliska un ar ko Rīga ir slavena, — visdārgāko radošo bagātību," LNO galvenais diriģents pauž savu vīziju.

Piedāvājums bijis ļoti negaidīts. Viņš to pieņēmis pēc pāris dienu pārdomām. Godbijīgi, ar cieņu un pateicības jūtām par dāvāto uzticību un to, ka latvieši viņā atraduši kvalitātes, kuras nepieciešamas LNO. Viņš piekritis, kad apsvēris, vai spēs apvienot darbu Rīgā un nepamest iesākto savā zemē, kur vada Kauņas simfonisko orķestri un bieži diriģē arī valsts galveno Nacionālo filharmonisko orķestri un izrādes Lietuvas Nacionālajā operā.

Ar Kauņas simfonisko orķestri viņš piedalās arī Lietuvas TV šovā Triumfa arka — jauno dziedātāju sacensībā trijos žanros: operā, operetē un mūziklā/rokoperā. Turp viņu aizvedusi misija popularizēt akadēmisko mūziku un simfonisko orķestri plašākai publikai.

Rīgā pie diriģenta pults viņš stāsies jau 2.oktobrī, LNO sezonas atklāšanas koncertā, kurā tiks pasniegtas ikgadējās Latvijas gāzes balvas Operai.

"Esmu simfoniskais diriģents, esmu jau daudz diriģējis simfoniskos koncertus, bet relatīvi maz operu. Taču esmu cēlies no kordiriģentiem, man ir tuva vokālā māksla. Ar prieku diriģēšu koncertus un nākotnē vēlētos veidot teatrāli simfoniskas starpformas — koncerta un izrādes krustpunktā, ar mūsdienīgām vizuālām projekcijām vai baleta piedalīšanos. Tas ir salīdzinoši lētāk, un tam pieder nākotne, jo cilvēkiem vairs nepietiek tikai ar klausīšanos. Viņi vēlas baudīt mūziku kopā ar ainām, ko spēj uzburt jaunās tehnoloģijas. Domāju, ka mūzika nav muzejs. Tradīcijas un vērtības vajag cienīt, taču vajag nokratīt tām putekļus, lai vērtības iezaigotos pa jaunam," saka M.Pitrens, kurš Viļņā izskolojies pie maestro Joza Domarka un pabeidzis Zalcburgas Mozarteum. Simfonista ampluā viņu jau esam novērtējuši arī Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra priekšā ciklā Krievu mūzikas pērles, kur viņu sastapsim atkal koncertā 22.oktobrī.

Lielākais darbs LNO būs sezonas vienīgais jauniestudējums operas žanrā Žila Masnē Verters, ko viņš veidos kopā ar režisoru Andreju Žagaru (pirmizrāde 6.novembrī).

"Man vissvarīgākā ir dzīva un emocionāla muzicēšana, mūzikas centrā redzu cilvēku un viņa iekšējo pasauli, pārdzīvojumus, sajūtas, sapņus, fantāzijas," saka M.Pitrens. Viņa klātbūtne paredzēta arī P.Čaikovska operā Pīķa dāma un Mocarta operā Dons Žuans, kurās šosezon piedzīvosim spožus Latvijas starptautisko zvaigžņu sastāvus — ar Aleksandru Antoņenko, Kristīni Opolais, Marinu Rebeku.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja