Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Ņujorka neelpo Kara dabas dēļ

"Mūzika, galvenokārt statiska un apburoša un vienmēr lieliski izdziedāta, ieaijā pirms konflikta un pēc tam satricina vienlīdz trāpīgi," - šādi ASV respektablais laikraksts The New York Times (03.11.2013.) apraksta Latvijas Radio kora koncertizrādi Kara daba, kurā skan latviešu komponistes Santas Ratnieces mūzika.

Izrādi, kura 2011. gadā tapa Rīgā dāņu režisores Kerstinas Dēlholmas vadībā sadarbībā ar Dānijas Teātra apvienību Hotel pro Forma un Latvijas Nacionālo operu, 12 kora dziedātāji atskaņoja divus vakarus Ņujorkā Bruklinas Mūzikas akadēmijā (BAM) diriģenta Kaspara Putniņa vadībā. Radio korim tā bija jau otrā viesošanās ASV pēc debijas Linkolna centra rīkotajā festivālā White Light, kas notika tieši pirms gada - 2012. gada novembrī.

"BAM, kur izrādījām Kara dabu, jau sen nav izglītības iestāde, bet gan ir izpildītājmākslu centrs, kurš jau teju gadsimtu ir slavens kā skatuve jauniem, eksperimentāliem muzikālā teātra notikumiem. Šīs akadēmijas Hovarda Gilmana opernams, kurā dziedājām, ir tikpat liels kā mūsu Opera. Tur notikušas, piemēram, slavenā amerikāņu minimālista Filipa Glāsa operu pirmizrādes," stāsta Kaspars Putniņš, kurš tur diriģēja abas viesizrādes 1. un 2. novembrī.

Starptautiskā kopprojektā tapušo multimediālo izrādi Kara daba, kas pirmizrādi piedzīvoja Latvijas Nacionālajā operā 2011. gada septembrī, Latvijas Radio koris viesizrādēs pasaulē rāda jau trešo gadu. Tā pabijusi ne tikai Dānijā, bet arī Francijā, kurp tiks vesta arī nākamgad. 2014. gadā to plānots vest viesizrādes arī uz Nīderlandi. Izrādes Ņujorkā pulcējušas raibu publiku. "Klausītāju bija pilna zāle, un izrādes gaitā publika kļuva arvien klusāka un klusāka, līdz beigās šķita, ka tā gandrīz neelpo," piedzīvotajā dalās K. Putniņš. Ņemot vērā vietu, milzīgo mūzikas notikumu izvēli Ņujorkā un uzmanību, ko viesizrādēm veltījis New York Times, šis nebija ikdienišķs notikums. Recenzijai atvēlētajā, samērā kompaktajā vietā autors Stīvs Smits bija uzskatījis par vajadzīgu, slavējot vokālo sniegumu, nosaukt vārdā visus vadošos solistus, iestudējuma galveno tēlu atveidotājus Ievu Ezerieti, Aigaru Reini, Gundaru Dziļumu un Līgu Paegli.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja