Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Operā Bohēma - Martinsone, Mačanovskis un Apeinis

30. oktobrī pulksten 19 Latvijas Nacionālajā operā (LNO) iestudētajā Džakomo Pučīni Bohēmā vienlaikus varēs dzirdēt trīs ša gada Latvijas Gāzes Gada balvas operai laureātus – Eviju Martinsoni (Mimī), Jāni Apeini (Marsels) un Rihardu Mačanovski (Kolēns), informē LNO pārstāve Signe Znotiņa-Znota.Opera Bohēma stāsts ir par mīlu, mākslu, draudzību un dzīvesprieku, ko izrādes galvenie varoņi nezaudē pat sarežģītās dzīves situācijās.

Operas varoņi ir tipiski 19. gadsimta nogales parīzieši: dzejnieks Rūdolfs, mūziķis Šonārs, filozofs Kolēns un mākslinieks Marsels. Draugu nabadzīgajā, bet jauneklīgi nebēdnīgajā ikdienā ienāk zīda izšuvēja Mimī. Diemžēl meitenes liktenis jau izšķirts – pat Rūdolfa mīlestība nespēj viņu glābt no smagās slimības... Līdz ar trim Latvijas gāzes balvas laureātiem izrādes apmeklētāji varēs baudīt arī gruzīnu tenora Georga Onjani (Rūdolfs), Ingas Šļubovskas (Mizete) un Armanda Siliņa (Šonārs) sniegumu. Iestudējuma diriģents ir Normunds Vaicis, režisors – Pēteris Krilovs, scenogrāfs – Andris Freibergs, kostīmu māksliniece – Ieva Kundziņa.Jau pirmā Evijas Martinsones parādīšanās uz LNO skatuves guva plašu ievērību – par Galatejas lomu 2005. gadā jaunā soliste tika izvirzīta Spēlmaņu nakts teātra balvai nominācijā Gada debija. Kopš tā laika dziedātāja nemitīgi pilnveidojusi savu vokālo un skatuvisko meistarību. Tas vainagojies ar īpaši spilgtu viņas talanta uzplaukšanu pēdējo pāris gadu laikā. Tieši iepriekšējā sezonā Rozīnas lomā Džoakīno Rosīni operā Seviljas bārddzinis un Mimī lomā Džakomo Pučīni operā Bohēma soliste demonstrējusi spožu vokālo sniegumu un pārsteigusi skatītājus ar ļoti kolorīti veidotiem raksturiem. Režisori un diriģenti labprāt izvēlas strādāt ar Eviju Martinsoni, zinot, ka savos meklējumos gūs radoši atvērtas personības un meistarīgas solistes atbalstu. Evija saņēmusi _Latvijas Gāzes Gada balvu operai _kā labākā operas soliste 2011./2012. gada sezonā.

Vīrišķīgi šarmantais Jānis Apeinis neapšaubāmi ir viens no tiem solistiem, kuri šobrīd veido Latvijas Nacionālās operas māksliniecisko seju. Būdams LNO solists no 2003. gada, viņš iekarojis skatītāju sirdis vadošajās baritona lomās operās Jevgeņijs Oņegins, Seviljas bārddzinis un Dons Žuans, kā arī dziedājis atmiņā paliekošas lomas izrādēs Mcenskas apriņķa lēdija Makbeta, Bohēma, Karmena un Madama Butterfly. Iepriekšējā sezonā savam nu jau respektējami plašajam repertuāram dziedātājs pievienojis kolorīto Enriko tēlojumu Lucia di Lammermoor iestudējumā un Trejgalvja lomu Spēlēju, dancoju koncertuzvedumā. Jānis ir Latvijas Gāzes Gada balvas operai laureāts kā labākais operas solists (2008, 2011, 2012).

Rihards Mačanovskis aizvien biežāk tiek minēts kā viens no visinteresantākajiem jaunās paaudzes opermāksliniekiem. Tieši aizvadītās sezonas laikā lielus panākumus guvis viņa atveidotais Leporello operā Dons Žuans,  Kolēns operā  Bohēma, Orļiks operā Mazepa, Bazilio operā Seviljas bārddzinis un Pēteris operā Vilkaču mantiniece. Turklāt solists nemitīgi paplašina savu repertuāru, tajā iekļaujot arī  partijas no lielas formas vokāli instrumentāliem skaņdarbiem – pagājušajā sezonā viņš ar panākumiem piedalījās LNO kora koncertā Dievs, Tava zeme deg!, kā arī Džuzepes Verdi Rekviēms atskaņojumā. Dziedātājs niansēti atveido lomas visdažādāko laikmetu un komponistu darbos, un šī stilistiskā daudzveidība, artistisms un vīrišķīgi sulīgais balss tembrs paver plašas iespējas viņa talanta tālākai izaugsmei.
Rihards Mačanovskis ir Latvijas Gāzes balvas laureāts nominācijā Labākais operas solists (2012).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mūžībā devusies aktrise Baiba Indriksone

92 gadu vecumā mūžībā devusies teātra un kino aktrise Baiba Indriksone (22.02.1932–14.05.2024), liecina Latvijas Nacionālā teātra mājaslapā publicētā informācija.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja