Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Pirmdienās par Dziesmu svētkiem

Dziesmu svētku kustības vēsturei, aktualitātēm un nākotnei veltīts izglītojošs sarunu cikls Laudamus+, kurš tika uzsākts pirmdien, 7. decembrī, būs klausāms un skatāms tiešsaistē ik pirmdienas vakaru plkst. 18 Rīgas Doma kora skolas kanālā YouTube vietnē.

Tuvojoties latviešu Dziesmu svētku tradīcijas 150. gadskārtai, Latvijas Nacionālais kultūras centrs sadarbībā ar PIKC NMV Rīgas Doma kora skola uzsācis informatīvi izglītojošu lekciju, diskusiju un nodarbību ciklu Laudamus+ koru diriģentiem, dziedātājiem un visiem Dziesmu svētku kustības dalībniekiem un interesentiem. "Laikā, kad koru ikdienas mēģinājumi to ierastajā formā nav iespējami, ir svarīgi atrast kvalitatīvu veidu, kā bagātināties un emocionāli attīstīties. Šis projekts ir iecerēts kā zināšanu, aktuālas informācijas un vērtīgu viedokļu apmaiņas platforma, kas veidotu spēcīgu saikni starp visiem Dziesmu svētku kustības dalībniekiem – dziedātājiem, diriģentiem un organizatoriem,"  uzsver projekta idejas autors, Rīgas Doma kora skolas diriģēšanas nodaļas vadītājs Jurģis Cābulis.

Pirmajā raidījumā par Dziesmu svētku tradīcijas rašanos mūsu valstī XIX gadsimtā ar Latvijas Radio žurnālisti Māru Rozenbergu sarunājās topošās vēsturiskās spēlfilmas Zeme, kas dzied veidotāji Māris Martinsons un Dainis Īvāns, kā arī topošās grāmatas Dziesmu svētkiem 150 galvenā redaktore, muzikoloģe Ilze Šarkovska-Liepiņa.

Nākamajā raidījumā Tīrums. Dziesmas ceļš 2023 14. decembrī plkst. 18 Māra Rozenberga iztaujās nākamo, 2023. gada Vispārējo latviešu Dziesmu svētku koru lielkoncerta radošo grupu – mākslinieciskos vadītājus, diriģentus tēvu un dēlu Āriju Šķepastu un Kasparu Ādamsonu, režisoru Juri Joneli, scenogrāfu Ivaru Mailīti un dramaturgu Matīsu Gricmani.

Viņu uzdevums ir īpaši atbildīgs, jo Dziesmu svētkiem apritēs 150 gadu jubileja. Lielkoncerta stūrakmens būs tautasdziesmu apdares un to iedvesmotas oriģinālkompozīcijas. Iecerēts, ka "Dziesmu kalns taps par tīrumu. Tajā nav iemītu taku, tikai vagu simetriskie rūtojumi. Cilvēki sanāks tīrumā uz dziesmu sēju".

Cikla turpinājumā – aktuālas sarunu un diskusiju tēmas, tajā skaitā brāļu Kokaru 100 gadu jubilejas atzīmēšana nākamgad un abu izcilo diriģentu loma Latvijas koru kustībā (Lienes Jakovļevas vadītajā raidījumā 21. decembrī), Dziesmu svētku tradīcijas vēsturisko posmu apskati, jauniešu kora Kamēr... fenomens tā 30 gadu jubilejas kontekstā, bērnu koru loma Dziesmu svētku tradīcijā, praktiskas nodarbības koru diriģentiem.

Vairāk – www.lnkc.gov.lv, www.rdks.lv, kā arī sociālajos tīklos

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja