Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +9 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Popzvaigznes maestro Andra Nelsona ēnā

Fakts, ka diriģents Andris Nelsons saņēmis Grammy, Latvijas informācijas telpā ir aizēnojis citus ASV Skaņu ierakstu akadēmijas balvas laureātus, kuri pirmdien tika sumināti svinīgajā ceremonijā Losandželosā.

Andrim Nelsonam un viņa vadītajam Bostonas simfoniskajam orķestrim Grammy piešķirta kategorijā Labākais orķestra sniegums par albumu Shostakovich Under Stalin's Shadow/Šostakovičs Staļina ēnā. Disku, kurā iemūžināta Dmitrija Šostakoviča Desmitā simfonija un pasakalja no komponista operas Mcenskas apriņķa lēdija Makbeta, laidusi klajā prominentā ierakstu kompānija Deutsche Grammophon. Pēc Grammy saņemšanas interese par šo albumu un tā pārdošanas apjomi noteikti pieaugs.

Šis ir pirmais vērienīgā projekta Šostakovičs Staļina ēnā/Shostakovich Under Stalin's Shadow kompaktdisks, kas tika ierakstīts 2015. gada aprīļa sākumā notikušajos koncertos Bostonas koncertzālē. Cikla uzmanības centrā ir Šostakoviča mūzika, kuru viņš komponējis no 30. gadu vidus līdz 50. gadiem. Tuvākajos gados Deutsche Grammophon laidīs klajā vairākus albumus, kuri tiek ierakstīti Andra Nelsona vadītajos Bostonas simfoniskā orķestra koncertos. Tiks izdotas Šostakoviča simfonijas (no Piektās līdz Desmitajai) un mūzika no filmām Karalis Līrs un Hamlets.

Uz Grammy kategorijā Labākais klasiskās vokālās mūzikas albums šogad bija nominēts vācu tenora Jonasa Kaufmaņa albums Nessun dorma: The Puccini Album, kura ierakstā piedalījusies Andra Nelsona dzīvesbiedre soprāns Kristīne Opolais. Taču šajā kategorijā balva pasniegta amerikāņu mecosoprānam Džoisai Didonato un itāļu izcelsmes britu pianistam Antonio Papāno par viņu koncertierakstu Joyce & Tony - Live from Wigmore Hall.

Kopumā balvas piešķirtas 83 kategorijās. Prestižāko Grammy kategorijā Gada albums ieguvusi 26 gadus vecā amerikāņu dziedātāja Teilore Svifta par disku 1989. Saņemot balvu, viņa atgādināja, ka ir vienīgā sieviete, kurai izdevies otro reizi uzvarēt galvenajā nominācijā - savulaik par Gada albumu tika atzīts viņas disks Fearless (2008).

Pirmdien Teilore Svifta saņēma trīs Grammy, un viņas zelta gramofonu kolekcijā tagad ir desmit šādas statuetes. Agrāk māksliniece pozicionējās kā kantrimūzikas izpildītāja, taču albums bestsellers 1989, kurā katrai dziesmai ir hita potenciāls, ir palīdzējis Teilorei Sviftai kļūt par globālu superzvaigzni un dominējošu spēku popmūzikā.

Ar piecām Grammy novērtēts amerikāņu repera Kendrika Lamara albums To Pimp a Butterfly (tiesa, tikai repa kategorijās). Daudzi eksperti uzskata, ka tieši šim darbam bija jāuzvar kategorijā Gada albums. Kendriks Lamars ir neizsakāmi populārs klausītāju vidū, viņu dievina kritiķi, un viņš patiešām attīsta mūzikas valodu. To Pimp a Butterfly ir ambiciozs, novatorisks albums ar aktuālu sociālpolitisko vēstījumu par to, kas notiek Amerikas tumšādaino dzīvē. Kendriks Lamars meistarīgi sakrusto hiphopu ar džezu un fankmūziku. Viņa daiļrade nav līdzīga tam, ko dara citi reperi - ne formā, ne saturā.

Trīs Grammy pasniegtas lieliskajai amerikāņu blūzroka grupai Alabama Shakes par disku Sound & Color, kas atzīts par labāko alternatīvās mūzikas albumu. Alabama Shakes spēlē rokenrolu, kuru iedvesmojusi 60., 70. gadu mūzika. Kolektīva līdere ir fascinējošā dziedātāja un ģitāriste Britānija Hauarda, kuru mēdz salīdzināt gan ar Dženisu Džoplinu, gan ar Robertu Plāntu. Alabama Shakes skanējumā iekļaujas soulmūzikas, fankmūzikas un psihedēliskā roka elementi. Šai grupai noteikti vērts veltīt pastiprinātu uzmanību!

Divas Grammy popmūzikas nominācijās ieguvis britu dziedātājs Eds Šīrans, kurš pērn februārī sniedza lielisku koncertu Arēnā Rīga. Viņa hits Thinking Out Loud atzīts par Gada dziesmu (balva autoriem), savukārt par Gada ierakstu pasludināts Marka Ronsona un Bruno Marsa enerģiskās retromūzikas tradīcijās ieturētais šlāgeris Uptown Funk (šajā kategorijā tiek vērtēta dziesmas skanējuma kvalitāte - balvu saņem izpildītāji, producenti, skaņu inženieri).

Grammy laureātus nosaka ASV Skaņu ierakstu akadēmijas 20 000 biedru balsojums. Šoreiz uz balvām varēja pretendēt ieraksti, kuri iznākuši no 2014. gada 1. oktobra līdz 2015. gada 30. septembrim. Prognozēts, ka nākamā gada Grammy ceremonijas favorīti būs Adele ar albumu 25 un Deivids Bovijs ar savu pēdējo opusu Blackstar.

Grammy laureāti

Gada albums: Teilore Svifta - 1989
Labākais popmūzikas albums: Teilore Svifta - 1989
Labākais deju un elektroniskās mūzikas albums: Skrilekss un Diplo - Skrillex and Diplo Present Jack Ü
Labākais rokmūzikas albums: grupa Muse - Drones
Labākais alternatīvās mūzikas albums: grupa Alabama Shakes - Sound & Color
Labākais mūsdienu urbānās mūzikas albums: The Weeknd - Beauty Behind the Madness
Labākais R&B albums: Diandželo un The Vanguard - Black Messiah
Labākais repa albums: Kendriks Lamars - To Pimp a Butterfly
Labākais pasaules mūzikas albums: Andželika Kidžo - Sings
Labākais mūzikas video: Teilore Svifta un Kendriks Lamars - Bad Blood
Labākā mūzikas filma: Eimija - režisors Asifs Kapadija

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja