Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Rudaks: Reciklē agrāko laiku vērtības

Neapšaubāmi nozīmīgākais notikums latviešu populārajā mūzikā 2014. gadā bija 80. gadu beigās par kulta grupu kļuvušās Auroras atgriešanās uz skatuves vairāk nekā pēc 20 gadu pārtraukuma.

Pērn viesojoties Latvijā, jau sen Kanādā dzīvojošais grupas līderis Ritvars Dižkačs bija pārsteigts, ka viņa dziesmas dzimtenē labi atceras un mīl, kaut pa visu šo laiku nav izdots neviens albums un ierakstītas tikai astoņas dziesmas. Atsaucoties uz Aigara Grāvera aicinājumu Aurorai uzspēlēt Jumpravas 30 gadu jubilejas koncertos, Ritvars, kurš pazīstams arī kā Jumpravas labāko dziesmu tekstu autors, piekrita, taču līdz pēdējam brīdim neviens neticēja, ka tas notiks.

Beigu beigās novembrī bez diviem Jumpravas koncertiem klubā Palladium grupa Aurora nospēlēja divus izpārdotus koncertus Rokkafejnīcā un līdz bezsamaņai piebāztajā Kroga Aptieka pagrabā, visdažādāko paaudžu publikai dziedot līdzi visus vārdus tik skaļi un precīzi, ka Ritvars varēja klusēt un baudīt šos mirkļus, arī viņa balss un harisma pa šiem gadiem nekur nav zudušas. Aurora pat pieļāva iespēju, ka varētu rasties arī jaunas dziesmas, kaut Dižkačs atzīst, ka tagad ir pavisam cits cilvēks un, ikdienā dzīvojot vidē, kurā latviešu valoda apkārt neskan, dziesmu tekstus uzrakstīt vairs nebūšot tik viegli.

Kāda cita tendence arī saistīta ar pagātnes mantojumu. Dažādu žanru grupas šogad iespēlēja daudzu izcilu, taču plaši neizskanējušu hitu autora Māra Šverna dziesmu kaverversijas, kas tika izdotas albumā Brāļi un māsas. Gada nogalē arī Pērkona vecās dziesmas pa savam ieskaņoja gados par grupas dalībniekiem krietni jaunāki mūziķi. Kā saka Brāļu un māsu idejas autors Edgars Šubrovskis, mums māca "reciklēt" - izmantot atkārtoti vēl nenokalpojušās agrāko laiku vērtības, nevis visu laiku piesārņot pasauli, ražojot klāt jaunas.

Arī vinila popularitātes pieaugums ir jūtams - plates šogad izdevušas Rīgas modes, Indygo, Tesa, Instrumenti, Svema, Oyaarss. Tūliņ iznāks ansambļa Manta, Konstrukcijas, NSRD plates.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja