Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Skanīgas Vecgada dāvanas somu gaumē

Svētku koncertos LNSO dzirksteļos kopā ar somu mūziķiem.

Gada nogales koncertiem, kuri Lielajā ģildē notiks 28., 29. un 30. decembrī, Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris sarūpējis aizraujošu un dzirkstošu Vecgada noskaņu programmu ar diviem intriģējošiem viesiem no Somijas – izcilo džeza pianistu Īro Rantalu un, iespējams, jaunāko somu diriģentu Klausu Mekeli. 

Īro Rantala ir ekscentrisks, stilīgs un vitāls pianists, kura daudzveidīgā spēle koncertos klausītājiem mēdz sagādāt negaidītus un patīkamus pārsteigumus. Rīgā tos var cerēt sagaidīt gan Īro Rantalas solosniegumā, gan Mocarta populārā Domažora klavierkoncerta atskaņojumā. Mocarta klavierkoncerta ļoti populāro otro daļu joprojām atpazīst kā kinofilmas Elvīra Madigana skaņuceliņu. Kā Mocarts uzšķilsies spoža somu džeza pianista pirkstos, to uzzināsim LNSO Vecgada koncertos. Svētku programmā iekļautas arī Johannesa Brāmsa sulīgi temperamentīgās Ungāru dejas un Antonīna Dvoržāka Slāvu dejas

Klauss Mekele savu mūziķa ceļu vispirms saistījis ar čella spēli, taču jau divdesmit gadu vecumā izsaucis plašu rezonansi, diriģējot dzimtās zemes cienījamākos orķestrus, to vidū Helsinku un Turku filharmoniķus, Ostrobotnijas kamerorķestri un Kupio simfonisko orķestri. Visi šie kolektīvi vēlas strādāt ar Klausu Mekeli arī turpmākajās sezonās. 2015.–2016. gada sezonā Klauss Mekele spoži debitēja ar Gēteborgas simfonisko orķestri, Tamperes filharmoniķiem, Tapiola Sinfonietta. Augstu novērtēts viņa sniegums pie Helsinku filharmoniķu diriģenta pults Helsinku festivālā. Tikko viņš izraudzīts par Esas Pekas Salonena asistentdiriģentu Vāgnera operu tetraloģijas Nībelunga gredzens iestudējumā Somijas Nacionālajā operā, sākot ar 2019. gadu.

Pianistu Īro Rantalu slavē ne tikai par klavierspēli, bet arī par skatuves šarmu un kontaktu ar publiku. Džezu viņš mācījies Sibēliusa akadēmijā Helsinkos un Manhetenas mūzikas skolā Ņujorkā. Jazz News Francijas izdevumā teikts: "Rantalas mūzikā baroks, svings, fusion, tango, bops, rāms džezs un regtaims sadzīvo ar melanholiju un labu devu ironijas. Klausīties Īro Rantalu ir kā lasīt viņa literārā alter ego Arto Pāsilinnas darbus." Viņa CD Lost Heroes (2011) Vācijā atzīts par gada labāko džeza albumu. 2012. gadā Rantala tika pie Vācijas prestižās ECHO balvas gada labākajam citzemju džeza pianistam. Viņa talants sevišķi spilgti izpaudies albumos My History of Jazz, kuru caurvij Baha Goldberga variācijas jaunā gaismā un My Working Class Hero, kur pianists piedāvā radošas versijas par Džona Lenona dziesmām. Laba ziņa: jaunieši un studenti, uzrādot apliecinošu dokumentu, stundu pirms koncertiem var iegādāties biļetes par īpaši draudzīgu cenu – 5 eiro.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pa Latviju turpina kursēt Ziedoņa vilciens

Vilciena sastāvs, kura vagonu logus iepriekšējā gadā rotāja ziedoši ķirši, šogad ieguvis zaļumu un aicina ceļot pa Latviju, turpinot projektu Ieraugi, Sajūti, Noķer Ziedoni. Elektrovilcien...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja